Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Yayın Danışma Kurulu üyesi yazar Aslı Erdoğan’ın avukatlarından Erdal Doğan, ilaçları gündeme geldikten sonra seri bir şekilde verilmeye başlandığını belirtti. Doğan, Erdoğan’ın pankreas sorunu için gerekli diyetin ise hâlâ uygulanmadığını vurguladı.
Şikayetlerle ilgili olarak Adalet Bakanlığı’ndan görüşme talebinde bulunan BBC Türkçe, bu talebe haberin yayınlandığı bugün öğle saatlerine kadar yanıt alamadığını duyurdu. Haberde özetle şöyle denildi:
Avukat Doğan, müvekkilinin sağlık şikayetleri üzerine, cezaevi tabipliğine dört kez, her seferinde ambülans yerine sevk aracında, “elleri kelepçeli bir şekilde” götürüldüğünü ve muayene edilmeden geri gönderildiğini söyledi. Doğan ayrıca, müvekkiline gerekli bir boyun yastığını haftalardır cezaevine sokamadıklarını ve koğuşların ısıtılmadığını aktardı.
Türkiye’deki hak örgütleri, Erdoğan’ın ağır sağlık sorunlarına rağmen maruz kaldığı koşulların “kabul edilemez” olduğunu belirtiyor. Aslı Erdoğan’ın tutuklanmasına gerekçe olarak Özgür Gündem’de yayımlanan “Bu senin Babandır”, “Ayların En Zalimi”, “Faşizmin Güncesi: Bugün” ve Bir Delinin Tarih Okumaları” başlıklı yazıları da gösterilmişti.
Uluslararası üne sahip romancının tutukluluğuna dünya çapında edebiyatçılardan tepki gelmiş, Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) de Türk yetkililere, acilen temel ihtiyaçlar ve zaruri ilaçların sağlanması çağrısı yapmıştı.
Avukat Doğan, Aslı Erdoğan’ın iddianamesinin ise hâlâ hazırlanma aşamasında olduğunu ve tutuklamaya yaptıkları itirazların, gerekçesiz olarak reddedildiğini söyledi.
‘BM’YE İLETECEĞİZ’
Avukatları, Erdoğan için İstanbul Tabipler Odası aracılığıyla, Cezaevi İdaresi üzerinden gerekli girişimlerde bulunuyor.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da, TBMM’ye sağlık sorunları sabit olduğu halde Erdoğan’a neden ilaç verilmediği hakkında soru önergesi vermişti.
Avukat Erdal Doğan’a göre, Adalet Bakanlığı bu gibi soru önergelerine cevap vermiyor.
Avukat Erdal Doğan’a göre, Adalet Bakanlığı bu gibi soru önergelerine cevap vermiyor.
Doğan, “OHAL rejimi nedeniyle muhatap bulmak mümkün değil. Konuyu, nihai noktada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacağız ve Birleşmiş Milletler’e (BM) ileteceğiz” diyor.