22 Aralık 2016 Perşembe

Yargıtay, Ali İsmail’in katillerinin hapis cezasını onadı

Haziran İsyanı sırasında Eskişehir’de gerçekleşen eylemlerde sivil faşistler ve polisler tarafından dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın failleri polis memurları Mevlüt Saldoğan ve Yalçın Akbulut’a verilen hapis cezaları onandı.
Yargıtay tarafından önce usül yönünden bozulan dava dosyası, Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nce usül eksikleri giderilerek yeniden Yüksek Mahkeme’ye getirildi.
Saldoğan ve Akbulut’un cezasının 10 yıl ve üzerinde olması nedeniyle yapılan temyiz duruşmasının ardından sanık avukatlarını dinleyen mahkeme heyeti, temyiz incelemesinin ardından kararını açıkladı.
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, sanık polis memuru Saldoğan’a verilen 10 yıl 10 ay, sanık polis memuru Akbulut’a verilen 10 yıl hapis cezası ile diğer sanıklara verilen hapis cezalarını onadı.
Daire, sanık polis memuru Ebubekir Harlar’a, “kasten yaralama sonucu ölüme neden olma” suçundan verilen hapis cezasını ise eksik ceza tayininden bozdu. Daire, Harlar’ın, “suçun yardımcısı” değil “faili” olduğuna karar verdi.
Yerel Mahkeme, Harlar’a 8 yıl hapis cezası vermiş, fiil tam olarak gerçekleşmediği için cezayı önce yüzde 50, ardından da altıda bir oranında iyi hal indirimiyle 3 yıl 4 aya düşürmüştü. Harlar’ın, tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak tahliyesi kararlaştırılmıştı.
Savcı ve aile temyiz etmişti
Kayseri Cumhuriyet Savcısı, 10 yıl 10 ay hapis cezası verilen sanıklardan polis memuru Mevlüt Saldoğan hakkındaki karara itiraz etmişti. Ali İsmail Korkmaz’ın ailesi de sanıklara “kasten adam öldürme” suçundan ceza verilmesi istemiyle yerel mahkeme kararını temyiz etmişti.
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını usul yönünden bozmuştu.
Bozma kararı nedeniyle yeniden görülen davada, Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi usul eksiklerini gidererek aynı kararı vermiş, dosya yeniden Yargıtay 1. Ceza Dairesine gelmişti.
Ali İsmail Korkmaz Dava Komitesi’nden açıklama: Bu dava biz bitti demeden bitmez