25 Aralık 2016 Pazar

KESK: Boyun eğmeyeceğiz..!

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) 21 Aralık’ta İstanbul’dan başlattığı, İstanbul başta olmak üzere birçok kentte de engellemelerle karşılaşan “İşimi, Ekmeğimi Geri İstiyorum” başlıklı yürüyüş Ankara’da sona erdi. Öğle saatlerinde Mithatpaşa Caddesi’nde toplanan KESK üyeleri buradan sloganlar eşliğinde Sakarya Caddesi’ne yürüdü. Polis önce yürüyüşe izin vermedi. KESK üyelerinin önü kesildi. Ancak daha sonra KESK’lilerin Sakarya Meydanı’na kadar yürümelerine izin verildi. Üzerinde, “İşimi, Ekmeğimi Geri İstiyorum. İhraçlarınıza, Açığa Almalarınıza, Baskılarınıza Teslim Olmayacağız - Emekçi Yürüyüşü” yazan pankart açan KESK üyeleri, sloganlar eşliğinde yürüyüş yaptı. Polis, Sakarya Meydanı’na açılan bütün sokakları barikat ile kapattı. Meydana girmek isteyenler üzerleri aranarak alındı.
‘Direnişimiz sürecek’
KESK üyeleri de üzerlerinin aranmasının ardından meydana girdi. KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen meydanda yaptığı konuşmada, kanun hükmünde kararnamelerle (KHK), “zulüm ve zorbalıkla faşizmin kurumsallaştırılmaya çalışıldığını” savundu. “Bizim korkacağımıza güveniyorlardı. Dün olduğu gibi bugün de KHK’lere, TOMA’lara, gazlara rağmen buralara geldik” diyen Özgen, “Biz emekçiyiz. Engellemelere, yasaklara rağmen kendi işimize, geleceğimize sahip çıkacağız. Direnişimizi sürdüreceğiz” dedi. Özgen, KHK’lerle 10 binlerce kamu çalışanının açığa alındığını, mücadeleleri sonucunda büyük çoğunluğunun görevlerine geri dönmesini sağladıklarını ifade etti. Hükümetin verilerine göre toplam 86 bin kamu çalışanının ihraç edildiğine işaret eden Özgen, bunların içerisinde 2 bin 77 KESK üyesinin de olduğunu söyledi.
İhraçların hukuksuz, keyfi olduğunu savunan Özgen, “Biz haksız, hukuksuz ihraç edilen kamu emekçilerinin mücadelesini sürdüreceğiz. İhraç edilenler geri dönene kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi. Özgen, OHAL’in yeni bir sisteme döndüğünü, derhal kaldırılmasını da istedi. Bütün KHK’lerin iptal edilmesini talep eden Özgen, ihraç edilen kamu emekçilerinin de göreve iade edilmelerini istedi.
‘Maraş’taki zihniyet’

Maraş katliamına dikkat çeken Özgen, 38 yıl önce Maraş’taki zihniyetin bugün de aynen devam ettiğini söyledi. “Tek adam rejimi hedefleyenlerin savaş bataklığına saplandıklarını” da belirten Özgen, “Korkmayacağız! Boyun eğmeyeceğiz! Biat etmeyeceğiz! Çünkü biz KESK’iz” dedi. KESK’in yürüyüşüne HDP milletvekilleri Erol Dora ve Meral Danış Beştaş ile CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de katıldı.