22 Aralık 2017 Cuma

KHK’li Şahlar: Bi’şey anlatıcam!; Muğla kaymakamları: Sen teröristsin, anlatamazsın!

Duygu Şahlar, Antakya’da öğretmenlik yaparken OHAL KHK’si ile işten atıldı. Şahlar daha sonra KHK ile mağdur olan kamu emekçilerinin hikayelerini anlattığı “Bi’şey Anlatıcam” adlı oyununu 31 ilde toplam 42 kez sergiledi. Turne tamamlandı ancak başka illerden de gösterim talebi geldi. Eğitim-Sen ile birlikte talep edilen yerlerde oyunu sergilemeye devam etti Şahlar.
Öğretmen, masalcı, terörist…
Sıra Muğla’ya geldiğinde ise Milas, Datça, Marmaris, Fethiye ve Bodrum kaymakamları oyunu “uygunsuz” bularak iptal ettirdi. Şahlar’ın Sendika.Org’a aktardığına göre eline geçen Datça ve Milas kaymakamlarının yazılarında “uygunsuzluk” gerekçeleri şöyle ifade edildi:
Bi’şey Anlatıcam isimli tiyatro oyununun oyuncusu Duygu Şahlar’ın terör örgütüne üyeliğinden hakkında işlem yapıldığı ve meslekten ihraç edildiği tespit edildiğinden ilçemizde sahnelenmesi uygun görülmemiştir.
Bodrum Kaymakamlığı’nın gerekçesinde Şahlar’ın “FETÖ/PDY terör örgütü soruşturmaları kapsamında hakkında yasal işlem yapıldığı ve meslekten men edildiği tespit edildiği” için oyunun sergilenmesine izin verilmediği yazıyor.
Fethiye Kaymakamlığı ise çıtayı daha da yükselterek Şahlar’ın “silahlı terör örgütü kurma, yönetme veya üye olmaktan hakkında işlem yapıldığını” ve bu gerekçe ile meslekten ihraç edildiğini iddia ederek oyunun gösterimini engelledi.
“Bu kadar tazminat ile kocaman bir kültür merkezi yaparız”
Oyun ekibinin Facebook hesabında yaptığı açıklama ile engellemelere tepki gösterdi. Açıklama şöyle:
Milas’taki oyunumuz Milas Kaymakamlığı’nın “keyfi sebeplerinden” dolayı iptal edilmiştir.
Türkiye’nin dört bir yanında 31 ilde toplam 42 kere oynanmış ve yüzlerce seyirciyle buluşmuş olan oyunumuzun Muğla ilimizin şirin ilçesi Milas’da oynanması “uygun görülmemiş”tir. Gerekçe ise hiçbir mahkeme hükmüne dayanmayan OHAL KHK’leri. Tam da bahsettiğimiz şey işte bu…
Ee şimdi ne mi yapacağız? Öncelikle bu hukuksuz ve keyfi uygulamaya karşı, oyunumuzu oynamaya devam edeceğiz. Bu cebimizde. Sonrasında da geleceğe dair planlarımızda hedefimizi büyüttük. KHK’lere yaptığımız toplu itirazlardan alacağımız tazminatlara bir de Milas Kaymakamı’ndan alacağımız tazminatı ekleyeceğiz. Bu kadar tazminat ile kocaman bir kültür merkezi yaparız artık.
Alternatif mekanlarda oyuna devam
“Bi’şey Anlatıcam” ekibi kaymakamlıkların engellemelerine rağmen farklı mekanlardan gelen talepler üzerine oyunu seyirci ile buluşturmaya devam ediyor. Oyunun gösterimlerini “Bi’şey Anlatıcam” Facebook hesabından takip edebilirsiniz.