31 Ekim 2016 Pazartesi

Cumhuriyet gazetesine operasyon: Gözaltılar var!

Faşist dinci-AKP iktidarının muhalif basına yönelik saldırıları sürüyor. Bu sabah Cumhuriyet Gazetesi'nin genel yayın yönetmeni, yazarları ve icra kurulu başkanının evleri basıldı ve gözaltına alındı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında Cumhuriyet Gazetesi'ne operasyon başlatıldı.
Cumhuriyetin aktardığı habere göre, soruşturmada, TCK'nın 220/6. maddesi uyarınca "FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla aralarında Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve yazar Güray Öz'ün de bulunduğu çok sayıda kişi hakkında gözaltı kararı alındı.
Operasyonu yürüten terörle mücadele ekipleri, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve Avukat Bülent Utku ile yazarlar Hikmet Çetinkaya, Aydın Engin, Güray Öz ve Mustafa Memal Güngör'ü gözaltına aldı.
Polis ekipleri, gazetecilerin ev ve işyerlerinde de arama yaptı.
CAN DÜNDAR İÇİN YAKALAMA KARAR
Bu arada, soruşturma kapsamında gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar hakkında yurtdışında bulunduğu için yakalama kararı çıkartıldı.
Orhan Erinç için ise yaşlı olduğu için sadece evinde arama kararı alındığı öğrenildi.
Gözaltına alınan gazetenin yazarlarından Aydın Engin, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildi.
Gözaltına alınan gazetenin yazarlarından Aydın Engin, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildi.
GÖZALTI KARARI VERİLEN KİŞİLER
Akın Atalay (İcra Kurulu Başkanı - yurt dışında), Murat Sabuncu, Musa Kart, Güray Öz, Hikmet Çetinkaya, Aydın Engin, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik, Bülent Yener, Eser Sevinç, Müslüm Özışık, Nebil Özgentürk, Hakan Kara ve Can Dündar (yurtdışında)
Gazetenin yazarlarından Hikmet Çetinkaya, sağlık kontrolünden geçirildi.
Gazetenin yazarlarından Hikmet Çetinkaya, sağlık kontrolünden geçirildi.
MUSA KART: ASIL KARİKATÜR BUDUR
Hakkında gözaltı kararı verilen çizer Musa Kart, Cumhuriyet Gazetesi binasından ayrılarak teslim olmak üzere emniyete gitti. 
Gazetecilere açıklama yapan Kart, konuştu: 
"Yıllardır ülkede yaşananları karikatüre dönüştürmeye çalıştım ancak şu anda bir karikatürün içinde yaşıyorum. Bugüne kadar FETÖ ve PKK ile ilgili yüzlerce, binlerce karikatür çizdim. Ama bugün öne sürülen gerekçeye baktığımızda gerçekten bir komiği yaşıyoruz.
Baskılarla kimse korkutulamacak. Bu tabloyu vicdan sahibi insanların kabul etmesi mümkün değil. Dünyaya anlatamazsınız bunu. Sadece karikatür çizdiğim için bugün gözaltına alınıyorum. Herkes bu tabloyu yerli yerine oturtacaktır diye düşünüyorum. Şu anda 6-7 tane gözaltına alınan arkadaşlarımız var. Ben de teslim olmaya gidiyorum. Saklanılacak, kaçırılacak bir şey yok. Yazdığım, çizdiğim herkesin gözü önünde."
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, İstanbul Milletvekilleri Barış Yarkadaş, Sezgin Tanrıkulu ve Mahmut Tanal da gazeteye gelerek yetkililerden bilgi aldı.
BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından soruşturmaya ilişkin yapılan açıklamada, Cumhuriyet gazetesinin ve gazetenin imtiyaz sahibi konumundaki vakıf yöneticileri hattında PKK/KCK ve FETÖ/PDY terör örgütlerine müzahir olduklarına, 2 Nisan 2013 tarihli yönetim kurulu toplantısında alınan vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna, 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre önce darbe meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine, "FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında 18 Ağustos'ta soruşturma başlatıldığı belirtildi.
Açıklamada, soruşturma kapsamında alınan MASAK ve Vakıflar Genel Müdürlüğü bilirkişi raporları doğrultusunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunun talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinden şüpheliler hakkında arama ve gözaltı kararı alındığı, soruşturmanın devam ettiği kaydedildi.
Sabah 05.00 sıraların evinin polisler tarafından arandığını, hukukçu arkadaşlarının teklifi üzerine gazeteye geldiğini ifade eden Kart, daha sonra gazetenin bir hukukçusuyla İstanbul Emniyet Müdürlüğüne gitti.
Köşe yazarı Kadri Gürsel de gazetenin binasına geldi.
Gazeteci Gürsel, daha sonra ifade vermek için emniyete gitti.
CUMHURİYET: DEMOKRASİYE DARBE BURAYA UZANDI
Öte yandan, Cumhuriyet Gazetesi'nin internet sitesinde yer alan açıklamada "Demokrasiye darbe Cumhuriyet gazetesine uzandı. Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve Yazar Güray Öz'ün evi basıldı. Sabuncu ve Öz gözaltında. Yazar Hikmet Çetinkaya'nın evinde arama yapılıyor..." denildi.