24 Mart 2017 Cuma

AKP İçin Referandumda Evet çıkması İçin her Yol Mubah: AKP mezarı olmayan Şeyh Sait’i seçim aracı yaptı..!


AKP Diyarbakır’da ‘evet’ oyu alabilmek için bu kez de 1925 yılında isyan eden ve 46 arkadaşıyla idam edilen Şeyh Sait’i propaganda aracı yaptı.
1 Nisan’da Cumhurbaşkanı ve Başbakan Yıldırım Diyarbakır’da miting düzenleyecek. Miting nedeniyle Diyarbakır’a, “Her evet Şeyh Sait ve arkadaşlarına bir fatihadır” yazılı pankartlar asıldı. Pankartı gören Diyarbakırlılar büyük bir şaşkınlık içinde. Mezarlarının yerinin dahi belli olmaması nedeniyle afişe tepki gösteren Diyarbakırlılar, “AKP, Şeyh Sait ve arkadaşlarını propaganda aracı yapmasın” dedi. Tepki sadece Diyarbakırlılar’dan değil. Sosyal medyada da CHP’liler, MHP’liler ve Kürtler de farkı cephelerden pankarta tepki gösterdi.
HER KESİMDEN TEPKİ 
Milliyetçi tabandan ‘vatan haini’ olarak gördüğü Şeyh Sait için evet oyu istenmesine tepki yağdı. Kürtler ise kendileri için farklı bir anlamı olan Şeyh Sait’in propaganda aracı olarak kullanılmasına büyük tepki gösterdi. Sosyal medyaya yansıyan tepkilerden bazıları şöyle;
@ozo190775:Bu pankartı bahçeli gördümü acaba gördüyse ne düşünüyor çok merak ediyorum.:::: şeyh sait
@KayaSerhat65_:Çekin elinizi Şeyh Sait’ten!!
@nemir_guzel:Dün Şeyh Sait ‘e alçak diyenler bugün şeyh saitin adını kullanarak seçim propagandası yapıyor..
@M_Orall: Bir vatandaş olarak soruyorum. Bu ne anlama geliyor sayın @dbdevletbahceli ??? Şeyh Sait
BURHAN KUZU PANKARTLA ÇELİŞTİ
Tartışmada, AKP’li Anayasa profesörü Burhan Kuzu’nun 3 ay önce yazdığı twitler de gündeme geldi. Kuzu, sosyal medya hesabında, “Lozan görüşmeleri başladı, Musul meselesinin görüşüldüğü İstanbul konferansında Doğuda Şeyh Sait İsyanı çıkaran alçaklar bu gün aynı alçaklar” demişti. Kuzu’nun attığı tweetler hatırlatılırken, HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, Kuzu’ya tweet üzerinden yanıt verdi. Pir “Üç ay önce Şeyh Said ve arkadaşlarına ‘alçaklar’ diyen akp, şimdi Seyh Said üzerinden evet devşirmeye çalışıyor. Asıl bu alçaklıktır!” dedi.
CHP’DEN TEPKİ
Bir gazeteye konuşan CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray pankarta tepki göstererek, “Hayır oyu verecekleri ‘terörist’ ilan edecek kadar ileri gittiler. Şimdi bu anlayışın sahipleri Diyarbakır Valiliği karşısına Şeyh Sait’e saygılarını belirten bir pankart asmışlardır. İngilizlerle işbirliği yaparak Misak-ı Milli sınırlarımızda olan Musul’un elimizden çıkmasına neden olan, AKP İl Başkanlığı’nın astığı Şeyh Sait’e övgü pankartına katılıyor musunuz? Katılmıyorsanız AKP İl Başkanı’nı görevden almayı düşünüyor musunuz? Bir vatan hainine övgü pankartının valiliğin karşısına asılmasına izin veren Diyarbakır Valisi hakkında soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?” dedi.
ŞEYH SAİT’İN TORUNU GÖREVDEN ALINDA 
AKP’nin propaganda malzemesi yaptığı Şeyh Sait’in torunu Ali Sait Fırat, yaklaşık 3 ay önce Tekman Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınmıştı.
ŞEYH SAİT İSYANI
Şeyh Said’in 1925 yılının 15 Şubat’ında Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde liderlik ettiği isyan kısa sürede Bingöl, Elazığ çevrelerine yayıldı. Şeyh Said 46 arkadaşıyla birlikte aynı yıl yakalanarak 29 Haziran 1925’te Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda idam edildi. Arşivler açılmadığı için Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yeri bilinmiyor. Ailelerinin tüm girişimlerine rağmen mezar yerleri devlet tarafından açıklanmadı. Şeyh Said’in torunu Abdulilah Fırat, Şeyh Said ve beraber idam edilen arkadaşlarının mezarlarının Diyarbakır Dağkapı semtinde bulunan Orduevi karşısındaki Levent Askeri Lojmanları bahçesi ve inşa edilen hastanenin arkasındaki boş alanda olduğunu öne sürüyor.
HDP’Lİ VEKİL SORU ÖNERGESİ VERDİ
HDP’li vekil Lezgin Botan önceki gün verdiği soru önergesinde Şeyh Sait ve arkadaşlarının mezar yerlerinin tespit edilmesini istemişti. Önergede şunlar yer almıştı: “Ülkemizde süregelen mezarsızlık politikaları neticesinde halk arasında sevilen şahsiyetlerden Şeyh Said Efendi, Bediüzzaman Said-i Nursi (Kurdi) ve Seyid Rıza’nın mezar yerleri hâlâ bilinmemektedir. Bu üç toplum liderinin mezar yerlerinin tespit edilip ailelerine verilmesi amacıyla 2000’li yıllardan bu yana büyük bir toplumsal talebin de oluşmasına rağmen şu ana kadar herhangi bir adım atılmamıştır.”
KİŞİSEL EŞYALARI VERİLMEDİ
Mezar yeri bugün bilinmeyen Şeyh Sait’in 46 arkadaşı ile birlikte Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda idam edildiği hatırlatan Botan, “Bunun yanında Şeyh Said Efendi’nin kişisel eşyaları dahi ailesine verilmediği gibi mezar yeri de hâlâ bilinmemektedir. Bu nedenle Bediüzzaman Said-i Kurdi, Şeyh Sait ve Seyit Rıza ile arkadaşlarının mezar yerlerinin tespiti ve iade edilmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz” denildi.
DİYARBAKIR’DA MEYDANA İSMİ VERİLMİŞTİ
Diyarbakır’da Şeyh Said ve arkadaşlarının idam edildiği Dağkapı Meydanı, 2015 yılında belediye meclisinde Şeyh Said Meydanı olarak değiştirilmişti. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından 29 Haziran 1925’te Şeyh Said ve arkadaşlarının idam edildikleri meydan olan Dağkapı Meydanı’nın ismi değiştirilerek, Şeyh Said Meydanı yapılmıştı.
PANKART TOPLATILDI 
Tepkiler üzerine Diyarbakır’ın İstasyon Meydanı’nda bulunan pankart parti görevlileri tarafından indirildi. Yerine görevden alınan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Hakkari’nin Yüksekova ilçesine 24 Eylül 2015’te yaptığı ziyaret sırasında “Bize tuzak kuranların, şer odakları ile iş tutanların oyunlarını bozmak için EVET” pankartı asıldı.
art-gerçek