29 Mart 2017 Çarşamba

Genel-İş ‘Hayır’ tutumunu açıkladı

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şube’si, referandumda ‘Hayır’ oyu kullanacaklarını açıkladı.
Bugün saat 15.00’te Kadıköy Belediyesi’nin bahçesinde yapılan basın açıklaması öncesi, iş cinayetlerinde ve mücadele içinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu. Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şube Başkanı Mehmet Sait Tanyeri tarafından okunan açıklamada hayatı var eden işçi sınıfına söz hakkı verilmediğine, işçi ve emekçilerin görmezden gelindiğine dikkat çekildi.
Açıklamanın devamında anayasada yapılmak istenen değişiklikle işçi ve emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarında iyileşme, parasız eğitim ve sağlık, sendikal haklar getirip getirmeyeceği sorularak cevaben “Tüm bu soruların cevabı kocaman bir ‘Hayır’dan ibarettir” denildi.
“Başkanlık sistemlerinde sömürü daha yoğun”
Açıklamanın devamında başkanlık sistemiyle yönetilen ülkelerde işçi haklarına dair DİSK-AR’ın derlediği şu bilgiler verildi: “Başkanlık rejimine sahip ülkelerde temel işçi hakları ve sendikal haklar daha yoğun biçimde ihlal ediliyor. Sendikal hakların en ağır biçimde ihlal edildiği ülkelerin yüzde 71’i başkanlık ve yarı başkanlık rejimine sahiptir. Başkanlık rejiminde sendikalaşma ve toplu sözleşme kapsamı parlamenter rejime göre çok daha düşüktür. Başkanlık rejiminde işçiler, daha uzun çalışıyor ve ‘iş kazaları’ sonucu daha çok ölüyor. Başkanlık rejimlerinde ölümlü iş kazası oranları parlamenter rejimlerin iki katından fazladır. Başkanlık rejimleri gelir dağılımı ve toplumsal cinsiyet açısından daha eşitsizdir.”
Açıklamada, işçilerin sandığa yansıtacağı ‘Hayır’ın aynı zamanda taşeron, geçici, kiralık ve çocuk işçiliğe, ‘asgari yaşama’ya, OHAL, KHK ve kayyımlara, sömürü, açlık, yoksulluk ve kölelik düzenine ‘Hayır’ demek olduğu belirtildi.

Açıklamanın okunmasının ardından sonlanan eylemde “Başkanlığa geçit vermeyeceğiz!”, “Sermayeye geçit vermeyeceğiz!”, “İnadına sendika inadına DİSK!” sloganları atıldı. Eyleme aralarında Kadıköy Belediyesi işçilerinin de olduğu 100’ü aşkın katılım olurken, Genel-İş Avrupa Yakası şubelerinden yöneticiler, Tüm Bel Sen ve EMEP’in de destek verdiği açıklandı.