19 Aralık 2016 Pazartesi

Gezi’den üç yıl sonra: Hayatını kaybedenlerin davalarında adalet yok..!

Ankara’daki Gezi Parkı eylemleri sırasında Ethem Sarısülük’ü vurarak öldüren polis Ahmet Şahbaz’a para cezası verilmesi, akıllara Gezi eylemlerinde yaşamını yitirenlerin dava süreçlerin getirdi.
Kızılay Meydanı’nda 1 Haziran 2013 günü yapılan protestolar sırasında silahından çıkan kurşunla Sarısülük’ün ölümüne neden olan polis Ahmet Şahbaz, Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nce ‘olası kastla adam öldürme’ suçundan yedi yıl dokuz ay 10 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.
Yargıtay’dan dönmesi ardından davanın yeniden görülmesiyle çıkan kararsa eskisini arattı. Şahbaz’a verilen bir yıl dört ay 20 gün hapis cezası, 10 bin 100 lira adli para cezasına çevrildi.
Tek örnek bu değil. Gezi eylemlerinin üzerinden üç yıl geçmesine rağmen bazı davalar halen açılmadı, bazı davalarsa sanıkların lehine sayılabilecek biçimde sonuçlandı. Yaşamını yitirenlerin aileleri hala adalet bekliyor…
Berkin Elvan’ı vurana yıllar sonra dava!
Berkin Elvan, 16 Haziran 2013’te, İstanbul’un Okmeydanı semtindeki evinden ekmek almak için çıktığı sırada polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi üzerine ağır yaralandı.
Elvan, 269 boyunca komada kaldı, 11 Mart 2014’te 16 kilo kalarak yaşamını yitirdi. Elvan’ın öldürülmesiyle ilgili tam 1270 gün sonra polis F.D. hakkında ‘olası kastla adam öldürmek’ suçundan müebbet hapis istemiyle dava açıldı.
Mehmet Ayvalıtaş’a çarpanlar yargılanıyor
Mehmet Ayvalıtaş, İstanbul’un Ümraniye ilçesindeki 1 Mayıs Mahallesi’nde yapılan Gezi eylemleri sırasında 2 Haziran 2013’te bir aracın çarpması sonucu yaşamını yitirdi.
Ayvalıtaş’a çarpan aracın sahibi Mehmet Görkem Demibaş ve taksi şoförü Seyit Kartal, ‘taksirle adam öldürme ve yaralama’ suçundan üç yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.
Davanın bilirkişi raporunda Ayvalıtaş’ın ‘kendi ölümünde asli ve tam kusurlu olduğu’ tespiti yer alırken, iki sanığın trafik kazasında ‘kusursuz’ oldukları savunuldu.
Abdullah Cömert temyizde
Antakya’daki Gezi eylemleri sırasında Akrep adı verilen zırhlı araçtan atılan gaz fişeğiyle 3 Haziran 2013’te yaşamını yitiren Abdullah Cömert davasında sanık polis Ahmet Kuş ‘kastı aşan insan öldürme’ suçundan 13 yıl dört ay hapis cezası verildi.
Mahkemedeki mütalaasında sanık polis için ‘olası kastla öldürme’ suçundan 20 ile 25 yıl arasında cezalandırılmasını talep eden savcı Sedat Özen de daha düşük bir ceza verildiği için temyiz başvurusu yaptı.
Medeni Yıldırım davasında beraat
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 28 Haziran 2013’teki kalekol protestosu sırasında vurularak öldürülen 19 yaşındaki Medeni Yıldırım’ın katil zanlısı 23 yaşındaki er Adem Ç., 18 yıla kadar hapis talebiyle yargılandığı davada beraat etti.
Ali İsmail Korkmaz’ın davası yeniden
Fotoğraf: Vamos Bien / facebook
Eskişehir’deki Gezi eylemlerinde polisler ve esnaf tarafından 10 Temmuz 2013’te dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz davasında tutuklu sanık polis memuru Mevlüt Saldoğan’a, ‘kasten yaralama sonucu ölüme neden olma’ suçundan suçundan 13 yıl hapis cezası verildi. Bu ceza daha sonra ‘iyi hal’ nedeniyle 10 yıl 10 aya düşürüldü.
İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu ve Muhammet Vatansever’e altışar yıl sekizer ay, tutuksuz yargılanan polis memuru Yalçın Akbulut’aysa 10 yıl hapis cezası verildi.
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, ailenin itirazlarının ardından yerel mahkemenin kararını usul yönünden bozdu. Dava yeniden görülüyor.
Ahmet Atakan’ın davası başlamadı
Ahmet Atakan, Gezi eylemlerinde yaşamını yitiren Abdullah Cömert’i anmak ve ODTÜ’de yaşanan polis saldırılarını protesto etmek için Hatay’ın Armutlu ilçesinde sokağa çıkmış, polis saldırısı sonrasında 10 Eylül 2013’te yaşamını yitirmişti. Dava aşamasına halen geçilemedi.
Hasan Ferit Gedik’in davası devam ediyor
Gezi eylemleri devam ederken Maltepe Gülsuyu’nda uyuşturucu çetesinin saldırısı sonucu 30 Eylül 2013’te hayatını kaybeden Hasan Ferit Gedik davasında 35 sanık hakkında ‘kasten yaralama’, ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve üye olma’, ‘nitelikli yağma’, ‘kasten öldürmeye teşebbüs’, ‘nitelikli yağma’ suçlarından 11 yıl ile 269 yıl arasında değişen hapis ve müebbet hapis cezası isteniyor. Dava devam ediyor.
Ethem Sarısülük’ü öldürene para cezası!

Ankara’daki Gezi Parkı eylemleri sırasında 14 Haziran 2013’te Ethem Sarısülük’ü vurarak öldüren polis Ahmet Şahbaz’a bir yıl dört ay 20 gün hapis cezası verildi. Mahkeme, cezayı adli para cezasına çevirdi.