1 Aralık 2016 Perşembe

Süleymancılar Aladağ’da nasıl çalışıyor?

Adana’nın Aladağ ilçesinde Süleymancılar cemaatine ait kız yurdunda çıkan yangın sonucu 11 öğrenci ve 1 yurt görevlisinin feci şekilde can vermesi, tarikat ve yurtlar gerçeğini yeniden görünür kıldı. Peki kimdi bu Süleymancılar ve Aladağ’da nasıl bir ağ oluşturmuşlardı? Aladağ’da halka yönelttiğimiz sorulara verilen cevaplar, ortaya önemli bir fotoğraf çıkarttı.
SÜLEYMANCILAR HEM KÖKLÜ HEM KIRSALDA ETKİLİ
Süleymancılar 1922 yılından beri varlığını sürdüren bir cemaat. Cumhuriyetin ilan edilmesiyle tarikatların bir kısmı kırsala çekilmiş. Kırsal alanın daha denetimsiz olmasından dolayı oralarda faaliyet sürdürmüşler. Çiftçilik, köylülere orman işi ve işçiliği bulma, yurt-eğitim gibi faaliyetler sürdürmüşler. Türkiye’de birçok bölgede ticari faaliyetler sürdüren cemaatin, 1930’ların başında, Torosların bazı köylerinde mandıracılık yaparak da tarikat faaliyetlerini sürdürdüğü ifade ediliyor. Kırsal bölgelerin, tarikatlara mürit toplamak açısından da oldukça verimli olduğu gözleniyor.
ADANA’DA TARİKATIN 80 YURDU VAR
Yangın sonucu çocukların öldüğü yurt, Aladağ’a 1974 yılında kurulmuş. Yurt, kurulduğu günden bugüne hep faal çalışmış. 54 kapasiteli yurtta son olarak 31 öğrenci kalıyordu. Aladağ’da görüştüğümüz insanlar yurtta “perşembe sohbetleri”, “yatsı namazı kılma” adı altında dini eğitimler yapıldığını söylüyor. Süleymancılar, üç yıl önce Aladağ’a ikinci bir yurt daha yapmış. Yeni yurt kaymakamlık binasına yakınmış. Daha önce kız çocukları yeni yurtta kalıyormuş. Yangının çıktığı yurtta ise erkek öğrenciler kalıyormuş. Sonradan yerleri değiştirmişler. Kız çocuklarını eski yurda almışlar. Süleymancıların Adana genelinde 80 kadar yurdu var ve bu yurtların 6’sının Aladağ’da olduğu belirtiliyor.
ESNAFTAN YARDIM TOPLUYORLAR
Çocuklar yanan yurtta ücretsiz kalıyorlarmış. Bu da yoksul aileler için tercih edilme nedeninin başında geliyor. Peki, öğrencilere ücretsiz barınma sağlayan cemaat, giderleri nasıl karşılıyor? Bu soruyu sorduğumuz vatandaşlar, cemaatin sıklıkla yardım ve para topladığını söylüyor. Zira bu yardım/sadaka toplama işi tarikatların geleneğinde var. Bu yardımı da “Allah yolunda sadaka verin” şeklinde istiyorlarmış. Aladağ’da konuştuğumuz insanlar ayrıca şu bilgileri bizimle paylaşıyorlar: “Harman zamanı cemaatin müritleri çiftçilere gidip yardım alırlar. Hayvancılıkla uğraşana ‘Çocuklar için bir davar getir’ derler. Esnaftan yardım toplarlar. Kimi bakkala, markete gidip gıda yardımı isterler. Ya da lokanta sahibine ‘Yemeğimiz var, siz karşılayın’ derler. Pastane sahibine ‘Yemeğin tatlısını siz verin’ derler. Yani çocukları yurtta barındırıyorlar ama onun karşılığını yardım olarak topluyorlar.”
Süleymancılara mensup kişiler, üstlerine başlarına dikkat ediyormuş. Gelir kaynaklarının önemli bölümünü de ticaretten sağlıyorlarmış. Kamu ve özel sektöre işçi alımında da belirli bir etkilerinin olduğunu not düşmek gerek.
OYLARIN RENGİNİ CEMAAT BELİRLİYOR
Süleymancıların baştan beri Refah Partisi ilde olan ilişkisi biliniyordu. Bir dönem merkezi olarak ANAP’a oy vermişler. Merkezi bir karar olmadığında ise isteyen istediğine oy veriyormuş. Son dönem daha çok MHP ile AKP’ye oy verdikleri belirtiliyor. MHP’li Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün CNN Türk’ün canlı yayınında Süleymancıların yurtlarına övgüler dizmesi ve ‘Devlet yurtlarıyla yarışacak, çok daha iyi yurtları var’ demesi de bu açıdan önemli. Özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra AKP ile ilişkileri yeniledikleri, tasfiye edilen Fethullahçılardan doğan boşluğun bir kısmının bunlarla doldurulduğu da yapılan yorumlar arasında.
KONYA’DA 17 ÇOCUĞUN ÖLDÜĞÜ YURT DA AYNI CEMAATİN
1 Ağustos 2008’de Konya’nın Balcılar beldesinde Kur’an kursuna giden kız öğrencilerin kaldığı yurtta da Adana’dakine benzer bir facia yaşanmıştı. Aynı cemaate ait olduğu belirlenen Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdunda yaşanan patlamada 17 kız öğrenci yaşamını yitirmişti. Facia sonrasında yapılan araştırmalarda cemaate ait 1700 dernek ve 1300 yurt/pansiyon olduğu belirlenmişti. Adı geçen kurumlar, bulundukları belde, ilçe ya da ilin etiketiyle “Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği” adı altında çalışıyor.
Aladağ’daki olayı yerinde izleyen CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, çok çarpıcı bir rakam veriyor. Buna göre devlet yurtlarında kalan öğrenci sayısı yüzde 14-15’te kalırken her 100 öğrenciden 85’i özel yurtlarda kalıyor! Bu öğrencilerin çok önemli bir bölümünün ise tarikat yurtlarında kaldığı artık herkesin malumu.
YOKSULLUK, TARİKATA MECBUR BIRAKTI
Peki, ilk ve ortaokul çocukları neden yurtlarda kalmak zorunda? Geçen gün el Cezire’ye konuşan acılı baba Mehmet Karataş şöyle demişti:”Köyde okul, ilçede başka öğrenci yurdu yok. Eleştirme şansımız da yok, başka seçeneğimiz de. Mecburduk, çocuğumuz orada ücretsiz kalıyordu” demişti. Bu sözler yoksul Aladağlıların ve çevre köylerin ortak duygusunu yansıtıyor.
evrensel