23 Aralık 2016 Cuma

Uluslararası Yayıncılar Birliğinden Erdoğan ve Alpay çağrısı..!

Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA - International Publishers Association) Genel Sekreteri Benoit Müller, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komisyonu Fikir ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü (OHRC) David Kaye’ye resmi bir dilekçe ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışma Kurulu üyesi Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay’ın 29 Aralık’ta İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görülecek duruşması için müracaatta bulundu.
Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu Dış İlişkiler Sekreteri Tatiana Mychelova, bireysel davalara müdahale yetkileri olmadığından dolayı Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay hakkında bir şey yapamadıklarını ifade ederek, Aralık 2016’da gerçekleştirdikleri toplantıda Erdoğan ve Alpay hakkında görüş belirttiklerini bildirdi.
Amsterdam bazlı Prens Claus Vakfı Genel Koordinatörü Fariba Derakhshani de her sene yaşadığı toplumun kültürüne özel ve ciddi katkısı olan bir bireye verilen Prens Claus Fonu Ödülü’ne, Aslı Erdoğan’ın aday adayı olduğunu belirtti.
BM İnsan Hakları Yüksek Komisyonu Fikir ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye’ye, Erdoğan ve Alpay’ın 29 Aralık’ta görülecek olan duruşmasına katılmasına dair gönderilen dilekçe şöyle:
“Türk Yazar Aslı Erdoğan’ın serbest bırakılması için acil çağrı
Saygıdeğer Fikir ve İfade Özgürlüğü Hakkını Teşvik ve Koruma Özel Raportörü, Sayın Bay Kaye,
Aşağıda imzası bulunan organizasyonlar, önde gelen Türk yazar Aslı Erdoğan ve meslektaşı Necmiye Alpay’ın İstanbul Çağlayan Adliyesi, 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 2016/25 numaralı dosya ile görülecek ve 29 Aralık saat 10.00'da başlayacak olan davasına katılmak veya temsilci olarak hazır bulunmak üzere size çağrıda bulunmaktadırlar.
3 Kasım’da size bildirildiği üzere Aslı Erdoğan 4 tane yazısı ve Özgür Gündem Gazetesi’nin Yayın Danışma Komitesi üyeliği nedeniyle tutukludur ve ağırlaştırılmış müebbet hapis (tek kişilik hücre cezası) tehdidi altındadır. Benzer şekilde, tanınmış dilbilimci Necmiye Alpay Özgür Gündem Gazetesi’nde komite üyesi olduğu için aynı suçlamayla karşı karşıyadır.
Yaptığınız son alan çalışması sırasında Aslı Erdoğan’ı ziyaret isteğinizi içten takdirlerimizle karşılıyoruz. Ancak, bu talebinizin geri çevrildiğini anlıyoruz ve bundan dolayı da son derece üzgünüz. Durum ve varılmak istenen hükmün ciddiyetini göz önüne alarak, siz Özel Raportör Kaye, veya sizin adınıza bir temsilcinin gözlemci olarak bu duruşmaya katılabilmenizi gönülden umut ediyoruz. Türk meslektaşlarımıza göre, yabancılar duruşmalara sıklıkla gözlemci olarak katılabilmekteler ve bu durum Erdoğan ile Alpay’ın duruşması için de geçerli.
Yazımız ekinde, önde gelen 17 Türk hukukçusu tarafından Aslı Erdoğan’a yöneltilen suçlamalarla ilgili 17 değerlendirmenin; ki tüm bu değerlendirmeler Erdoğan’ı tümüyle aklama konusunda hemfikirdir, özeti ve tercümesini kapsayan ve 13 Aralık’ta Mehmet Atak tarafından gönderilen e:postayı bilginiz için gönderiyoruz.
Çağrımızı dikkate alacağınız için teşekkür eder, herhangi bir bilgi isteğinize cevap vermeye hazır olduğumuzu ve gözlemci olarak duruşmaya katılmanız da dahil, Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay’ın salıverilmelerini desteklemek için alacağınız herhangi bir aksiyon ile ilgili bizi bilgilendirmenizi sonsuz minnetle karşılayacağımızı bildiririz.
En iyi dileklerimiz ve saygılarımızla.”