21 Aralık 2017 Perşembe

Katalonya'da yasaklar ve tutuklama teöröü sökmedi;Seçimlerin galibi bağımsızlık yanlıları ..!


İspanya’nın Katalonya Özerk Bölgesi’ndeki parlamento seçimleri bağımsızlık yanlılarının zaferiyle sonuçlandı. Geç saatlerde belli olan sonuçlara göre, bağımszlıkçılardan Katalonya Avrupa Demokrat Partisi (PDeCAT) ile Katalonya Demokratik Uyuşma’nın (CDC) oluşturduğu Katalonya İçin Birlikte Koalisyonu 34 (yüzde 21,65), Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) 32 (yüzde 21,39) ve Halk Birliği Adaylığı Partisi (CUP) 4 (4,45) milletvekili çıkardı.
Bağımsızlık yanlıları oy oranı olarak yüzde 50’nin altında kalsa da seçim sistemi nedeniyle 70 sandalye elde etti ve hükümeti kurmak için gerekli minimum sayı olan 68’i geçti. Seçime katılım ise yüzde 99.9 gibi rekor bir düzeyde gerçekleşti.
2015 seçimlerinde 72 sandalye kazanan bağımsızlık yanlısı partiler, güç kaybetse de iktidara tutunmayı başardı. Katalonya parlamentosu 135 üyeden üyeden oluşuyor.
Kendilerini “Anayasacılar” olarak adlandıran birlik yanlısı partilerden Vatandaşlar (C’s) 37 (yüzde 25,36), Katalonya Sosyalist Partisi (PSC) 17 (13,88) ve Katalonya Halk Partisi (PPC) 3 (yüzde 4,24) koltuk kazandı.
PUIGDEMONT’A BAŞKANLIK YOLU AÇILDI
Sonuç, bağımsızlık ilanı sonrası görevden alınan, hakkında tutuklama kararı çıkarılan Katalonya İçin Birlikte Koalisyonu lideri ve eski yerel yönetim başkanı Carles Puigdemont’a yeniden başkanlık yolunu açtı. Belçika’dan İspanya’ya dönmesi durumunda hakkında tutuklama kararı olan Puigdemont’un, ülkeye dönüp dönmeyeceği şu aşamada bilinmiyor.