23 Aralık 2016 Cuma

25 Kasım yürüyüşlerine soruşturma yağmuru..!

Kocaeli ve İzmir'de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü’nde yürüyüş düzenleyen kadınlara soruşturma açıldı.
25 Kasım yürüyüşlerine soruşturma yağmuru
Kocaeli'de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü’nde yürüyüş düzenleyen kadınlar hakkında emniyet soruşturma başlattı.
Kadınları telefonla arayarak ifadeye çağıran Emniyet, “OHAL Kanunu’na muhalefet” iddiasıyla haklarında soruşturma başlatıldığını bildirdi. Belediye İşhanı önünde buluşan kadınlar, yürümek isteyince polis müdahalesiyle karşılaşmıştı. Bunun üzerine dağılarak farklı kollardan yürüyen kadınlar polisi atlarak Yürüyüş Yolu’nda yürümeye devam etmişti. Polis, tekrar kadınların önünü kesince yürüyüş sonlandırılmıştı.
Kocaeli'den Burcu Yıldız soruşturmalar hakkında "Biz kadınların eylemleri hiç bir şekilde suç teşkil etmemektedir ve tümüyle İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 20'nci maddesi, Birleşmiş Milletler siyasi ve medeni haklar sözleşmesinin 21'nci maddesi, Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinin 11'nci maddesi, Anayasanın 34.üncü maddesi açısından bakıldığında yasaldır. Eylemlerimiz kanaat ve ifade özgürlüğü hakkı kapsamında değerlendirilmelidir. Hakkımızda verilen bu kararı kabul etmiyor ve kınıyoruz. Biz kadınlar dün olduğu gibi bugün de sokaklarda olmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.
İzmir’de ise Alsancak’ta bir araya gelen kadınlar, Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ne kadar yürüyüş düzenlemişti. Yürüyüşte, tacize, tecavüze, şiddete, savaşa karşı kadınların attıkları sloganlar "Cumhurbaşkanı'na hakaret" olarak değerlendirildi.
İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Amirliği tarafından açılan soruşturmada "itaat etmiyoruz" ve "Tayyip kaç kadınlar geliyor" sloganları delil olarak gösterildi. Soruşturma kapsamında bu sloganları attığı tespit edilen kadınlar ifadeye çağrıldı.
"AKP'nin makbul kadınları olmayacağız"
Hakkında soruşturma açılan Üniversiteli Kadın Kolektifi üyesi Deniz Su Bingöl, attıkları sloganın suç teşkil etmediğini, soruşturmalar ile iktidarın politikalarına karşı çıkan kadınların susturulmaya çalışıldığını söyledi. “’Tayyip kaç kadınlar geliyor’ sloganı Cumhurbaşkanı'na hakaret olmamakla birlikte aslında kadınların isyanını haykırmasıdır” diyen Bingöl, "AKP’ye ve Tayyip Erdoğan’a karşı AKP’nin makbul kadınları olmayacağız" diye konuştu.
"Tecavüzü meşrulaştırmaya karşı isyanı büyütüyoruz"

Hakkında soruşturma açılan Tuana Uğuz da, iktidarın kadın politikalarını eleştirerek, kadın düşmanlarına karşı mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. Oğuz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tekmecilerden kadın düşmanlarından hesap sormak için sokaklardayız. AKP'ye ve kadın düşmanlarına karşı mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. Tekmecilerden, mırıldananlara, tecavüzü meşrulaştırmaya çalışanlara karşı kampüslerden sokaklara isyanı büyütüyoruz. Özgürlüğe varmadan dinmeyecek isyanımız.”