11 Şubat 2017 Cumartesi

TMMOB Danışma Kurulu 'Hayır' için toplandı

TMMOB Danışma Kurulu “Anayasa Değişikliği ve Referandum süreci” gündemiyle toplandı. Referandum için oy birliğiyle “Hayır”dan yana karar alan TMMOB, referandumda yürütecekleri eylem ve etkinliklere ilişkin de mücadele planını hazırladı.
TMMOB 44. dönem 2. Danışma Kurulu “Anayasa Değişikliği ve Referandum süreci” gündemiyle toplandı. Kendisine bağlı 24 odasıyla birlikte referandumda “Hayır” deme kararını oy birliği ile alan TMMOB, referanduma ilişkin yürütecekleri eylem ve etkinlik programını da planladı. İnşaat Mühendisleri Odasında gerçekleşen Danışma Kurulunun basına açık kısmına TMMOB yöneticileri, Danışma Kurulu üyeleri ve üyeler, ellerinde “Hayır” dövizleriyle ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla katılarak TMMOB'un “hayır” kararını açıkladılar. Açıklamayı yapan TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz anayasa değişikliği teklifini “dikta rejimi” olarak nitelendirdi. Koramaz, “Anayasa değişikliği referandumunda ülkemiz, halkımız, cumhuriyet, demokrasi, laiklik için, meslek alanlarımız ve meslek örgütlülüğümüz için 'Hayır' diyeceğiz” dedi. Koramaz, yurttaşlık sorumluluğu ve kamusal toplumsal sorumluluğun gereği olarak “Hayır” tutumunu tam bir görüş ve oybirliği ile aldıklarını söyledi.
'EMEK DÜŞMANI POLİTİKALAR KALICILAŞACAK'
Koramaz, mimar, mühendis ve şehir plancıları olarak emek ve doğa düşmanı, laiklik karşıtı düzeni kalıcılaştıracağı, bağımsızlık, cumhuriyet, demokrasi, laiklik bütünlüğüne darbe vuracağı , bağımsız yargıyı ortadan kaldıracağı gerekçesiyle anayasa değişikliğine “Hayır” diyeceklerini söyledi. Anayasa değişikliğinin anayasa yapım süreçlerinden, birikimlerden ve anayasal devlet anlayışından kopuk olduğunu söyleyen Koramaz, hazırlık sürecinde anayasa hukukçularının, baroların, üniversitelerin ve demokratik kitle örgütlerinin görüşlerinin alınmadığını söyledi. Koramaz, yürütme güçlerinin tek elde toplanmasının getireceği tehlikelere dikkat çekerek anayasa değişikliği teklifinde Cumhurbaşkanına verilmesi öngörülen yetkilerin dikta rejimi getireceğini vurguladı.
'MEŞRUİYET SORUNUYLA KARŞI KARŞIYAYIZ'
Koramaz, referandumun şeffaf ve korkusuz bir şekilde tartışılması gerektiğine dikkat çekerek ilk günden itibaren “Hayır” diyeceklerin terörist ilan edilmesine tepki gösterdi. Son yayınlanan KHK ile Yüksek Seçim Kurulunun özel radyo ve televizyonlara yönelik denetimlerinin kaldırılmasını da eleştiren Koramaz, eşitlik ilkesine aykırı yayınların cezalandırılamayacağına dikkat çekti. Bu koşullarda anayasa değişikliğinin meşruiyet sorunuyla karşı karşıya olduğunu kaydeden Koramaz, eşit, özgür, demokratik ve barışçıl bir ortamda birlikte yaşamı savunan herkesi referandumda “Hayır”dan yana oy kullanmaya çağırdı