24 Ekim 2016 Pazartesi

RedHack, AKP hükümetinin Kürdistan’da devreye koyduğu iskan politikasını ifşa etti

ozyonetimRedHack, Albayrak’ın maillerinden çıkan yazışmada AKP hükümetinin Kürdistan’da devreye koyduğu iskan politikasını ifşa etti
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait elde ettiği verileri paylaşmaya devam eden RedHack, AKP hükümetinin Kürdistan’da devreye koyduğu iskan politikasını ifşa etti. RedHack’ın Albayrak’ın malinden ele geçirdiği maillerin birinde AKP Adıyaman Milletvekili Adnan Boynukara, Suriyelilerin Kürdistan’a nasıl yerleştirileceğini rapor ediyor. Boynukara’ya ait olduğu belirtilen (adnanboynukara@yahoo.com) mailden 9 Temmuz 2016 tarihinde saat 11.09’da Albayrak’a gönderilen mailde; Suriyeli mültecilerden Arap olanların Kürdistan’a, Kürt ve Türkmen olanların ise başta İç Anadolu Bölgesi olmak üzere diğer bölgelere yerleştirilmesi gerektiği öneriliyor.
İskan planlaması
2009 yılında Adalet Bakanlığı’nda Yüksek Müşavir olarak çalışan ve “çözüm süreci”nde aktif rol alan kişilerden biri olan AKP’li Boynukara, Albayrak’a gönderdiği mailin üzerine “Merhabalar, Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesine ilişkin çalışmalar kapsamında üzerinde durmamız gereken iskan politikasına ilişkin kısa bir değerlendirmeyi bilgilerinize sunuyorum. Adnan Boynukara” şeklinde bilgi notu düşüyor.
Araplar Kürdistan’a
RedHack’in yayımladığı malin iskan politikasına ilişkin ilgili kısmında ise şunlar kaydediliyor: “Özellikle Arap kökenli Suriyeli nüfusun Doğu ve Güneydoğu’ya, Arap-Kürt-Türkmen karışık Suriyeli nüfusun ise başta orta hat olmak üzere Anadolu’nun diğer bölgelerine yerleştirilmesi düşünülmelidir. Bu iskan süresince gerek devlet memurlarının tayin sistemi yoluyla gerekse de ekonomik teşvikler yoluyla Ege, Akdeniz ve Karadeniz nüfusunun da meskur iskan bölgelerine kaydırılarak tahkim edilmesi sağlanmalıdır.”
İskan politikası üzerinde çalışıyorlar
AKP hükümetinin Kürdistan’da uzun zamandır bir iskan politikası üzerinde çalıştığı biliniyor. “Çöktürme” isimli planda da Kürtlerin batı illerine göçertilemesi öngörülüyordu. 2015 yılının sonundan bu yana Kürdistan’ın Erzîngan’ın (Erzincan), Meletî (Malatya) ve Bedlîs (Bitlis) kentlerine Ukrayna’dan getirilen Ahıska Türkleri; Dîlok (Antep), Riha (Urfa), Gurgum (Maraş) ve Mêrdin başta olmak üzere diğer bölgelerine ise Suriye’den gelen mülteciler yerleştiriliyor. 18 Eylül’de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Kürdistan’daki 22 ilin valisi ile Ankara’da yaptığı toplantıya, Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Ahmet Sarıcan’ı da çağırması dikkat çekmişti.