30 Ekim 2016 Pazar

HANİ OHAL ESAS OLARAK DEVLETE KARŞI İLAN EDİLMİŞTİ?

sinan-olcan
12 Eylül askeri darbesinde Diyarbakır Cezaevi’nde işkence gören Dr. Sinan Olcan, 676 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) meslekten ihraç edildi.
Resmi Gazete’de 675 ve 676 sayılı iki yeni KHK’la ile, aralarında Dicle Haber Ajansı ve Özgür Gündem Gazetesi’nin de olduğu bazı medya kuruluşları kapatılırken, son dönemde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeniden gündeme getirdiği rektörlük seçimleri kaldırılmıştı.
Yürürlüğe giren KHK ile görevden alınan Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli 29 sağlık çalışanı arasında Olcan da bulunuyor
Olcan 12 Eylül darbesinde Diyarbakır Cezaevi’nde insanlık dışı işkence gördüğünü iddia ederek, 2011 yılında ’12 Eylül mağduru’ sıfatıyla darbenin başındaki isim olan Kenan Evren ile Deniz ve Hava Kuvvet Komutanları dahil olmak üzere askeri tüm görevlilerin cezalandırılmalarını isteyerek Sapanca Cumhuriyet Savcılığı’na dava dilekçesi vermişti.
‘Çöktürürlerdi, nefes alamazdık’
Diyarbakır Cezaevi’nde kendisine dışkı yedirildiğini belirten Olcan, yaşadıklarını şöyle anlatmıştı: “Mahkemelere giderken, Sabah 6’da kalkıyorduk. Bir duvarın önüne diziliyorduk. Marşlar eşliğinde, ayaklarımızda prangalar, göğsümüzde zincir ön ve arkadaki arkadaşlarımıza bağlanıyorduk, başımız önde eğik bizi arabalara koyarlardı. Çöktürürlerdi, nefes alamazdık. Önümüzde jandarmanın dipçiği ve postalları ile bizim sırtımızdan, başımızda hemen coplarlardı.”