27 Ekim 2016 Perşembe

Mahkemeden polise emsal karar: Kamu görevlisi yurttaşa ‘Bağırma lan’ diyemez..!

polis-gozalti3
155 Polis İmdat hattını arayan Emrah K. isimli vatandaşa, “Bağırma lan”, “Kafanı koparırım” deyip ardından ‘hakaret’ suçlamasıyla şikayette bulunan polis memuru Gökhan G., mahkemeden yardım talebinde bulunan yurttaşa bağıramayacağı yanıtını aldı.
Mahkeme, Emrah G.’ye ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.
Habertürk’ten Serdar Kulaksız’ın haberine göre 2014 yılı haziran ayında Emrah K.’nın kullandığı araç, İstanbul Ataşehir’de sel sularının içinde mahsur kaldı. Kasko şirketini arayan Emrah K.’ya polisi araması gerektiği söylendi. Bunun üzerine önce 155’i, ardından da itfaiyeyi arayan Emrah K. yeniden polise yönlendirildi.
Aradan yaklaşık bir buçuk saat geçtiğinde, Emrah K.’nın aracındaki su camlara kadar yükseldi ancak yardım ulaşmadı. Bunun üzerine tekrar 155’i arayan Emrah K. ile polis arasında şu diyalog gerçekleşti:
Polis: İtfaiye aracını ara o zaman. Burayı arama, burası itfaiye değil.
Emrah K.: Biliyorum itfaiye olmadığını.
Polis: Bağırma
Emrah K.: Sizi aradık, ‘Tamam’ demişlerdi.
Polis: Bağırma lan, niye bağırıyorsun?
Emrah K.: (Hakaret ediyor.)
Polis memuru: Kafanı koparırım.

Polise hakaret davası

Yardım isteyen yurttaşa tehdit eden polis, bununla da yetinmeyip Emrah K.’yle ilgili suç duyurusunda bulundu. Savcılık da Emrah K.’ya ‘hakaret’ suçundan iki yıla kadar hapis talebiyle dava açtı.
Ancak mahkeme polis yerine yurttaşı haklı bulup ceza vermedi. Sanığın acil duruma karşın uzun süre yardım alamaması nedeniyle tepki vermesinin doğal olduğunu belirten mahkeme, hiçbir devlet görevlisinin vatandaşa “Bağırma lan” diyemeyeceğini ifade etti.
Mahkeme, sele maruz kalmış sanık ve ailesine yardımcı olmanın her şeyden önce insani bir görev olduğunu hatırlatarak, Emrah K.’ya ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.