1 Şubat 2017 Çarşamba

Bir Yandan Yoksulluk Öte yandan 1 milyar dolarlık yiyecek çöpe.!


1975 yılında Lüksemburg‘da kurulan ve Avrupa Birliği‘nin bazı organlarını denetleyen, fonların doğru yönetilip yönetilmediğini kontrol eden Avrupa Teftiş Mahkemesi, her ne kadar israfı önlemek adına çalışmalar yürütmese de yiyecek israfı son yıllarda aşırı bir artış gösterince böyle bir rapor yayınlama ihtiyacı duymuş. Mahkemenin hazırladığı raporda yiyecek israfıyla yeteri kadar mücadele edilmediği, ayrıca bunun sadece Avrupa’nın değil, tüm dünyanın sorunu olduğu belirtildi.
Rapordan sorumlu Mahkeme üyesi Bettina Jakobsen bu konunun sadece üyeler ve üye olmaya çalışan ülkeler ile birlikte değil, dünya çapında çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade etti. Açıklamasının devamında ise Avrupa Birliği‘nin bu konuda bazı çalışmaları olsa da yeterli gelmediğini itiraf etti. Jakobsen Avrupa Birliği’nde 400 metre kareden daha büyük marketlerin satılmamış günlük yiyecekleri çöpe dökmesinin yasak olduğunu hatırlatarak böyle projeler geliştirirsek israfın önüne geçmemizin kaçınılmaz olduğunu belirtti.
Mahkeme raporun devamında ise yiyeceklerimizi israf etmemek adına yapabileceğimiz bir kaç küçük tavsiyeyi şöyle paylaşıyor:
İhtiyacınız olmayan bir şeyi almayın. Bazen market arabalarının tıka basa dolu olduğunu görürsünüz. Aynı üründen bir kaç tane alan insan çoktur. Ancak o ürünlerin bir kısmı daha kullanılmadan bozulduğu için çöpe gidecek. Sizin ihtiyacınız olan ürünler daima marketlerde var. Aldığınız bir ürün bitmeden yenisini almayın
Alışverişinizi bilinçli yapın. Gereksiz alımlardan kaçınmak adına alışverişe çıkmadan bir ihtiyaç listesi hazırlayın ve bu listenin dışına taşmayın
First in first out. Bazen buzdolabınızda bazı ürünlerden bir kaç tane bulunabilir. Bunlardan en eski olanı en öne koyarsanız ilk onu kullanırsınız ve israftan kaçınmış olursunuz
Atık ürünlerinizi rapor tutun. Eğer haftalık raporlarınızda bir ürün sık sık yer alıyorsa o ürünü kullanmıyorsunuz demektir.
Buzdolabındaki eski yiyecekleri de tüketin. Her gün yaptığınız yemeklerden mutlaka arta kalan olur ve dolaba kalkar. Haftanın bir gününü bu yemeklere ayırın. Böylece bu yemekler çöpe gitmez.
Ürünler son kullanma tarihine ulaştıkları anda bozulmazlar. Ürünü kontrol edin, internetten o ürünün bozulma belirtilerini öğrenin. Eğer belirtileri göstermiyorsa o ürünü kullanabilirsiniz.
Turşu yapın! Neredeyse her ürünün turşusu yapılabilir. Böylelikle elinizdeki ürün çöpe gitmez ve sofranıza bambaşka bir lezzet kazandırırsınız.
Ancak her insan da bir şekilde atık yiyecek çıkarabilir. Özellikle sebze ve meyveler. Yenmeyen, çürüyen sebze ve meyveleri çiftliklere bağışlayın

ABD başkanlık .jpg