22 Mart 2017 Çarşamba

İnşaat işçileri direndi ve kazandılar..!

Emaar Square’a bağlı Sera Group-TAV ve Alkman taşeronlarına bağlı çalışan İnşaat İşçileri Sendikası’nda (İnşaat-İş) örgütlü 5 işçi “iş bitti” gerekçesiyle ihbar, kıdem ve geriye dönük hakları ödenmeden evlerine gönderilmek istendi.
Bunun üzerine iş bırakan 50 işçi, arkadaşlarının ihbar ve kıdem tazminatlarının, pazar günleri ve dini bayramlar paralarının geçmişe dönük gerçek ücretler üzerinden ödemesi talepleriyle Emaar Square önünde direnişe geçmişlerdi.
İşçilerin sürdürdüğü direniş, her sabah TOMA, polis araçları ablukasına ve patronların tehditlerine rağmen 5. günündeydi. İşçiler, bugün Kadıköy Sosyal Güvenlik Merkezi önüne gidip dilekçe vereceklerini açıklamışlardı. Beş gündür ‘sendikayı aradan çıkarın sorunları sizinle çözelim’ diyen Emaar yönetimine, ‘sendika olmadan olmaz’ restiyle yanıt vermişlerdi.
Bugün SGM önüne gitmeye hazırlanan işçilere, Emaar yönetimi bir kez daha görüşme teklif etti. Sendika temsilcileri ve işçilerle, Sera-TAV ve Alkman patronları arasında süren görüşmeler sonunda; “İhbar ve kıdem haklarının geçmişe dönük gerçek ücretler üzerinden ödenmesi” talepleri kabul edildi.
Pazar günleri ve dini bayramlar için ücret haklarında uzlaşma sağlanamadı. İşçilerin bu hakları saklı kalmak üzere bir ‘ibraname’ hazırlanıp imzalanacak. İşçiler isterlerse bu hakları için ‘yasal yollara’ başvuracaklar. İşçilerin alacakları hesaplanıyor, ‘ibraneme’ yarın ücretler ödenirken imzalanacak.
Emaar önündeki direnişe bugün Skyland işçileri ve üniversite öğrencileri destek ziyaretinde bulunup, dayanışma içinde olduklarını vurguladılar. Artı Gerçek’e konuşan işçilerden Hasan Ali direniş sürecini anlattı ve kazanımlarının altını çizdi. “Birlikte davrandığımız için kazandık” dedi.
‘ÖRGÜTLÜ OLMANIN GÜCÜYLE KAZANDIK’
İnşaat-İş de konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunlara yer verdi:
Sera-TAV ve Alkman patronlarıyla yapılan son görüşmede karşılıklı uzlaşı sağlandı. Sendikamızdan ve işçi arkadaşlarımızdan temsilcilerinde yer aldığı görüşmede işten atılan arkadaşlarımızın ihbar, kıdem ve yıllık izin ücretleri gerçek ücretler üzerinden hesaplanarak yatırılacak. Direnişe destek veren 38 üyemiz işten ister kendileri çıksın, isterse de 40-45 gün kalan işin bitmesiyle çıksın ihbar, kıdem ve yıllık izin ücretlerini gerçek ücretler üzerinden alabilecek.
Üç gündür direnişin düğüm noktası haline gelen ve Sera-TAV ve Alkman patronlarının pazarlık konusu haline getirdikleri geriye dönük çalışılan Pazar günü mesai ücretlerinin gerçek ücret üzerinden yatırılması, resmi tatil ve dini bayramlarda çalışılan günlerin ek ücretleri gibi alacaklar, karşılıklı imzalanan protokol anlaşmasıyla mahkeme sürecine bırakılacak ve karar buradan çıkacak.
Direnişe katılan tüm üyelerimizin ortak irade ve kararlılığını yansıtan bu karar inşaat işçileri için güçlü bir kazanımdır. Direnişin başından beri sendikamıza güveni tam olan üyelerimizin eylem ve irade birliklerindeki güçlü ortaklık, direnişi kazanacaklarına dair tam bir inanmışlık, sıkı ve kararlı duruş şüphesiz ki direnişi kazanmanın belirleyici en temel itici gücü olmuştur.
Bu direniş bir kez daha göstermiştir ki, inşaat işçileri örgütlü olmanın, örgütlü gücünü sendikamız İnşaat-İş’te somutlaştırmanın etkisiyle bir kez daha kazanmanın kendi eseri olduğunu diğer tüm işçi kardeşlerine göstermiştir.

Direnişimize ses ve soluk katan, 5 günlük süre içinde yürek atışlarını direnen işçilerin yürek atışlarına bağlayan tüm dostlarımıza teşekkür ederiz.