20 Mart 2017 Pazartesi

Başkanlık Referandumunu Kazanmak İçin AKP Yine Emekçilere İş Bulma Vaadinde Bulundu..!

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılı Aralık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 668 bin kişi artarak 3 milyon 872 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 1,9 puanlık artış ile yüzde 12,7 seviyesinde gerçekleşti.
Bu sayı 2015 yılında 3 milyon 100 bin idi. 2016 Ekim ayında 3 milyon 600 bin oldu. 2016 Ekim’den 2016 Aralık ayına kadar 272 bin kişi daha işsizler ordusun katıldı.
2 MİLYON KİŞİYE İSTİHDAM YALANI
Ancak tam da referandum öncesinde, televizyon kanallarında bir reklam dönmeye başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adıyla yayınlanan reklam filminde, 2 milyon kişiye istihdam sağlanacağı iddia ediliyor?
Oysa geçtiğimiz Şubat ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Başbakanımızın talimatıyla başlattığımız çalışmayı tamamladık. 1.5 milyon yeni istihdam öngören paketi bir hafta içinde açıklayacağız” demişti. Ancak ne olduysa bir ay içinde bu rakama 500 bin kişi daha eklendi ve reklam filmi “2 milyon kişiye istihdam” sloganı ile dönmeye başladı.
Üstelik Bakanlık, yeni işe alımlarda çalışanların vergilerini ve SGK primlerinin tamamını karşılamayı taahhüt ediyor.
HANİ ÜLKE BATARDI?
7 Haziran seçimlerinde CHP, asgari ücretin 1500 TL’ye çıkartılmasını teklif etmiş, ve yapılacak artıştan soğan prim farkının devlet tarafından karşılanmasını önermişti. AKP ise o dönem “Bunlar ülke yönetmeyi bakkal yönetmek zannediyor. Bunun maliyeti ülkeyi batırır” diyerek karşı çıkmıştı. Ancak 7 Haziran’da iktidarı kaybeden AKP, 1 Kasım seçimlerinde bu kez 1300 TL asgari ücret vaadi ile meydanlara çıktı.
BU İLK VAAT DEĞİL
Peki AKP’nin tam da referandum öncesi krizdeki ekonomiye rağmen 2 milyon kişiye istihdam yaratacağı iddiası ile ortaya çıkması ne kadar gerçekçi?
AKP Hükümetlerinin daha önce açıkladığı istihdam paketlerini hatırlamakta fayda var.
Tarih 2 Nisan 2015: Başbakan Ahmet Davutoğlu, ekonomiden sorumlu bakanların da katılımı ile ‘Üretim ve İstihdama Destek Paketi’ni açıkladı. Davutoğlu, açıkladıkladı tedbir paketinin 11 ayaklı olduğunu kaydetti. Paket, vergi indirimlerinden, işverene mesleki eğitim desteğini dek bir dizi destek içeriyor. Pakette, toplum yararına çalışan sayısını artıracaklarını 120 bin yeni istihdam imkânı da yer alıyor.
Tarih 8 Aralık 2016: Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde düzenlediği basın toplantısında, Ekonomi Koordinasyon Kurulunda alınan kararları paylaştı.
İşsizlikte hafif bir kıpırdanma olduğunu söyleyen Yıldırım, “Bunu dikkate alarak önümüzdeki yılın iş ve istihdamını artırmaya, özel sektör firmalarımızın maliyetlerini düşürmeye yönelik bir tedbirimiz var. Bu bağlamda 2017’de, özel sektörde toplam 500 bin vatandaşımızı İŞKUR’un aktif iş gücü programından yararlandıracağız.” şeklinde konuştu.
Tarih 24 Ocak 2017: Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde, Cazibe Merkezleri Programı’nda konuşuyor. Başbakan Yıldırım, Cazibe Merkezleri Programı kapsamında, ön taleplerin alındığı 28 Kasım 2016-11 Ocak 2017 döneminde 23 il için bin 200 müracaat yapıldığını, toplam yatırım tutarının 19 milyar 600 milyon lira ve öngörülen istihdamın da 112 bin 400 kişi olduğunu bildirdi.
Tarih 06 Şubat 2017: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Başbakanımızın talimatıyla başlattığımız çalışmayı tamamladık. 1.5 milyon yeni istihdam öngören paketi bir hafta içinde açıklayacağız” dedi.
Ve sonunda o paket, “2 milyon kişiye istihdam olanağı” sloganı ile açıklandı!
AKP, ne zaman istihdam paketi açıkladıysa, işsizlik arttı fakat azalmadı. 2015’te dönemin Başbakanı Davutoğlu “120 bin yeni istihdam yaratacağız” dediğinde Türkiye’de isiz sayısı 3 milyon 100 bin idi, 2016 Aralık rakamlarına göre ise 3 milyon 872 bin kişi! Aralık ayından bu yana kapanan 100 bine yakın işletmede işsiz kalanlar ise bu rakama henüz dahil değil.

Anlaşılan o ki, AKP 16 Nisan’a kadar yeni bir istihdam masalı anlatmaya devam edecek. İş umudunu her geçen gün biraz daha yitiren kitleler bu masala ne kadar inanacak, onu da 17 Nisan sabahı göreceğiz.