25 Aralık 2016 Pazar

Türkiyenin En büyük 500 tekelli; en yoğun sömürü ve kölelik dayatanlardır..!

Her gün yeni bir iş cinayeti haberi gelirken, ağır çalışma koşulları ve işten atmalar aralıksız sürerken, işçi sınıfına sömürü ve kölelik dayatan kapitalist tekeller servetlerini katlamaya devam ediyor.
İşçi sınıfının insanca yaşamaya yetecek ücret talebi karşısında işlerin azaldığından, krizden, maliyetten dem vuran tekeller yine kârlarını ve cirolarını arttırmaya devam etti.
Capital Dergisi’nin en büyük 500 özel şirket araştırmasının sonuçları gösteriyor ki; en ufak bir hak talebinde işten atma saldırılarını hayata geçiren, gerekli önlemleri “ek maliyet” gerekçesiyle almayarak işçileri katleden, her geçen gün çalışma koşullarını ağırlaştıran kapitalist tekeller Türkiye’nin en büyük şirketleri sıralamasında en önde geliyor.
Derginin yaptığı araştırmanın sonuçları ise şu şekilde:
“Tüpraş, OMV Petrol Ofisi ve THY, ‘Türkiye’nin En Büyük Şirketleri’ olurken, Yatağan Termik Enerji Üretim, Cengiz Enerji ve Kipaş Kağıt Sanayi İşletmeleri de ‘Cirosunu En Çok Artıran Şirketler’ arasında yer aldı.
‘En Çok Kar Eden Şirketler’ kategorisinde THY, Turkcell ve Tüpraş, ‘Karını En Çok Artıran Şirketler’ kategorisinde ise Borusan Lojistik Dağıtım, Plasmar Plastik ve Eser Taahhüt ilk 3 sırayı paylaştı.
“En Çok İhracat Yapan Şirketler” Ford Otosan, Tüpraş ve Oyak Renault, “İhracatını En Çok Artıran Şirketler” ise Mobiltel, Melike Tekstil ve Koluman Motorlu Araçlar oldu.”

Dahası işbirlikçi tekelci şirketle zenginliklerini işçi sınıfının sırtından, yani artı değer sömürüsünün sınır tanımaz vahşiciliğinde elde etmektedirler. Ve bu sömürü her gün daha da artsın diye işçileri onar onar katletmeye, işten atmaya, çalışma koşullarını daha da ağırlaştırmaya, sefalet ve yoksulluğa mahkum etmeye devam edeceklerdir. Ta ki işçi sınıfı örgütlü bilinçli bir sınıf olarak bu sömürü ve kölelik düzenine son verip kendi devrimci sosyalist iktidarını kurana kadar...