28 Mart 2017 Salı

Çalışma yaşı 5'e indi: Tuttukları iğne parmaklarından büyük..!

Ülkelerindeki savaştan kaçıp Antep’e gelen Suriyeli çocuklarda çalışma yaşı 5’e kadar indi. Tekstil atölyelerinde yaşları 5 ile 10 arasında değişen çocuklar günlüğü 5 liraya çalıştırılıyor. Çocukların tuttukları iğneler parmaklarından büyük, tutmakta zorlandıkları makaslar ise ellerini kesiyor.
Türkiye’ye sığınan 3 milyon Suriyeli göçmenin 325 bin 140’ı Antep’te yaşarken, bunların yarısından fazlası 18 yaş altındaki çocuklardan oluşuyor.
TEKSTİLİN YÜKÜ ÇOCUKLARIN ÜZERİNDE
Başka bir seçenekleri olmadığı için erkek çocukların fırın, atölye, bakkal gibi yerlerde, kız çocuklarının ise daha uzun saatlerde ev içinde parça başı işlerde çalıştığı Şahinbey İlçesi Vatan Mahallesi’nde, çocuk işçiler hafif tekstil, fermuarcılık, boncuk işleme gibi yan tekstil işleri yapıyor.
SERVİS PARASI OLMAYINCA...
3 yıl önce Halep’te evlerinin yıkılmasının ardından 7 kardeşi ile Antep’e sığınan A.M, kentteki çocuk işçilerden biri. Okula başlamadan göç eden A.M, şimdi 10 yaşında ve ailesine katkı olsun diye boncuk işliyor. Kentin yoksul yerlerinden biri olan Vatan Mahallesi’nde bir bodrum katında yaşam mücadelesi veren A.M ve kardeşleri 2 yıl önce evlerine yakın bir tekstil atölyesi ile anlaşarak, kot üzerine boncuk işlemeye başladı. Evin en küçük bireyi olan M’nin, tuttuğu iğnenin uzunluğu parmaklarının boyunu aşıyor. Okumak istediğini, ancak 75 TL’lik servis ücretini karşılayamadıkları için vazgeçtiğini anlatan M, kendi imkanlarıyla harfleri öğrenerek okuma yazmayı sökmeye çalışıyor.
EV İÇİ FASON İŞÇİSİ ÇOCUKLAR
4 pantolonun cep kısmına taktığı boncuklar için sadece 1 TL kazandığını anlatan M, günde 20 pantolon yaparak 5 TL kazanıyor. Parayı ailesine veren M, sabah 9’dan saat 14.00’e kadar çalıştığını söyledi. 300 lira olan bodrumun kirasını ödeyebilmek için ailesine günlük 5 lira katkı sağlayan M, omzuna yüklenen ağır sorumluluk ile çocukluk hayalleri arasında gidip geliyor. M, her şeye rağmen okumaya olan isteğinden ise vazgeçmiş değil.
MAKASIN KESTİĞİ EL...

Yine 3 yıl Halep’ten gelen 5 yaşındaki Ş. Ş. A, halası ile birlikte derme çatma evlerinin salonuna serdikleri tekstil ürünlerinin iplerini temizleyerek günlük 5 lira para alıyor. Halası ve yaşıtları olan kuzenleriyle çalışan A, iplerini temizlediği 4 çocuk pantolonunun karşılığında 1 lira alıyor. Tutamadığı makasla ara sıra elini de kesen A, kuzenleriyle birlikte yaşıtlarından habersiz çalışıyor. (Antep/DİHABER)