21 Ekim 2016 Cuma

PROJE OKULLAR NEDEN HEDEFTE..!

PROJE OKUL NEDİR?
Milli Eğitim Bakanlığı, Mart 2014’te “Proje Okulları Yönetmeliği”ni yayımlayarak 150 okulu proje okul ilan etti. Bu belirlenen okullara atamalar, daha önce sınavla yapılırken artık doğrudan MEB tarafından yapılacak.
NEDEN BU OKULLAR?
Proje Okul kapsamında 155 okul var. Bu okullar, hem giriş puanları göz önüne alındığında hem de üniversiteye giriş başarılarına bakıldığında en yüksek puanlı öğrencilerin gittikleri okullar. Öte yandan bu okullar, okul içi demokrasinin diğer okullara göre daha yüksek olduğu ve etkinliklerin öğrenci inisiyatifinde yapılabildiği okullar.
Bu okulların aynı zamanda fikir özgürlüğünü savunan, bilimsel eğitiminden taviz vermeyen ve tektipleştirmeye karşı sesini çıkaran bir öğrenci gelenekleri var. Sonuç olarak, bu okullardaki okul içi demokrasinin, öğrenci ve öğretmen ilişkilerinin gelişmiş olması, bu okulların tarihsel bir kazanımı.
NELER OLMUŞTU?
Temmuz 2015
Bakanlık onayıyla belirlenen okullara müdür atamaları başladı. 44 lisede öğretmenler görevlerinden alındı.
Haziran 2016
İstanbul Erkek Lisesi öğrencileri diploma töreninde atanan müdürleri Hikmet Konar’ın konuşması sırasında arkalarını dönerek protesto ettiler. Aynı zamanda okul yönetimini eleştiren bir bildiri yayımlandı. Birçok lise bu eyleme destek vardı. Yüze yakın lise, proje kapsamında atanan hükümet yanlısı müdürleri, liselerdeki gerici uygulamaları, baskıları ifşa ettikleri bildirileri yayımladı.
Eylül 2016
Norm kadro ve ihtiyaç fazlası öğretmenlere yönelik atamalar uygulanmaya başlandı. Proje okullarında görev yapan öğretmenlerden sekiz yılını dolduranların başka yerlere atanacağı açıklandı.
Ekim 2016
Öğretmenlerin zorunlu tayinlerine karşı olan protestolar öğrenciler, veliler ve öğretmenlerin katılımıyla sürüyor.
Geçtiğimiz hafta İzmir Fen Lisesi öğrencileri oturma eylemi yapmış, Kadıköy Anadolu Lisesi önündeki açıklamanın olacağı gün okula TOMA ve sivil polisler girmişti.
Şu ana kadar İzmir Fen Lisesi’nde 31 öğretmenden 14’ü, Kabataş Lisesi’nden 67 öğretmenden 30’u, İstanbul Erkek Lisesi’nden 70 öğretmenden 20’si, Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nden 40 öğretmenden 20’si, Pertevniyal Anadolu Lisesi’nden ise 60 öğretmenden 28’i görevlerinden alındı.
MEB Müsteşarı Yusuf Tekin yaptığı açıklamada toplam 155 proje okulda 4.598 öğretmen olduğunu, bu öğretmenlerden 1187’sinin 8 yılını aştığı için zorunlu rotasyona tabi tutulabileceğini belirtti.
Proje okullardaki 8 yılını aşan öğretmenlerin zorunlu olarak başka okullara tayin edilmesi ve bu öğretmenlerin yerine doğrudan bakanlık tarafından öğretmenlerin atanacak olması bu okulların eğitim yapısının ve okul geleneklerinin nasıl değiştirilmek istendiğini açıkça ortaya koyuyor.