21 Aralık 2017 Perşembe

Trump’tan Kudüs tehdidi: BM’deki oylamada bize karşı oy verenlere yardımı kesebiliriz..!

ABD Başkanı Donald Trump, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasını reddeden karar tasarısına destek verecek ülkeleri, yardımı kesmekle tehdit etti.
Trump, Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Yüz milyonlarca hatta milyarlarca dolar para alıyorlar, daha sonra bize karşı oy kullanıyorlar. Bu oyları izliyoruz. Bırakın bize karşı oy kullansınlar. Paramız bize kalır. Umurumuzda değil” diye konuştu.
Trump’ın bu açıklaması, ABD’nin BM Büyükelçisi Nikki Haley’nin ‘Her bir oy not edilecek’ sözlerinin ardından geldi.
Haley, BM Genel Kurulu’nda oylanacak tasarıya destek veren ülkelerin Trump’a bildireceğini söyledi.
AFP’nin yayınladığı Nikki Haley’nin BM büyükelçilerine yazdığı mektupta, “Başkan (Donald Trump) oylamayı dikkatle izleyecek ve benden bize karşı oy veren ülkeleri bildirmemi istedi. Bu konudaki her bir oyu not edeceğiz” denildi.
Çavuşoğlu’ndan ABD’ye tepki: İsimleri alıp ne yapacaksınız?
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler’deki Kudüs oylaması öncesinde ABD’den yapılan açıklamalara tepki gösterdi.
Çavuşoğlu, ABD’ye tepki göstererek “Ne yapacaksınız isimleri alacaksınız da? O ülkelerin de işgal edilmesine müsaade edeceksiniz ya da onları cezalandıracak mısınız? Artık dünya değişti. Artık ben güçlüyüm, o nedenle de haklıyım anlayışı değişti. Artık dünya haksızlıklara isyan ediyor” dedi.
BM Genel Kurulu toplanıyor
BM Genel Kurulu, Türkiye ve Yemen’in İslam İşbirliği Teşkilatı adına yaptığı acil toplantı talebi üzerine toplanacak.
Tasarı, BMGK’de reddedilen ile benzer ifadeler taşıyor ve Kudüs’ün statüsü konusundaki herhangi bir kararın bir hukuki etkisi olmadığını ve geri çekilmesi gerektiğini belirtiyor.
Ne olmuştu?
ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul etmesinin ardından Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) “Kudüs tasarısı” oylaması yapılmıştı.
Mısır tarafından BMGK’ye sunulan ve ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul ettiği kararın ilgili Birleşmiş Milletler kararlarına aykırı olması sebebiyle “hukuken geçersiz” sayılmasını öngören tasarı, ABD tarafından veto edilmişti.
Kudüs tasarısını ABD’nin veto etmesinin ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “bu ülkenin tarafsızlığını yitirdiğini bir kez daha ortaya koymuştur” denilerek tepki gösterilmişti.
Bu gelişmelerin ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tasarıyı BM Genel Kurulu’na götüreceklerini söylemişti.
Tasarı hakkında
ABD’nin veto ettiği karar tasarısında Kudüs’ün statüsü konusunda alınan herhangi bir kararın “hiçbir yasal etkisi olmadığı”, “geçersiz olduğu” ve “geri alınması gerektiği” belirtiliyordu.

Tasarıda ayrıca tüm ülkelere Kudüs’te büyükelçilik açmaktan kaçınmaları ve kentin statüsüyle ilgili BM kararlarına uymaları çağrısı yapılıyordu.