21 Aralık 2016 Çarşamba

YÜKSEKDAĞ: BİZ SADECE HALKIMIZA HESAP VERİRİZ..!

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Mersin’de 19 Mart’ta katıldığı Newroz kutlamasında yaptığı konuşma nedeniyle hakkında “Örgüt propagandası” suçlamasıyla Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava kapsamında hakim karşısına çıktı. Duruşmaya Yüksekdağ, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılırken, Yüksekdağ’ın avukatlarının yanı sıra HDP Milletvekili Behçet Yıldırım da duruşmayı izledi. Yapılan kimlik tespitinin ardından Yüksekdağ savunmaya başlamadan salonda kamera kaydı alınmasına karar veren mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi. Verilen aranın ardından salona onlarca çevik kuvvet polisi alınırken, avukatlar polislerin salondan çıkarılmasını istedi. Avukatların talebi mahkeme heyeti tarafından reddedilirken, Yüksekdağ’ın savunmasına geçildi.
‘TÜRKİYE ŞU AN BİR KAOSUN İÇİNDE’
Üzerine atılı suçlamayı reddeden Yüksekdağ, “Parti olarak kutlama kararı verdiğimiz bir Newroz etkinliğinde yaptığım konuşma nedeniyle suçlanıyorum. Yapmış olduğum konuşmada ‘Cizre’de, Sur’da, Silopi’de özgürlük için direnen ve şehit olanlara buradan selam gönderiyorum’ dediğim için örgüt propagandası yapmakla suçlanıyorum. Ben bu konuşmayı yaptığım dönem Cizre’de, Sur’da, Silopi’de bir trajedi yaşanıyordu. Bu süre içinde birçok sivil insan yaşamını yitirdi. Kentlerde taş taş üstünde bırakılmıyor halen. Bütün yaşam mekanizması tahrip edilmiş durumda. Ancak bizler bu gidişata dur demek istedik. Bu ülkede yaşayan insanlar olarak, bunu istemedik. Yaptığım konuşmada da buralarda yaşananlara son verilmesi içindi” dedi.
Yargılanmasının tamamen siyasi nedenlerden kaynaklı olduğunu vurgulayan Yüksekdağ, “Siyasi iktidarın ise gözünü kan bürümüştü. Bugün gelinen noktada Türkiye’nin siyasi durumu insani kriterler içinde yaşamayı uygun görmeyen bir yerdedir. Sözlerimin savunulmayacak bir tarafı yok. Gayet açık ve net. 3 aylık bebekten cenazesi bir hafta sokak ortasında bekletilen Taybet Ana’ya kadar katledilen sivilleri selamladım. Bugün de istediğimiz insanların özgür bir şekilde yaşamasıdır. O gün de istediğimiz buydu. Türkiye şu an bir kaosun içinde. Bugün de istenilse bu kaosun içinden çıkılabilir” diye konuştu.
‘İSYAN ETME HAKKIMI KULLANIYORUM’
Türkiye’de derin bir haksızlık olduğunu ve bu ortamda adalet ve haktan bahsedilemeyeceğini ifade eden Yüksekdağ, şöyle devam etti: “Ben insanların yaşaması için isyan etme hakkımı kullanıyorum. Ancak biz bir insanın canını incitmemişken, birçok insanın canına sebep olan insanlar hala ortada konuşuyorlar. Yargılanması gerekenler onlardır. Burada insanlık suçları işleyenler darbe yaptılar. Haksızlıkların hesabı sorulmadığı için. Bugün yapılan haksızlıkların hesabı sorulmadıkça yarın başka bir çete ortaya çıkacaktır. Biz şiddetle sorunların çözüleceğine inanmadığımız için siyaseti seçtik.”
YÜKSEKDAĞ’DAN MAHKEME BAŞKANINA
Yüksekdağ’ın savunması sırasında Newroz’da atılan sloganlara dair soru yönelten mahkeme başkanına avukatlar, iddianamenin konusu olmadığı gerekçesi ile tepki gösterirken, Yüksekdağ, mahkeme başkanına “Nasıl ki bugün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında öldürülenlere özgürlük şehidi deniliyorsa, bugün kendi idealleri için savaşırken yaşamını yitirenler de aynı şekilde özgürlük şehididir. Şu an sorulan sorunun sorulması bile nasıl bir yargılama yapıldığını ortaya koymaktadır” cevabını verdi.
‘SADECE HALKIMIZA HESAP VERİRİZ’
Yüksekdağ, herkesin tarih önünde hesap vereceğinin altını çizerek, savunmasını şöyle bitirdi: “Sözlerimizden dolayı veremeyeceğimiz hesabımız yoktur. Ancak biz hesabımızı sadece halkımıza veririz. Bu yargılamalar Başbakan, Cumhurbaşkanı’nın söylemleri üzerine yapılan yargılamalardır. Bizim siyasi olarak kaybedeceklerimizden başka bir şeyimiz yok. Ancak bu yargılamalar Türkiye tarihine, tarihi hatalar olacak geçecektir.”
Yüksekdağ’ın savunmasının ardından avukatları müvekkillerinin beraatına karar verilmesini istedi. Mahkeme duruşmayı Yüksekdağ’ın yine Mersin’de yapmış olduğu bir başka konuşma nedeniyle hakkında “Örgüt propagandası yapmak” suçlaması ile açılan davanın dosyasıyla birleşmesine karar verdi.
Duruşma, 22 Aralık 2016 Perşembe gününe ertelendi.
‘TASFİYE OPERASYONUDUR’

Duruşmanın ardından adliye çıkışında konuşan HDP Milletvekili Behçet Yıldırım, Yüksekdağ’ın siyasi nedenlerle yargılandığını belirterek, bir an önce serbest bırakılmasını istedi. Yine HDP MYK üyesi Asiye Koçak da yaptığı konuşmada, AK Parti’nin “tek adam” rejimi kurmak için önünde HDP’yi en büyük engel olarak gördüğünü ve bu nedenle siyasi bir tasfiye operasyonuyla karşı karşıya olunduğunu vurguladı. (DİHABER)