21 Mart 2017 Salı

Newroz Ateşi Türkiye’nin dört bir yanında yakıldı..!


Kürt ve devrim düşmanlarına karşı Newrozda her yerde alanlara çıkan yüz binler,” Herşeye rağmen buradayız”, diyerek alanlara çıktılar ve yalan rüzgarını boşa çıkardılar. Tüm yaşananlara cevap olarak Diyarbakır dan Mardine, -Vandan Mersine, İstanbuldan Batmana, Cizreden İzmire yüz binler
"mutlaka kazanacağız" şiarıyla yanıt verdiler.
Teslimiyete İhanete Direniş Zafere Götürür
İSTANBULDA NEWROZ DİRENME VE HAYIR” ŞİARIYLA KARTALDA KUTLANDI !
İstanbul Newrozu'na da direnme ve "hayır" kararlılığı damga vurdu
İstanbul Newroz kutlamaları "Mutlaka kazanacağız" şiarıyla Kartal Meydanı'nda gerçekleşti. Kutlamaların yapılacağı alana gelen halk polis engellemesiyle karşılaştı. 6 kişi slogan attığı için gözaltına alındı.
Newroz kutlamalarının yapılacağı alanda polisin yanı sıra 400 HDP'li de güvenlikten sorumluydu. Alanda asılan pankartlarda 16 Nisan'daki başkanlık referandumuna da gönderme yapıldı. Pankartlarda, "Başkansız, savaşsız, OHAL'siz, tecavüzsüz demokratik cumhuriyet", "Bağımlı mahkeme mi olur", "Güdümlü Meclis mi olur", "Kadın direnişi ile özgürlük kazanacak", "Ülke fermanla mı yönetilir" ifadeleri kullanıldı. Kutlamaya katılanlar ellerinde "Hayır" yazılı bayraklar taşıdı. Newroz kutlamasına HDK,HDP bileşenleri, devrimci parti ve örgütler Alevi Dernekleri gibi birçok siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisinin yanı sıra 10 Ekim Şehitleri Aileleri, Suruç Şehitleri Aileleri de katıldı.
İstanbul'daki Newroz kutlamalarına Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi öğrencilerinden de katılım oldu.
'DİZ ÇÖKMEYECEĞİZ, MUTLAKA KAZANACAĞIZ'
Program HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın HDP grup toplantısında yaptığı konuşmanın dinletilmesiyle başladı. Demirtaş'ın konuşmasının dinletilmesinin ardından alanı dolduran kitle "Selahattin Başkan onurumuzdur" sloganı attı. Program sanatçı Özlem Gerçek ve Agit Işık'ın şarkılarıyla devam etti. Daha sonra selamlama için 10 Ekim ve Suruç saldırılarında hayatını kaybedenlerin anneleri, HDP ve diğer ittifak parti ve örgütlerin temsilcileri sahneye çıktı.
HDP'nin tutuklu Eş Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın ortak mektuplarını İstanbul HDP il Eş Başkanı Esengül Demir okudu. Mektupta şu ifadelere yer verildi: "Baskılara ve yasaklara rağmen Newroz ateşi coşkuyla yanıyor. Zindanda rehin tutulan binlerce HDP'li yoldaş adına demokratik, siyaset ve özgürlük anlayışından asla vazgeçmeden barış mücadelesini sürdürecek, diz çökmeyeceğiz, halkımızın onurunu koruyacak ve mutlaka kazanacağız. Newroz'u direnişin adı olarak tarihe yazdıran şehitlerimizi saygıyla anıyor Newroz'unuzu kutluyoruz. Newroz piroz be!"
'TESLİM OLMAYACAĞIZ'
Mektubun okunmasının ardından Newroz ateşini yakmak üzere Barış Anneleri, İstanbul İl Eş Başkanları Esengül Demir ve Mustafa Avcı, Garo Paylan ve Filiz Kerestecioğlu sahneye çıktı. Newroz ateşinin yanmasının ardından HDP İstanbul İl Eş Başkanı Mustafa Avcı konuşmasını Kürtçe yaptı.
Avcı'nın ardından HDK Yürütme Kurulu Üyesi Sevtap Akdağ konuştu. Akdağ konuşmasında, "İş cinayetlerinin, kadına yönelik şiddetin üstünüm örtüldüğü dönemden geçiyoruz. Anayasa değişimine "Hayır" diyenlerin hain ilan edilerek gözaltına alındığı günlerden geçiyoruz. 3'üncü büyük partinin eş başkanlarının vekillerinin tutuklandığı günlerden geçiyoruz. Bütün bu zulüm karşısında emek, barış ve demokrasi güçleri susturulamayacaktır. Teslim olmayacağız, biz kazanacağız" dedi.
'16 NİSAN'DA HAYIRLARLA GİDECEKLER'
Baskılara ve engellemelere karşı alanlara çıkıldığını söyleyen HDP MYK Üyesi Eş Genel Başkan Yardımcısı Sezai Temelli ise konuşmasına, Türkiye'nin dört bir yanında kutlamalara katılanları selamlayarak başladı. Temelli konuşmasına şöyle devam etti: "Kürt halkı sandığa girmeyecek boykot edecek diyorlar. Sevgili Selahattin başkan burada olsa derdi ki, ' Ey şapşikler sandığa da gidecek, hayır da diyeceğiz'. Mutlaka kazanacağız. Dolmabahçe mutabakatı tüm halklara eşit yurttaşlık temelinde nasıl anayasa yapabiliriz formülüydü. Buna karşı 18 maddelik halkları görmeyen, içinde kadın ve emekçi olmayan, tekçi zihniyetin olduğu bir taslak var. Eşit yurttaşlık temelinde anayasa istiyor ve bu yüzden hayır diyoruz. O yüzden bu Newroz hayır'lara vesile oluyor." Temelli konuşmasının sonunda herkesi 'Hayır'ı örgütlemeye çağırdı.
Son olarak konuşmasını yapmak için HDP Grup Başkan Vekili Filiz Kerestecioğlu sahneye çıktı. Anayasa referandumuna ilişkin konuşan Kerestecioğlu, "Yeni anayasa diyorlar biz buna anayasa demeye utanıyoruz. Bu anyasada Cizre, Sur, Taybet Ana, kadınlar, emekçiler, halklar yok. Hayatımızda birçok şeye hayır demenin zor olduğunu biliyoruz ama bütün bunlara hayır diyoruz. Newroz diriliştir. Bu diriliş adım adım başlıyor, baharı engelleyemeyeceklerini biliyoruz. Halkımız her yerde Türkiye'nin her yerinde sokaklarda. Amed'de Orhan Doğan'ın büstünü yıkanlar hayatlarımızdaki yerini yıkamazlar. Baharı engelleyemeyecekler. Barışı durdurmak isteseler de asla engel olamayacaklar ve 16 Nisan'da hayırlarla gidecekler. Ve o gün mücadelemizin yeni başlangıçlarından biri olacak" diye konuştu.
İstanbul'da Newroz kutlamaları Veysel Ciwan'ın şarkılarıyla son buldu.
Yaşasın Newroz Newroz Piroz Be..!
Kürt Ulusuna Kendi Kaderini Tayin Hakkı..!
Diyarbakır emekçileri Kürt Düşmanı Kirli Savaş Ağalarına En İyi Yanıtı Newroz Alanına Akan Yüzbinler Verdi..!
AKP-MHP bilumum Kürt düşmanları günler öncesinden başlayarak bir yandan Newroz'u yasaklayarak öte yandan operasyon, baskı ve faşist kuşatmayla koku dağlarını büyüterek, emekçilerin Newroz kutlamalarına katılımının engellemeye çalıştı.
Neki yasak ve baskılar sökmedi başta Diyarbakır olmak üzere bir çok kentte Newroz yüz binlerin katılımıyla kutlandı ve AKP faşizminin yalanlarını boşa çıkardı.
Gözler Kürdistan'ın ve direnişin başkenti Diyarbakırdaydı. Diyarbakır’da Newroz kutlamasına katılanlar sabahın erken saatlerinden itibaren Bağlar ilçesindeki Newroz Parkı’na gelmeye başladı. 200 bine yakın kişinin doldurduğu alanda geniş güvenlik önlemleri alınırken, 5 ayrı noktada arama noktası oluşturuldu. Vatandaşlar alanına gelerek Kürtçe müzik eşliğinde halay çekmeye başladı. Öte yandan Nevruz kutlamasının yapıldığı alana sabah elinde bıçakla girmek isteyen ve sırt çantasını aratmayıp kaçmaya başlayan bir genç, polisin açtığı ateşle öldü. Parti üyeliği düşürülen tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş‘ın tüm tutuklu HDP’li siyasetçiler adına gönderdiği Newroz mesajı alanda okundu.
“Mutlaka kazanacağız” afişleri asıldı
Günlerdir büyük heyecanla beklenen Diyarbakır Newrozu için sabahın erken saatlerinden itibaren etkinliğin düzenleneceği Bağlar’daki Newroz Parkı’nda hareketlilik başladı. HDP, DTK, DBP ve TJA tarafından organize edilen etkinlikte alan etrafına ve kentin tüm noktalarına bu yılın temel sloganı olan “Mutlaka Kazanacağız” afişleri asıldı
Diyarbakır’da Newroz kutlamaları böyle başladı:
Parçalı bulutlu bir havanın olduğu ve yağışın beklenmediği kentin tüm mahallelerinde halk günün ilk ışıklarıyla birlikte sokaklara dökülmeye başladı. Newroz alanındaki tüm hazırlıklar da tamamlandı. Yaklaşık bir haftadır bugüne hazırlanan alanda ses sistemleri ve platform kurulumu dün tamamlandı.
Her yerden alana
Program 11.00’de başladı. Evrensel’in haberine göe, ön sıralarda yer kapmak isteyen vatandaşlar saat 06.00 itibariyle park önündeki arama noktalarına doluşmaya başladı. Diyarbakır halkı ve çevre kentlerden gelen yurttaşlar, kahvaltılarını da alan girişinde yaptı. Özellikle alana çıkan tüm kavşaklarda halk toplanmaya başlarken, yöresel elbiseler giyen kadınlar dikkat çekiyor. Gençler de şimdiden alan çevresinde marşlarla halay çekmeye başladı. Davul zurnalar eşliğinde alana yürüyen kitlenin sayısı her geçen dakika artıyor.
5 noktadan giriş
Etkinlik öncesi bomba imha uzmanları bomba arama köpekleri eşliğinde tüm alanı ve platformu gözden geçirdi. Yine mayın detektörleriyle alanda ve çevresinde mayın araması yapıldı. Bu sırada görevli tüm polisler de alan dışına çıkarıldı. İlk aramanın ardından uzmanlar çevrede bulunanları bir bariyer daha geri çıkararak ikinci arama yaptı. Polisler, kitleyi saat 11.00’de alana almaya başladı.
Geçmiş yıllarda halkın alana rahat ulaşabilmesi için ek otobüs seferleri koyan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kayyım kararıyla otobüslerini tahsis etmedi. Etkinliği takip etmek için erken saatlerde alana gelen gazeteciler de bekletilirken, Newroz Tertip Komitesi tarafından verilen akreditasyon kartları da “geçersiz” olduğu gerekçesiyle polisler tarafından toplandı.
Her yıl Newroz sabahı renkli görüntülere sahne olan Kurtalan Ekspresi treninin seferi de iptal edildi.
Yüksekdağ ve Demirtaş’tan Newroz mesajı: Zalimin karşısında boyun eğmeyeceğiz
Parti üyeliği düşürülen tutuklu eski HDP eş genel başkanı Figen Yüksekdağ ve tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tüm tutuklu HDP’li siyasetçiler adına gönderdiği Newroz mesajı alanda okundu.
Yüksekdağ ve Demirtaş’ın Newroz mesajı şöyle:
Çok değerli kardeşlerimiz,
Sevgili annelerimiz,
Genç arkadaşlarımız,
Kadın yoldaşlarımız,
Yediden yetmişe Newroz alanlarını dolduran milyonları özgürlük ateşinin sıcaklığıyla selamlıyoruz. Çözüme, demokrasiye ve barışa vesile olması dileğiyle hepinizin Newroz Bayramı’nı kutluyoruz.
En koyu karanlıkları bile aydınlatan Newroz ateşi, bu yıl da baskılara ve yasaklara rağmen coşkuyla yanıyor.
Sayın Öcalan’ın tarihi barış çağrısıyla görkemli bir şölene dönen 2013 Newrozu’ndan bugüne, maalesef ki siyaset kurumu halklarımıza barışı armağan edemedi. Egemen siyasi kimliğin savaş ısrarı bunun temel nedeni olsa da, bizler kendimizi halkımıza karşı borçlu ve mahcup hissediyoruz.
Zindanda rehin tutulan binlerce HDP’li yoldaşımız adına sizlere bir kez daha şunu açık yüreklilikle ifade etmek isteriz ki, demokratik siyasetle özgürlük arayışından asla vazgeçmeden barış mücadelemizi sürdüreceğiz.
Zulmün ve zalimin karşısında da boyun eğmeyecek, diz çökmeyeceğiz. Halkımızın onurunu her yerde koruyacak ve mutlaka kazanacağız.
Bu vesileyle bir kez daha Newroz Bayramınızı kutluyor, Newrozu direnişin ve onurun bayramı olarak tarihe yazdıran bütün şehitlerimizin anısı önünde saygıyla eğiliyor, her birinizi ayrı ayrı yürekten selamlıyoruz.
Newroz pîroz be!
Basın ordusu alanda
Günler öncesinden bu yana alanda nöbet tutan parti görevlileri de alanla ilgili koordinasyonu sağlıyor. Alana giren herkes, hem polis hem de parti görevlileri tarafından ayrı ayrı üst aramasından geçirilecek ve çantaları kontrol edilecek. Alana bu yıl seyyar satıcı alınmadı. Alana yüz binlerce insana rahatlıkla hitap edilebilen ses ve görüntü sistemi ayrıca 130 seyyar tuvalet ve lavabo kuruldu. Etkinliği yaklaşık 400 yerli ve yabancı gazeteci de takip ediyor.
Polisin provokasyonuna rağmen yüz binler eşitlik ve özgürlüğün mutlaka kazanılacağı şiarıyla Newroz'un isyancı geleneği yaşatılarak, Kürt direnişine ilişkin uğursuz beklentiler boşa çıkarılmış oldular.
Eskişehir
Eskişehir'de Newroz ateşi yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti. Valiliğin Newroz alanı olarak şehrin 15 km dışında Kütahya yolu üzerinde bulunan bir bölgeyi göstermesi alana ulaşımı oldukça zorlaştırdı. Kutlama polis ablukası altında gerçekleşti. Kendi imkanlarıyla alana gelen yurttaşlara yönelik polisin keyfi tutumları yaşandı. Kontrol noktalarında polisin keyfi tutumları, dayatmaları olurken iki kadının başlarına sarılı şallara polis tarafından el koyulmak istenmesi üzerine arbede yaşandı. Arbedeyi takip eden dihaber muhabiri Nametullah Başar'ın kamera ve fotoğraf makinasına da el koymaya çalışan polis Başar’ı darp etti. HDP yöneticilerinin müdahalesi ile polis olay yerinden uzaklaştırıldı.
Kutlamada konuşan HDP Tepebaşı İlçe Eş Başkanı Emine Kaya, tutuklanan HDP Eskişehir İl Eş Başkanları Işık Polat ve Ahmet Uluçelebi’ye değindiği konuşmasında, Polat ve Uluçelebi'nin Newroz mesajını okudu.
HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın mesajları okunduğu kutlamada Newroz ateşinin yakılmasının ardından ateşin etrafında toplanan kitle halay çekerek, sloganlar attı.
Newroz ateşi yandığı sırada toplanan kitle “Biji Serok Apo” sloganı atarak, Newroz ateşinin etrafında halaylar çekti.
Adana
Adana Valiliği'nin tüm engelleme girişimleri ve polis saldırılarına rağmen Adana mahallelerinde Newroz ateşleri yakıldı. Gençlerin Seyhan İlçesine bağlı Dağlıoğlu Mahallesi Karasu Kavşağı'nda Newroz kutlamasına çağrı yapması nedeniyle sabah saatlerinden itibaren polis zırhlı araçlarla ve özel harekat timleriyle kutlama alanını ablukaya aldı.
Gülbahçe, Fırat ve Dağlıoğlu mahallelerinde ara sokaklarında zırhlı araçlarla devriye atan polislere rağmen halk ara sokaklarda bulunan boş alanlarda lastik yakıp halay çekti. Newroz ateşi etrafında davul zurna eşliğinde halaya duran halk, sık sık “mutlak Kazanacağız” sloganı attı. Polisin saldırısının ardından başka bir sokakta tekrardan Newroz ateşi yaktı.
CİZRE
Dihaber’in haberine göre defalarca sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı Şırnak’ın Cizre ilçesi tüm engellemelere rağmen Konak Mahallesi’nde bulunan Uca Petrol arkasındaki alanda kutlamalara başladı. 1990’lı yıllardaki gibi baskıların yaşandığı bir dönemde gidilen Newroz’da, yediden yetmişe yurttaşlar Newroz alanına akın etti. Meclis Başkanvekili HDP İstanbul Milletvekili Pervin Puldan’ın yanı sıra sokağa çıkma yasaklarında yaşamını yitiren yurttaşların aileleri konuşma gerçekleştirdi.
Newroz kutlamaları için alanı doldurun binler hep bir ağızdan “Şehid namirin” sloganları atarken, kadınlar alanı giydikleri ulusal kıyafetler ile renk cümbüşüne çevirdi. 7’den 70’e herkesin halaya durduğu Newroz’da, 2015 ve bir yıl önce bodrumlarda yakılarak öldürülen birçok yurttaşın yakını da hazır bulundu. Başta Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç’un yakınları, cenazesi buzdolabında saklanan 10 yaşındaki Cemile Çağırga’nın annesi Emine Cağırga, polis kurşunu ile yaşamını yitiren 12 yaşındaki Nihat Kazanhan, Kasım Yana ve Mahmut Duymak’in yakınları Newroz alanında yerlerini aldı.
Çağırga’nın annesi de alanda
Bodrumlarda yakılarak katledilen Orhan Tunç’un bebeği Bêkes ile kutlamalara katılan anne Esmer Tunç, Newroz Bayramı’nı kutlayarak, “Dört parça Kürdistan ve tüm hakların Newroz’u kutlu olsun. Şehitleri için alana geldik. Kutlama yüzünden çok mutluyuz” dedi. Cemile Çağırga’nin annesi Emine Cağırga ise Newroz’un umutları yeniden yeşerteceğini belirterek, halkın yeniden toparlanması gerektiğinin altını çizdi. Kasım Yana’nin annesi Saliha Yana da oğlunun ruhunu alanda gördüğünü dile getirdi.
Esmer Tunç: Cizre bodrumlarını unutmayın, hayır diyin
Yakılan Newroz ateşinin hemen ardından konuşan HDP Milletvekili Aycan İrmez, Newroz’un referandum başarısının öngörüsü olduğunu söyledi. Kutlamada, yasak döneminde katledilen Cizîr Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç’un annesi Esmer Tunç da konuştu. Tunç, “Yüreği yanan annelerden umutluyum. Onları selamlıyorum. Cizre bodrumlarını hatırlasınlar, ellerini vicdanlarına koysunlar ve hayır desinler” ifadelerini kullandı.
Hatay
Hatay'ın İskenderun ilçesine bağlı Yıldırımtepe Mahallesi’nde kutlanacak Newroz için sabahın erken saatlerinden itibaren kitleler alana akın etmeye başladı. Alanı dolduran kitle çalınan ezgiler ve söyledikleri anonim şarkılar ile halay çekerken, Newroz saygı duruşu ile başladı. Ardından açılış konuşmasını yapan HDP İskenderun İlçe Eş Başkanları Aysel Eşiyok ve Ahmet Çahan, halkların Newroz'unu kutlayarak, engellemelere en güzel cevabı 16 Nisan’da vereceklerini söyledi.
Konya
Konya’nın Selçuklu İlçesi Cuma Pazarı’nda binler halaylar ve sloganlar eşliğinde Newroz'u kutladı. ‘Hayır’ ve ‘Na’ yazılı pankartların dikkat çektiği mitingde, tertip komitesinin güvenlik ekibi kontrol noktalarında aramalar yaptı. Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler adına saygı duruşuyla başlayan miting, Konya HDP il Başkanı Erol Şan’ın kitleyi selamladığı konuşması ve HDP Eş Genel Başkaları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın Newroz mesajını okumasıyla devam etti. Daha sonra konuşan Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Kürtçe, Türkçe ve Arapça olmak üzere üç dilde kitleyi selamlayarak bölge halkının selamlarını Konya halkına getirdiğini söyledi. Aslan’ın tutuklu HDP milletvekillerine dikkat çektiği konuşmasından sonra binler Newroz ateşini yakmak için alanın ortasında bir araya geldi.
SİİRT
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde “Mutlaka kazanacağız” sloganıyla Newroz ateşinin yakıldığı merkezlerden biri de Siirt oldu. Eruh Yolu üzerinde bulunan Newroz Alanı’nda hazırlıklar sabah erken saatlerde başlarken, mahallelerden yurttaşlarda rengarenk kıyafetleri ile alana akmaya başladı. Alana iki koldan yürüyüşle gelen kitle, iki ayrı arama noktasında yapılan aramaların ardından giriş yaptı. Merkez ilçenin yanı sıra kente bağlı ilçe, belde ve köylerden de araçlarla Newroz Alanı’na gelişler oldu. HDP ve DBP bayrakları ile süslenen alanın etrafı ise polis tarafından bariyerle çevrildi.
Alana çıkan bütün yollarda zırhlı araçlar eşliğinde polis konuşlandırılırken, kitlenin sloganlar eşliğinde alana girmeyi sürdürdü.
BATMAN
Batman’da da Newroz Alanı’nda gerçekleştirilecek Newroz etkinliği için hazırlıklar bir gün öncesinden tamamlandı. Sabahın erken saatlerinden itibaren mahallelerde bir araya gelen yurttaşlar, gruplar halinde alana akmaya başladı. Kadınların rengarenk yöresel kıyafetleri ile yürüdüğü alan, HDP, DBP bayrakları ile rengarenk flamalarla süslendi.
Üç ayrı koldan alana giriş yapan binlerce Batmanlı, girişlerde kurulan 2 arama noktasında üst aramasından geçirildi. Yöresel kıyafetlerle alanı doldurmaya başlayan kitle, platformdan çalınan ezgilerle halaya durdu.
Alana giren yurttaşlara üzerinde “NA” ve “Hayır’ yazan bayraklar dağıtılırken, Newroz Alanındaki coşku her geçen dakika arttı.
DERSİM
Newroz ateşinin yakıldığı alanlardan biri de Dersim’in Seyid Rıza Meydanı oldu. Valiliğin 18 Mart’ta gerçekleştirilmesine izin vermediği etkinlik için hazırlıklar yapıldığı esnada alanın ışıklar kesilerek engellenmek istenmişti. Ancak yasak ve engellemelere rağmen tertip komitesinin hazırlıklarını bitirdiği alan etkinlik için hazırlanırken, Dersimliler de etkinliğe saatler kala alanda yer almak için evlerinden yola koyuldu. İlçelerden de katılımın olduğu etkinliğe, HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, ESP MYK üyesi İlke Başak Baydar, EMEP MYK üyesi Mehmet Türkmen, Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türker konuşmacı olarak katıldı. Sanatçı Hivda Gökel ve yerel grupları da müzikleriyle sahnede yer aldı.
MERSİN
Bu yıl “Mutlaka Kazanacağız” şiarı ile Mersin’de Tırmıl Newroz alanında kutlamaları yapılacak olan Newroz programı öncesi alandaki tüm hazırlıklar tamamlandı. Dün akşam izin verilen Newroz kutlaması için halk alana akmaya başladı. Mersin’de Newroz alanına çıkan tüm yollar trafiğe kapatılırken, 10 ayrı noktada kontrol noktaları oluşturuldu. Binlerce polisin ablukası altında olan Newroz alanına girişler başlarken, kitle akın akın Newroz alanına gelmeyi sürdürdü. Newroz alanına giren yurttaşlar davullar eşliğinde halaya dururken, kitleden “Biji Newroz” sloganları yükseldi.
MARDİN-KIZILTEPE
“Mutlaka Kazanacağız ” sloganı ile Mardin’in Kızıltepe ilçesinde düzenlenen kutlamalar Newroz Alanı’nda başladı. Bariyerler ve zırhlı araçlar ile kapatılan alanın bir noktasında kurulan arama noktalarından yurttaşlar alana alındı. HDP bayraklarıyla süslenen alanda, “Newroz pîroz be” yazılamaları yer alırken, tutuklu bulunan HDP’li milletvekillerinin fotoğrafları ve “Hûn nikarın vîna me teslim bigirin – İrademizi teslim alamazsınız” yazılı pankartlar asıldı. 7’den 70’e yüzlerce kişinin akmaya başladığı alan renkli görüntülere sahne oldu. Kadın ve erkeklerin yöresel kıyafetleriyle renklendirdiği alanda çocukların coşkusu ise görülmeye değer.
Alana ilçe merkezi dışında Mardin merkez ve diğer ilçelerden de Newroz alanına insanlar geldi. Birçok noktada kitlenin alana taşınması için otobüsler kaldırılırken, kutlama için alanın ortasına Newroz ateşi için tonlarca odun yerleştirildi.
Her geçen dakikada kitlenin arttığı alanda, katılımcılar da yerlerini almaya başladı. Program kapsamında, HDP Mardin Milletvekilleri Mithat Sancar, Ali Atalan, Erol Dora, TJA yöneticisi Fatma Kurtalan, HDP, DBP yöneticilerinin birer konuşma yaptı.
“Hayır” bayraklarına el konuldu
Alana giriş yapan yurttaşların ellerinde bulunan “Na” ve “Hayır” yazan bayraklara polisler, “Kesin karar var bugün alanda ‘Hayır’ yazılı tek flama olmayacak” gerekçesiyle el koydu. Çevrede bulunan binaların ve belediye binasının üzerine polislerin konuşlandığı görüldü. Alan üzerinden drone gezmesi dikkat çekti. Polisin alana sık sık girerek kırmızı,sarı, yeşil şalları toplaması kitlenin tepkisine neden oldu. Yurttaşlar polisi zılgıtlarla protesto etti.
Antep’in merkez Şehit Kamil ilçesi Tur Otobüsleri Alanı’nda saat 11.00’de başlayacak Newroz kutlamaları için, alanı ablukaya alan polis alanda arama yaptı. “Newroz Piroz Be” pankartının asıldığı alana girmek isteyen yurttaşları arama gerekçesi ile engelleyen polis, yöresel kıyafet giyen kadınların üzerinde bulunan sarı, kırmızı ve yeşil flama ve takıların çıkarılmasını istedi. Takı ve flamalarını çıkarmayan kadınlar ise, alan önünde erbane ve türküler ile Newroz’u kutlamaya başladı.
ADIYAMAN
Adıyaman’da 1’inci Çevreyolu Gürbüzcan Cami Kavşağı Newroz alanında “Mutlaka kazanacağız” sloganıyla başlayan Newroz kutlaması için alana gelen halk, polis kontrol noktalarından geçerek alana alındı. Polis güvenlik araması yapma bahanesiyle alana Asılan “Mutlaka Kazanacağız”, “Newroz Piroz be”, “An azadi an azadi” pankartlarının asılmasına izin vermedi. Polisler, Türkiye genelinde Newroz alanlarında “Mutlaka kazanacağız” pankartlarının mahkeme kararı ile yasaklandığını öne sürerek platforma asılan üstte “Newroz piroz be” altta da “Mutlaka kazanacağız” sloganı olan pankarttaki “Mutlaka kazanacağız” sloganı bölümünü keserek el koydu. Yöresel elbiseleri giyen kadınlar ve boyunlarında sarı, yeşil, kırmızı puşiler takan gençler alanda davul zurna eşliğinde halay çekmeye başladı.
VAN
OHAL koşulları ve soğuk havaya rağmen sabahın erken saatlerinde İpekyolu, Edremit, Tuşba ve diğer ilçelerden binlerce kişi Van Newroz’un akın etti. Van Gölü ve kalesinin kesiştiği alan renk cümbüşüne döndü.
Güvenlik bariyerleri ile çevrilen alanda üç ayrı arama noktası kuruldu. Seyyar satıcıların stant kuramadığı alanda, bazı ihtiyaçlar güvenlik bariyerlerin dışında sağlandı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da buluşma noktası olan Emniyet Kavşağı’nda bir araya gelen binler, çeşitli sloganlarla alana girdi. 7’den 70’e herkesin yerel kıyafetleri ile katıldığı Newroz alanı, sabah saatleri olmasına rağmen renk cümbüşüne döndü. TJA, HDP, DBP flamalarını taşıyan halk, çalınan müzikler eşliğinde halaya durdu.
Newroz alanına her yıl belediye tarafından yapılan ücretsiz taşıma bu yıl atanan kayyum tarafından engellendi. Kentin en uzak mahallelerden alana yürüyerek gelen halk, hiçbir engel tanımayacaklarını dile getirdi.
İZMİR
İzmir Gündoğdu Meydanı’na halk, yöresel kıyafetleri ile evlerinden meydana akmaya başladı. Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı meydanda halkın Cumhuriyet Meydanı ve Alsancak’ta giriş yapacağı iki arama noktası kuruldu.
Alana çok sayıda HDP bayraklarının yer aldığı alanda “Hayır” yazılı bayraklar asıldı. HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahatin Demirtaş fotoğrafı asıldığı alanda, her dilden “Newroz Pîroz Be”, “Hayır Hepimiz Kazanacağız” ve “Biz Halkız Gücümüz Birlik Sözümüz Hayır” pankartı sahnede açıldı. Öte yandan “Li dijî şerxwazan bêje Na” ve “Ji bo dayika Taybet beje Na” flamaları sahneye asıldı. Alanda bir çok stant kurulurken Newroz’a saatler kala yurttaşlar alana alınmaya başlandı.
Arama yapıldığı esnada polis ellerinde sarı, kırmızı ve yeşil flamalı bir kadın ve kızını gözaltına almak istedi. Tertip komitesinin olaya müdahalesi etmesi ardından fenalık geçiren kadın ambulansa bindirilip hastaneye götürüldü. Öte yandan alana Kürdistan yazılı tişörtleri giyen 3 kadın da alana alınmadı.
Öte yandan alana ulusal kıyafetleri ile girmek isteyen Yusuf Budak adlı genç gözaltına alındı.
MUĞLA
HDP Muğla İl Örgütü tarafından “Mutlaka kazanacağız” şiarı ile düzenlenen Newroz kutlaması Milas merkezde bulunan Akkent kapalı pazar yerinde büyük bir coşku ile kutlandı. HDP bayrakları ve rengarenk balonlarla süslenen Newroz alanına “Newroz piroz be”, “İnadına barış”, “Ekolojik bir toplum için Hayır” pankartları ile HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın posterleri asıldı. “Tene nabe bezin Na”, “Jin jiyan azadi” dövizleri ile yeşil kırmızı ve sarı renklerine bürünen halk sık sık “Newroz piroz be” sloganlarını attı. Gençlerin güvenlik önlemlerini aldığı kutlamada halk Koma Ciwan’ın şarkıları ile halaya durdu.
MANİSA
Manisa’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) Manisa İl Örgütü öncülüğünde “Mutlaka kazanacağız” sloganı ile Newroz kutlamaları başladı. Bu yıl Horozköy Pazaryeri’nde düzenlenen kutlamalara yurttaşların yanı sıra HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş, HDP MYK üyesi Beyza Üstün ve HDP PM üyesi Aydın Çetinkaya da katılırken, katledilen kadın siyasetçi Seve Demir’in babası Aziz Demir ve çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri de alandaki yerlerini aldı. Alana üzerinde tutuklu HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın fotoğrafları bulunan “Hayır hepimiz kazanalım” ve “Newroz Piroz be” yazılı pankartlar asılan kutlama, halaylarla başladı.
HAKKARİ
Hakkari’de sabahın erken saatlerinden itibaren mahallelerden Newroz alanına akın başladı. Rengarenk ulusal kıyafetleri ile kutlama alanı olan Belediye Otogarı’na yürüyen yurttaşlar, alanın girişine kurulan kontrol noktalarından geçerek giriş yaptı. Alana slogan ve zılgıtları ile ulaşan yurttaşlar, klamlar eşliğinde halay çekti. Mitinge, HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknaz Uca ve HDP Van Milletvekili Lezgin Botan katıldı.
AĞRI
Ağrı’da günlerdir hazırlıkları süren Newroz’un kutlanacağı Belediye Açık Otoparkı’na halk akın etti. HDP ve DBP ilçe örgütlerinin önünden ücretsiz kalkan otobüslerle alana gelmeye devam eden yurttaşlar, çalınan ezgiler eşliğinde halaya durdu. “Mutlaka kazanacağız, Newroz Pîroz be” pankartının asıldığı HDP, DBP bayrakları ile süslenen alanda halk, “NA” flamalarını dalgalandırdı.
HDP Ağrı milletvekilleri Dirayet Taşdemir, Berdan Öztürk, HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman ve yerine kayyum atanan Ağrı Belediye Eşbaşkanı Sırrı Sakık’ın katıldığı kutlama tertip komitesinin konuşması ile başladı.
MUŞ
Muş’da kutlamanın yapılacağı İstasyon Meydanı’na halk akın etmeye başladı. Valiliğin dün yasakladığı “Mutlaka Kazanacağız” pankartı alana asılmazken HDP ile “Hayır” flamalarının alana girmesine izin verildi.
Çanakkale
Çanakkale'de merkez Esenler Mahallesi’ndeki geniş alanda kutlanan Newroz'da “Mutlaka Kazanacağız. Newroz Piroz be” yazılı afişler valilik izni olmadığı gerekçesiyle kaldırıldı.
Kürtçe, Türkçe, Ermenice, Arapça gibi birçok dilde ‘Hayır’ ve ‘Umudun adı Hayır’ yazılı pankartların asıldığı alanın ortasına Newroz ateşi yakılmak üzere odunlar yerleştirildi. Sabah saatlerinden itibaren Newroz etkinlik alanına gelen kitle, kurulan arama noktalarından geçerek alana girdi. Newroz programına Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emek Partisi (EMEP), Pir Sultan Abdal Derneği, İnsan Hakları Derneği (İHD), Halkevleri, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), HDP Genel Merkez Yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı. Newroz Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçısı Arhat’ın seslendirdiği hareketli direniş şarkıları eşliğinde alana gelen kadınlar, gençler, çocuklar ve yaşlılar tarafından kutlandı.
Saygı duruşu ile başlayan programda HDP Çanakkale İl Eşbaşkanı Şeyhmus Aslan halkların Newrozu'nu kutlayarak tutuklu HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın Newroz mesajı ile Çanakkale Cezaevi’nde kalan tutukluların Newroz mesajlarını okudu.
Newroz Tertip Komitesi Başkanı Nusret Kutluay’ın konuşma yaptığı kutlamada, HDP Genel Merkez Yöneticisi Yurdusev Özsekmenler de söz aldı. “Asla vazgeçmeyeceğiz. Özgürlük ateşini her geçen gün harlamaya devam edeceğiz” diyen Özsekmenler, 16 Nisan’da baskı düzenine ‘Hayır’ diyecekleri vurgusuyla konuşmasını tamamladı. Konuşmaların ardından Newroz ateşi kadınlar ve gençler tarafından yakılmasıyla program, Newroz ateşinin etrafında söylenen direniş şarkıları eşliğinde halaylarla devam etti