27 Mart 2017 Pazartesi

Ekonomik yoksunlukta artış: Koruma talep edilen çocuk sayısı 2 yılda yüzde 71 arttı..!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2016 Faaliyet Raporuna göre ekonomik yoksunluk başta olmak üzere çeşitli gerekçelerle korunmaya muhtaç çocukların sayısı son 2 yılda yüzde 71 oranında arttı. Raporda yer alan veriye göre korunmaya muhtaç çocuk sayısı 2014 yılında 80 bin 375 olurken bu sayı 2015 yılında 101 bin 561 ve 2016 yılında 137 bin 415 oldu.
Yoksulluktan dolayı temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yaşamlarını en düşük düzeyde dahi sürdürmekte güçlük çeken ve Aile ve Sosyal Politikalar İl müdürlüklerine müracaat eden bu kişilere ve ailelerine ekonomik yardım ile destek sağlanıyor. Bu şekilde ailenin parçalanmadan bir arada yaşamasına çalışılıyor.
‘Kaynaklar çocukların yararına kullanılmalı’
Uluslararası Çocuk Merkezi’nden (ICC) Adem Arkadaş ise konuyla ilgili çocuk yoksulluğunun ciddi sonuçlarına dikkat çekiyor.
“Söz konusu rakamlar Türkiye’de çocuk yoksulluğunun büyüklüğünü tek başına gösteren rakamlar değil” diyen Arkadaş, buna karşın çocuk yoksulluğuyla ilgili bilgiler paylaştı. Arkadaş, “BETAM’ın 2014 çalışmasına göre ise Türkiye’de 7 milyonun üzerinde çocuk şiddetli maddi yoksunluk çeken hanelerde yaşamakta. Çocukluk bir insanın hayatındaki en hızlı beyin ve fiziksel gelişimin yaşandığı ve bu nedenle çocuğun ihtiyaçlarının karşılanmazsa geri dönülmesi zor zararlar verdiği özel bir gelişim dönemini işaret eder. Bu nedenle yoksulluk çocukların zihinsel, fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimlerini derinden etkiler yani geleneksel materyal yoksunluğundan ziyade bir yoksulluğu, çocuğun gelişimine bir saldırı ve potansiyeline ulaşmasını engelleyen bir sosyal olguyu tanımlıyor” diye konuştu.
Arkadaş şu ifadeleri kullanıyor: “Yapılması gereken; çocuğun ihtiyacı olan eğitim ve sağlık bakımı gibi insani ihtiyaçlarını, aileye iş ve bakım desteği gibi ekonomik kaynakları, güven sağlayan adaleti ve çocuğu koruyan toplum gibi sosyal kaynakları ayrım gözetmeksizin yine çocukların kararlara katılımıyla açmak, kaynakları iyi bir şekilde çocukların yararına kullanmak.”
Bakan başarısIzlığa gerekçe buldu
Hollanda’da katılacağı referandum etkinliğinin engellenmesi üzerine Ankara ile Avrupa arasında çıkan krizin baş aktörü konumuna gelen Fatma Betül Sayan Kaya’nın yönettiği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 2016 Faaliyet Raporu kısa süre önce açıklandı. Raporda birçok hedefin gerçekleştirilme oranı ‘sıfır’ olarak belirtildi. Kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakını ve gazilerin haklarının korunması ile ilgili Bakanlık birimi hedeflerinden sadece 1’ine ulaştı, sadece “Çanakkale Zaferi için 81 ilde mevlit okutma” planı gerçekleşebildi. “Sıfır”ın gerekçesi ise 15 Temmuz şehitleri ve gazilerine yoğunluk verilmesi ve ülke genelindeki yasın uzun sürmesi ile açıklandı. Bakanlık genel başarısızlığı ise “çalışanların motivasyonunun düşük olmasına” bağladı.

Birgün