19 Aralık 2017 Salı

KDP asayişi Ranya ve Koyê’de eylemcileri taradı: 6 ölü, 99 yaralı..!

Süleymaniye’nin Ranya ilçesinde KDP asayişine bağlı güçler eylemcileri taradı. Açılan ateşte 5 kişi yaşamını yitirdi, 80 kişi de yaralandı. Hewler’in koyê ilçesinde de 1 kişi hayatını kaybetti, 19 kişi yaralandı.
Federal Kürdistan Bölgesi’nde hükümeti protesto etmek için düzenlenen eylemler yayılarak devam ediyor. Eylemlerin yapıldığı adreslerden biri olan Süleymaniye’nin Ranya ilçesinden ölüm haberi geldi. RojNews’in haberine göre, eylemciler ilçede bulunan YNK merkez komitesinin bulunduğu yeri ateşe vererek, KDP bürosuna doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe geçen eylemciler KDP asayişi tarafından tarandı. Açılan ateşte 5 kişi yaşamını yitirdi, 80 kişi ise yaralandı.
Benzer bir haber de Hewler’in Koyê ilçesinden geldi. Eylemcilere ateş açılması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 19 kişi de yalandı. Federal Kürdistan’ın birçok merkezide protesto gösterileri devam ediyor.Güney Kürdistanda Kitle Gösterileri: “IKBY'de parti binaları ateşe verildi”..!
13 kentte protesto gösterileri düzenlendiği; Kürdistan Demokratik Partisi (KDP), Goran Hareketi, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Kürdistan İslami Birliği binalarının göstericiler tarafından ateşe verildiği belirtiliyor.
Süleymaniye merkezli bağımsız NRT kanalına göre protesto gösterileri düzenlenen diğer bazı kentler; Kalar, Ranya, Tak Tak, Çemçemal, Koya, Revandiz, Halepçe ve Said Sadık.
NRT'ye göre protestocular arasında güvenlik güçlerinin plastik mermi kullanması sonucu "ciddi şekilde yaralananlar" var.
BBC İzleme Servisi'nin verdiği bilgiye göre ise Pira Magrun, Sangasar ve Said Sadık kentlerinde protestocular güvenlik güçlerine ait binalara da zorla girdi.
AFP haber ajansı, protestocuların "Kahrolsun hırsızlar", "Barzani'ye ölüm" ve "Kahrolsun tartışmalı bölgeleri kaybeden hükümet" sloganları attığını yazdı.
IKBY lideri Mesud Barzani, bağımsızlık referandumunu takiben tartışmalı bölgelerin Bağdat yönetimine geçmesinin ardından görevi bırakacağını açıklamıştı.
Siyasi ve ekonomik kriz
Protestocular, IKBY'den, peşmerge güçleri de dahil olmak üzere güvenlik güçlerinin maaşlarında kesintiye gitme planından vazgeçmesini istiyor.
Güvenlik güçleri ise protestoculara biber gazıyla müdahale ediyor.
IKBY, 2014'ten beri Bağdat'ın bütçe kesintileri, göçmenler ve yerlerinden olan kişilerin getirdiği yük ve petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle ekonomik kriz içerisindeydi.
Bölgede yapılan referandumun ardından petrol zengini Kerkük vilayetinin yönetiminin askeri operasyon sonucu Bağdat hükümetine geçmesi de krizi derinleştirmişti.

KAYNAK: BBC