23 Mart 2017 Perşembe

Londra saldırısını İŞİD üstlendi

Londra’da parlamento binası önünde yapılan saldırıda beş kişinin hayatını kaybettiği ve yaklaşık 40 kişinin yaralandığı saldırıyı Amq haber ajansının verdiği bilgiye göre İŞİD “halifeliğin bir askerinin düzenlediği” ifadesini kullanarak üstlendi. İngiltere Başbakanı Theresa May saldırıdan sonra yaptığı ilk açıklamada birlik mesajı vermişti. Yaralanan 40 kişi arasında üç polis memuru, üç Fransız öğrenci, iki Romanyalı turist ve beş Güney Koreli turist olduğu bildirildi, Güney Koreli turistlerden biriyle birlikte 7 kişinin durumun ağır olduğu ifade edildi. Saldırıda Keith Palmer isimli polis memuru hayatını kaybetmişti. Ölen kişilerden Aysha Frade isimli Londra Koleji’nde çalışan birinin kimliği daha açıklandı.
Londra Emniyeti Terörle Mücadele Birimi sorumlusu Mark Rowley de radikal İslamcı bir saldırı olduğu şüphesi bulunduğunu ilk andan itibaren açıklamıştı.
Rowley saldırıda bir silahsız polis, üç sivil ve saldırganın yaşamını yitirdiğini aktardı.
Başbakanlık makamının bulunduğu Downing Street’te de dün akşam Güvenlik Kabinesi toplanarak saldırıyla ilgili gelişmeleri ele aldı. Toplantı sonrası bir açıklama yapan İngiltere Başbakanı Theresa May, saldırıyı “hastalıklı ve ahlaksızca bir terör saldırısı” olarak niteledi. Ancak saldırı sonrası ülkedeki terör uyarısının yükseltilmeyeceğini de ifade etti. Saldırganın saldırıyı tek başına gerçekleştirdiği bilgisini doğrulayan May, Londra’nın en yoğun bölgesinde olan parlamento binasına yapılan saldırının İngiltere’nin demokrasi ve ifade özgürlüğü değerlerinin hedef aldığını söyledi. “Yarın sabah parlamento normal şekilde toplanacak,” diyen May, Londralılara ve ziyaretçilere de seslenerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hep birlikte ilerleyeceğiz, teröre asla teslim olmayacağız ve asla nefret ve kötülüğün seslerinin bizi ayırmasına izin vermeyeceğiz.”
Londra Belediye Baştanı Sadiq Khan da sosyal medyadan bir video mesajı yayınlayarak terörün Londralıların gözünü hiçbir zaman korkutamayacağını söyledi. Khan, Londra’da güvenlik önlemlerinin artırılacağını ve daha fazla silahlı ve silahsız polisin de sokaklarda görev yapacağını ifade etti.
BBC ve Reuters’ın verdiği bilgilere göre şu ana kadar saldırıyla ilgili olarak 8 kişi gözaltına alındı. Saldırıyı yapan kişinin kullandığı aracın Birmingham bölgesinin plakasını taşıyor olması nedeniyle polis arama ve baskınlarının bu bölgede yoğunlaştırıldı.  Bugün Times nehri ulaşımı durdurulmuş ve  Westminster köprüsü trafiğe kapatılmıştı şu anda tekrar kısmen trafiğin normale döndüğü belirtiliyor.