25 Ekim 2016 Salı

OHAL’DE 513 İŞÇİ CİNAYETİ..!

Darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) ile birlikte hayatın her alanında işkenceye varan hak ihlalleri yaşandı. 7’den 70’e herkesi etkileyen OHAL’den nasibini işçiler de aldı. Öyle ki İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) raporuna göre, OHAL’in ilan edilmesinin ardından bugüne kadar en az 513 işçi, iş cinayetleri sonucunda yaşamını yitirdi.
OHAL ile birlikte yaşamın her alanında baskıların arttığına dikkat çeken İSİG Temsilcisi Murat Çakır, OHAL ile birlikte işçi cinayetlerini araştırmada da güçlük yaşadıklarını söyledi. Çakır, araştırmada yaşadıkları güçlüklerin sebeplerini ise birçok yayın organlarının kapatılması, sokaktaki hak arayışlarına gerçekleştirilen müdahaleler ve işverenlerin keyfi yaklaşımları olarak sıraladı.
‘OHAL sürecinde 513 işçi yaşamını yitirdi’
OHAL döneminde genel iş cinayetlerinde sayısal olarak artış olduğuna vurgu yapan Çakır, 2016 yılının ilk 9 ayında bin 421, geçen yılın ise ilk 9 ayında bin 319 işçinin iş cinayeti sonucu yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, OHAL süresince 513 işçinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Çakır, “Biz bu sayıları oluştururken darbe girişimi gecesi yaşamını yitiren 17 belediye işçisini saymadık, ‘FETÖ’ operasyonları gerekçesiyle yapılan operasyonlarda memurların intiharlarına yer vermedik. Çünkü bunlar ayrı ele alınması gereken raporlamalar. Bununla ilgili biz veya farklı kurumlar ile birlikte ortak bir çalışma da önümüzdeki dönemlerde yapabiliriz” dedi.
‘Kiralık işçi iş cinayetlerini artıracak’
Çakır, OHAL’in ürünü olan Bireysel Emeklilik Sistemi ve Kiralık İşçi düzenlemesi yasalarının uzun vadede iş cinayetlerini arttıracağına da dikkat çekti. Kiralık işçiliğin esnek ve güvencesiz çalışma sistemi olduğunu ve bunun iş cinayetlerine ise yansımanı örnekleyen Çakır şunları söyledi: “Aksaray bölgesinden bir örnek verecek olursak, bir işçi sabah Cerrahpaşa’da çalışırken öğleden sonra da Çapa’da çalıştırılabilecek ve işçinin ne iş yaptığı belli olmadan uzmanlığı dışında her işte çalıştırılabilecek. İşi olmadığı halde her iş yaptırılacak ve bu da açıkça iş cinayetine davetiye çıkarır.” Bireysel Emeklilik Sistemi’nde ise işçinin özellikle de sosyal güvencesini önüne geçildiğini ifade eden Çakır, “İnsanlar prim gününü doldurduğu halde emekli olamıyor, yaşının dolmasını bekliyor veya yaşı gelmiş ama prim günü dolmamış. Bu yüzden 60-65-70 yaşında insanlar inşaat gibi zorlu sektörlerde çalışıyor. Düşünün ki 65 yaşında bir insan inşaatta çalışıyor. İş cinayetleri bugün dahi yüksek olduğu bir alanken bu yasa ile birlikte iyice artması mümkün” dedi.
‘İş cinayetleri sendikal örgütlenme ile azalacak’

İş cinayetlerinin işçi örgütlenmesiyle önlenebileceği ya da azalabileceğini söyleyen Çakır, sendikaların örgütlü olduğu yerlerde iş cinayetlerinde azalma olduğunu ifade etti. Çakır, “İnşaat sektöründe neredeyse sendika yok gibi, 2 tane sendikamız var. Yol-iş Sendikası var. O da genel olarak karayollarında örgütlü. İşçi ölümlerinin olduğu yerlerde İnşaat Sendikası ve Devrimci Yapı İş Sendikası var” dedi. İnşaat İş Sendikası’nın örgütlendiği Kadıköy Göztepe’de bulunan Emaar şantiyesinde önceden iş cinayetlerinin olduğuna dikkat çeken Çakır, “Sendika burada örgütlenip denetlemeler yapmaya başlayınca iş kazası ve iş cinayeti olmamaya başladı” dedi.