2 Aralık 2016 Cuma

Emekçiler Yoksulluk İçinde Yaşam Savaşı Verirken Emperyalist Kapitalist Hızla Silahlanamaya Devam Ediyor..!

Bonn Uluslararası Silahsızlanma Merkezi (BICC) dünyanın birçok bölgesinde silahlanma eğiliminin arttığına dikkat çekti. Kurumun 2016 Küresel Silahlanma Endeksi’ne göre, Kırım Yarımadası, Ortadoğu, Güney Çin Denizi, Ukrayna, Doğu Avrupa ve Baltık ülkeleri gibi birçok bölgede askeri harcamalar artıyor. NATO ise çatışma olan bu ülkelere takviye asker konuşlandırma kararı alıyor.
İSRAİL İLK SIRADA
Silahlanma harcamalarında 152 ülke listesinde Almanya 100’üncü sırada gelirken İsrail dünyanın en fazla askeri harcamasını yapan ülke olarak birinci sırayı alıyor. İsrail’in silahlanmada birinci sırada gelmesinin birçok nedeni arasında zorunlu askerlik hizmeti geliyor. Bu ülkede askeri görev yapanların sayısı toplam nüfusa oranla çok yüksek düzeyde.
TÜRKİYE İLK 20’DE
En çok silahlanma harcaması yapan ülkeler arasında ilk onda İsrail’den sonra Singapur, Ermenistan, Ürdün, Rusya, Güney Kore, Kıbrıs Cumhuriyeti, Yunanistan, Azerbaycan ve Brunei geliyor. Brunei’yi Kuveyt, Belarus, Umman, Cezayir, Ukrayna, Bahreyn, Suudi Arabistan, Moğolistan, Vietnam ve Türkiye izliyor.
SURİYE DURUMU BİLİNMİYOR
Bilim insanları şimdiye kadar silahlanma harcamalarında en başlarda gelen Suriye’ye ilişkin kesin bilgi veremiyorlar. Ancak raporu kaleme alanlardan Max M. Mutscher, “Bu ülkenin silahlanma harcamalarının ve silahlanmasının son derece yüksek olduğundan ve savaş nedeniyle daha da yükselmiş olduğundan yola çıkılabileceğini” söylüyor.
Ortadoğu’da İsrail’in komşularında da silahlanmada artış göze çarpıyor. Mısır 2013 yılındaki askeri darbe sonrasında 2015’te askeri harcamalarını 53,6 milyar dolara çıkartarak hissedilir bir artış kaydetti. Suudi Arabistan’ın silahlanma harcamaları gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 13,7’sine denk düşüyor. Uzmanlar kriz bölgesi Ortadoğu için bile bu derece silahlanmanın çok fazla olduğuna işaret ediyorlar.
BATI ÜLKELERİ SON SIRALARDA
Rapora göre, Batı Avrupa ülkesinin silahlanma konusunda sıralamanın epeyce gerisinde yer alıyor. Almanya (100. sıra), Fransa (60), İngiltere (71), İtalya (81), İspanya (92) gibi ülkelere dair Küresel Silahlanma Endeksi'nde (GMI) az oranda da olsa gerileme saptanıyor.
ALMANYA ARTTIRMAYI PLANLIYOR

Ancak raporu hazırlayanlar bu eğilimin tersine dönmesini bekliyorlar. Batı Avrupa'da 2016 yılı için silahlanma harcamalarının yüzde 2,7 oranında artış göstereceği tahmin ediliyor. Almanya örneğin savunma bütçesini 2019 yılına kadar yüzde 6,2 oranında artırmayı planlıyor.