21 Aralık 2016 Çarşamba

“Devlet Müjgan Ekin’in nerede olduğunu biliyor”

Ankara’da 24 Ekim’de gözaltına alınan Sur Belediyesi Meclis Üyesi Müjgan Ekin’den 59 gündür haber alınamıyor. Diyarbakır’dan Ankara’ya gittiği gün bindiği taksi ile Batıkent semtinde polislerce durdurulup gözaltına alındığı belirtilen Ekin’den o günden bu yana ailesi, kamuoyu ve İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) tüm girişimlerine rağmen haber alınamadı.
dihaber’in haberine göre, Ekin için İHD Diyarbakır Şubesi’nin süren girişimleri ile ilgili konuşan Şube Başkanı Raci Bilici, önemli değerlendirmelerde bulundu.
‘Külter için yaptıklarımızı, Ekin için de yapacağız’
Hurşit Külter’den haber alınmaması üzerine tüm kamuoyunun harekete geçtiği gibi İHD olarak üzerlerine düşen her şeyi yaptıklarını anlatan Bilici, Külter’in ortaya çıkması, adının faili meçhullere karışmamasının çok sevindirici bir durum olduğunu söyledi. Külter’in ortaya çıkması sonrasında gelen eleştirilerin yersiz olduğunu ifade eden Bilici, Ekin’den 59 gündür haber alınmamasının büyük bir utanç olduğunu söyledi. Bilici, “Külter’in ortaya çıkması sonrasında insanların benzeri durumlar için ‘O da bir yerden çıkar’ yaklaşımı içinde bulunması yanlıştır. Hurşit Külter’in ortaya çıkması için ne yaptıysak Müjgan Ekin’in de ortaya çıkması için mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.
‘Ekin ile ilgili bize bilgi verilmiş değil’
Bilici, “Müjgan Ekin Ankara’nın ortasında gözaltına alındı. Apaçık gözaltı görüntüleri var. Biz de şunu bekliyoruz, bütün ayrıntılarıyla Ekin’in nerede olduğunu ortaya koymalıdır. Müjgan Ekin’den haber alınmamasından devlet ve yetkililer sorumludur. Biz de İHD olarak, İçişleri ve Adalet bakanları, Meclis İnsan Hakları Komisyonu, BM Zorla Kaybettirme Komisyonu’na resmi başvuruda bulunduk. Müjgan Ekin’in bir an önce bulunması için. Şu ana kadar Türkiye’den henüz bize bir bilgi verilmiş değil. Ankara’da yürütülen bir soruşturma var ama ne durumda olduğunu bilmiyoruz” dedi.
‘Devlet nerede olduğunu biliyor’
Tüm girişimlere rağmen hiçbir şey yapılmamasını, “Devlet Müjgan Ekin’in nerede olduğunu biliyor” diye yorumlayan Bilici, devletin bilgisi dahilindeymiş gibi davranıldığını söyledi. Bu güne kadar hiçbir yetkili soruşturma ve Ekin’in nerede olduğu konusunda bilgi vermediğini dile getiren Bilici, bu durumun kendilerini endişelendirdiğini ifade etti.
‘İstenirse failler bulunur’
İstendiği taktirde Ekin’i gözaltına alan kişi ve araçların anında bulunabileceğini vurgulayan Bilici, keyfi bir şekilde insanların gözaltına alındığını ve bunu kimsenin sorgulayamadığını kaydetti. Ekin’in SADAT veya benzeri oluşumlarca kaçırılıp kaçırılmadığı yönündeki sorumuzu yanıtlayan Bilici, “Bütün ihtimalleri düşünüyoruz. O yüzden bunları sorguluyoruz. Savcılar bunu ortaya koymadığı zaman biz iddialarımızda haklı çıkıyoruz. JİTEM’vari yöntemlere fırsat verilmek istenmiyorsa bu olayların üzerine gidip faillerin ortaya çıkarılması gerekir” dedi.