5 Aralık 2016 Pazartesi

Alım gücü en çok gıdada düştü..!

alım gücü azaldı ile ilgili görsel sonucu
Metal-İş Sendikası'nın 13 yıllık fiyat hareketleri açıklamasına göre, beslenme ve barınma gibi temel harcama kalemleri enflasyon karşısında yüzde 40'ları bulan kayıplara uğradı. En büyük yoksullaşma ise sırasıyla yevmiyeliler, vasıfsız işçiler, diğer transferlerle geçinenler olarak gerçekleşti.
TÜİK tarafından yüzde 7 olarak açıklanan aylık Tüketici Fiyat Endeksi’ndeki artış, yevmiyeli ve ücretli çalışanlar için yüzde 7.58 ile 7.7 arasında gerçekleşti. Gayrimenkul ve kira geliri sahipleri enflasyondan en az etkilenen kesim oldu.
Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) tarafından açıklanan Kasım 2016 Enflasyon ve Hayat Pahalılığı Dönem Raporu’na göre, resmi olarak yüzde 0.52 olan kasım ayı enflasyonu en çok yüzde 0.63’lük artışla ücretsiz aile işçilerini vurdu.
EKMEKTE ALIM GÜCÜ YÜZDE 18 DÜŞTÜ
BİSAM, TÜİK Madde Fiyatları üzerinden son 13 yıldaki fiyat hareketlerini de inceledi. Buna göre teknolojik ürünlerde alım gücü artarken, barınma, beslenme gibi temel harcama kalemlerinde alım gücü enflasyon karşısında önemli oranda azaldı. Seçili ürünler bazında en ciddi kayıplar yüzde 41 ile beyaz peynir, yüzde 36 ile zeytinyağı, yüzde 26 ile kiralar, yüzde 23 ile dana eti, yüzde 19 ile yumurta, yüzde 18 ile ekmek, yüzde 16 ile domateste yaşandı. Buna karşın beyaz eşya, elektronik vb. gibi teknolojik gelişmeye koşut olarak fiyatları düşen ürünlerde alım gücü arttı.
Fotoğraf makinesinde alım gücü yaklaşık olarak 3 kat, bilgisayarda 2 kat artış gösterdi. Uçak biletinde alım gücündeki artış yüzde 61 olarak gerçekleşti. Süt için alım gücü yüzde 35, patates için yüzde 16 oranında arttı.
tablo
EN ÇOK YEVMİYELİLER YOKSULLAŞTI
Raporda, enflasyon verilerinin BİSAM tarafından farklı gruplara göre TÜİK Tüketim Harcamaları İstatistikleri ve TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi Harcama Gruplarına Göre Endeks Sonuçları kullanılarak hesaplandığı kaydedildi. Hesaplama sonucuna göre AKP hükümetleri döneminde enflasyon çeşitli gelir ve tüketim grupları için farklı sonuçlar yarattı. Buna göre; Kasım 2003-Kasım 2016 dönemleri arasında genel TÜFE yüzde 177,6 artış gösterirken bu oran düzenli ücretlilerde yüzde 195 oldu. Aynı hesaplamaya göre nitelik gerektirmeyen işlerde çalışanlar için TÜFE yüzde 204, emeklilerde yüzde 201, nüfusun en yoksul yüzde 20’lik kesimi için yüzde 203 ve en zengin yüzde 20’lik dilim için ise yüzde 192 olarak gerçekleşti. Bu hesaplamaya göre enflasyon yoksulu daha fazla vurdu.
BİSAM, Kasım 2003-Kasım 2016 dönemlerine genel enflasyon rakamları ile farklı grupların enflasyonlarının arasındaki farktan kaynaklanan ve kayıtlara yansımayan yoksullaşma düzeyini ortaya koyan gizli yoksullaşma oranlarını da hesapladı. Buna göre Kasım 2003-Kasım 2016 döneminde gizli yoksullaşmayı en yoğun olarak yaşayanlar, işteki duruma göre yüzde 10.72 ile “Yevmiyeliler”, mesleğe göre yüzde 9.42 ile “nitelik gerektirmeyen işlerde çalışanlar”, temel gelir kaynağına göre yüzde 10.24 ile “diğer transferlerle geçinenler”, gelir gruplarına göre yüzde 9.27 ile “en yoksul yüzde 20”’lik gelir grubunda yer alanlar oldu.

Yıllık enflasyon ekmekte yüzde 10.1, kirada yüzde 10.24, belediye otobüs ücretinde yüzde 10.48, koyun etinde yüzde 13.8 oldu.