29 Aralık 2017 Cuma

İran'da halk işsizlik ve yoksulluğu protesto için sokağa döküldü: Suriye’yi bırak, bize bak..!

İran’ın Meşhed ve Kaşmer kentleri başta olmak üzere bir çok yerde halk sokağa döküldü. Hayat şartlarının kötüleşmesini protesto eden kalabalık kitle, hükümet aleyhine sloganlar attı. Gösteriler çok sayıda kente yayıldı.
Sosyal medya kullanıcıları, gösterilere ilişkin görüntüleri paylaştı. Görüntülerde polisin eylemlere sert müdahale ettiği görülüyor. Polisin çok sayıda kişiyi gözaltına aldığı ifade ediliyor.
Tahran merkezli ISNA haber ajansına konuşan Meşhed Valisi Muhammed Rahim Norouzian, gösterilerin izinsiz olduğunu, toplanan göstericilere emniyet güçlerinin müdahale ettiğini, bazı göstericilerin kamu malına zarar vermekten dolayı gözaltına alındığını söyledi.
'DİKTATÖR RUHANİ'
İnternette yayınlanan videolarda, hayat pahalılığından dolayı İran yönetimi aleyhine sloganlar atıldığı görülüyor. Protestocular, “Diktatör Ruhani”, “Suriye’yi bırak bize bak” sloganlarını atıyor. İran’ın Suriye ve Ortadoğu’da savaşa savaşa müdahil olması eleştiriliyor.
PROTESTOLARIN NASIL BAŞLADIĞI BİLİNMİYOR
Sosyal medyadan yayılan görüntülere göre az üç şehirde yapılan gösterilere katılım oldukça yüksek. Ayrıca göstericilerin nasıl örgütlendiği hala bilinmiyor. Protestolara ilişkin videoların bazı telgraf kanallarından yayınlandığı, Meşhed’deki gösterilerin ise telgraf gruplarından yapılan çağrılar üzerine başladığı iddia edildi.
GÖRÜNTÜLER SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN YAYINLANIYOR

Twitter kullanıcıları, "Suriye’yi bırakın bizim halimize bakın! Ne Lübnan, Ne Gazze canım İran’a feda! Rıza Şah ruhun şad!, İran'daki ekonomik kriz giderek derinleşiyor. Bankazedeler, işten atılan işçiler ve aylardır maaşlarını alamayanlar şimdiye kadar ayrı ayrı düzenledikleri protestolar giderek kitlesel protestolara dönüşüyor" şeklinde paylaşımlarda bulundu.