22 Aralık 2017 Cuma

Açlık Grevlerinin 289.Gününde saat 19:30'da Kadıköy Süreyya Operası önünde toplanan kalabalık; OHAL Komisyonu derhal ve ivedi olarak Nuriye ve Semih'in dosyasını Açıklasın Eyleminde Buluştu!

Nuriye ve Semih İşe İade edilsin!
Nuriye ve Semih'in Talepleri Kabul Edilsin! sloganları atılan eylemde , konuşmalar ve basın açıklamasının ardında eylem sona erdi.
Basın açıklaması:
NURİYE VE SEMİH'in TALEPLERİ KABUL EDİLSİN!
OHAL KOMİSYONU NURİYE VE SEMİH'in DOSYASININ KARARINI DERHAL AÇIKLASIN!
NURİYE ve Semih'in OHAL rejimine ve KHK uygulamalarına karşı başlattığı Yüksel direnişinin 409. açlık grevinin 289. günü. Öğretmen Esra Özakça açlık grevinin 214. Mehmet Güvel 175. Feridun Osmanağaoğlu ise 133. gününde. Siyasi iktidarın direnişi kriminalize etme ve itibarsızlaştırma çabaları; saldırı, işkence, gözaltı, tutuklama ve tecrit politikasıyla birlikte amacına ulaşamamıştır . Nuriye ve Semih'in direnişi tüm toplumun vicdanında yer bulmuştur.
15 Temmuz sonrası ilan edilen OHAL beraberinde gece yarısı hayatımıza giren kanun hükmünde kararnameleri getirdi. AİHM'in işaret etmesiyle 2 Ocak'taki Bakanlar Kurulu'nda karar verilerek 23 Ocak tarihli 685 Sayılı KHK ile 7 üyeli OLAĞANÜSTÜ HAL İŞLEMLERİ İNCELEME KOMİSYONU kuruldu.
Komisyon KHK’larla kamu görevinden ihraç edilen emekçilerin, dernek, vakıf, sendika, özel sağlık ve eğitim kurumları ile basın kuruluşlarının kapatılması, emekli personelin rütbelerinin alınması şeklindeki işlemlere ilişkin başvuruları karara bağlama görevi ile yetkilendirilirken komisyonda dosyası incelenmiş ve kararlaştırılarak açıklanmış memurların 15 gün içinde göreve dönüşleri sağlanabilecekti.
15 Temmuz sonrası 100 bine yakın memur ihraç edilip 30 binden fazlası açığa alındı. Cemaat kapsamında 149 bin 833 şüpheliye işlem yapıldı. 1500 dernek ve 123 vakıf kapatılırken Anayasa Mahkemesi’ne 70 bin civarı bireysel başvuru yapıldı. İdare mahkemelerine on binlerce dava açıldı. Toplamda OHAL ile komisyona 200 bine yakın başvuru yapıldı.
Komisyon başvuru almaya 17 Temmuz 2017 tarihi itibarı ile başlarken, başvuru süresi 60 gün olarak tanımlandı. Nuriye ve Semih bu çerçevede komisyonun başvuru almaya başlamasıyla 20 Temmuz'da 685 Sayılı KHK'de ifade edilen şartlara uygun olarak üç gün içinde komisyona başvuru yaptılar. Komisyon başvuru süresinin 14 Eylül'de tamamlanması ile komisyonun ellerindeki dosyalara dair kararları Kasım ayının 2. haftası ilan etmesi gerekiyordu. Üç farklı tarihte yaptıkları açıklamalar ile beyan ettikleri tarihlerde herhangi bir dosyaya dair kamuoyuna bilgi vermediler. Nuriye ve Semih'in dosyasının öncelikli ele alınacağını açıklamalarına karşın gerek Nuriye Semih'in, gerek avukatlarının gerekse ailelerinin çabaları muhattapsız kaldı. Yayınladıkları KHK'nin içeriğini ve kapsamını ihlal eden komisyon Nuriye ve Semih'in direnme, çalışma ve yaşama hakkını siyasi iktidarın müdahalesi ile gasp etmekteyken yüzbinlerce emekçinin yaşamı, binlerce dernek, yüzlerce vakfın hakları komisyonun işlevsizliği ile çalınmaktadır.
OHAL İnceleme Komisyonu kurulalı 353 gün, çalışmaya başlayalı 159 gün oldu. Avukatların, ailelerin, HDP ve CHP milletvekillerinin Ohal İnceleme Komisyonu ile görüşme ve iletişim çabaları yanıtsız ve muhattapsız kalmıştır. Komisyonun yerine, başkan ve üyelerine ulaşmak mümkün değilken komisyonun çalışıp çalışmadığı ise tam bir muamma olarak karşımızda duruyor. Bugün basına yansıyan haberlerde komisyonun dosyalara dair kararlarının verildiği, sonuçların pazartesi itibarı ile kurumlara ve başvuran ihraçlara bireysel olarak tebliğ edileceği yer almışken OHAL İnceleme Komisyonu Nuriye ve Semih dosyasını öncelikli ele alacağı beyanına uygun bir açıklama henüz yapmadı.
Nuriye ve Semih İçin Dayanışma olarak açlık grevinin 289. gününe gelinmiş iki eğitiminin kazanılmış çalışma hakkı uluslararası insan hakları beyannamesinde tanımlanmış direnme hakkı ve anayasal bir hak olarak yaşama hakkına yönelik siyasi iktidarın tecrit politikasının derhal son bulmasını istiyor ve bunun için mücadele ediyoruz.
Nuriye ve Semih direnişin başlarında dışarıda işkence görüp itibarsızlaştırılmaya çalışıldı sonra tutuklanarak cezaevinde siyasi, fiziksel, psikolojik tecrit maruz kaldılar. Bugün siyasi iktidarın komisyon aracılığı ile yürüttüğü süreç bu tecritin devamıdır.
Nuriye ve Semih İçin Dayanışma olarak OHAL İnceleme Komisyonu başkan vekili Devlet Denetleme Kurulu Uzmanı Salih Tanrıkulu,
OHAL Komisyonu'nun üyeleri;
Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Karagöz,
Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik Daire Başkanı Hakim Esat Işık,
Danıştay Tetkik Hakimi Murat Aytaç,
Mülkiye Baş Müfettişi Hasan Işıldak,
ve MEB Atama Daire Başkanı Mustafa İkbal'e sesleniyoruz:
1) Nuriye ve Semih'in dosyalarına dair alınan kararı derhal açıklayın,
2) Komisyonunuzun çalışıp çalışmadığı bir muammadır bu belirsizliğe bir açıklık getirin,
3) Yüzbinlerce insanın yaşamını çalmaya, Nuriye ve Semih'i yaşamın kıyısına itmeye hakkınız yok,
4) Derhal ve siyasi müdahaleden bağımsız Nuriye ve Semih'e dair devam eden bu süreci kamuoyuna açıklayın!
Bizler sadece ve sadece komisyonun işini yapmasını istiyoruz, ne kimseden birşey bahşetmesini istiyor ne de işi olandan fazlasını istiyoruz. Komisyon işini yapmalı ve karar derhal açıklanmalıdır. Açlık grevinde iki eğitimciyi ve yüzbinlerce emekçinin hayatını gasp etmek suçtur.
OHAL Komisyonu derhal ve ivedi olarak Nuriye ve Semih'in dosyasını Açıklasın!
Nuriye ve Semih İşe İade edilsin!
Nuriye ve Semih'in Talepleri Kabul Edilsin!
NURİYE VE SEMİH İÇİN DAYANIŞMA