27 Aralık 2017 Çarşamba

Zindanlarda Yasaklar Sınır Tanımıyor; Hz. Muhammed’in hayatını Kürtçe anlatan kitap yasaklandı..!

Bunun son örneği de Hz. Muhammed'in hayatının anlatıldığı ve Kürtçe yayınlanan "Jiyana Pexembere Me Hz. Muhemmed" kitabının yasaklanması oldu.
Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun tutuklu üyesi HDP’li Burcu Çelik, 12 farklı cezaevinde yaşanan hak ihlallerinin komisyon tarafından araştırılmasını istedi.
Çelik, bu yasaklar arasında sözkonusu kitaba el konularak incelemeye alınmasının bulunduğunu belirtti.
19 Nisan'dan bu yana Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Çelik, cezaevlerindeki ihlalleri derlediği bir rapor hazırlayarak komisyonun gündemine getirilmek üzere Meclis'e gönderdi.
Çelik'in raporunda o ihlallerden bazıları şöyle sıralandı:
* Muş E Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki siyasi tutukluların kaldığı D-1 koğuşunda yapılan aramada peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in hayatını Kürtçe anlatan "Jiyana Pêxemberê Me Hz. Mûhemmed” adlı kitaba el konularak incelemeye alındı.
İdare el koyma gerekçesini, "Eğitim Kurulunca kurum güvenliğini tehlikeye düşürdüğü veya müstehcen haber, yazı, fotoğraf ve yorumları kapsadığı tespit edilen yayın hükümlüye verilemez" maddesine dayandırdı.
* Tutuklu yazarlar Kerem Bilen ile Fırat Can’ın cezaevinde yazdığı ve Aryen Yayınları tarafından basılan “Meşa Jiyanê” ve “Umuda Bir Ülke” adı kitapları yazarlarına yasaklandı. Trabzon E Tipi Cezaevi’ni ve Antalya L Tipi Cezaevinde kalan yazarlara kitapları ulaştırılmamaktadır.
* Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan Wernicke Korsakoff hastası Kemal Özelmalı'nın sağlık hakkına erişimindeki sıkıntılar.
* Şakran 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklularla görüşen avukatlar, 5 tutuklunun “tel kafesli koğuş”lara alındıklarını söyledi. Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nden darp edilerek Şakran 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen tutukluların havalandırması “tel kafes” haline getirilen koğuşlara alınmıştır.
* Bolu F Tipi Cezaevi idaresi Evrensel gazetesinin cezaevine girmesini yasakladı.
* Denizli T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan mahpusların keyfi uygulamayla tekli hücrelerde tutulması, ayakta sayım vermemekten kaynaklı darp edilmeleri ve hücre cezası verilmesi.
Mahpusların havalandırmaya günde sadece 1 saat halinde tek başlarına çıkarılması, toplu havalandırmaya izin verilmemesi, artan provokatif oda aramaları, ilgili yerlere yapılan suç duyuruları ve şikâyet dilekçelerinin gönderilmemesi, mektup ve faksların gönderilmemesi ve içeri alınmaması, mahpusların sağlık sorunları olduğu, tedavilerinin yapılmadığı, ziyarete gelen ailelerine keyfi uygulamalar yapıldığı.
Çorap, kol saati çıkarılmaması gerekçe edilerek mahpuslara disiplin ve hücre cezası verildiği, mahpuslara ‘Hayatın boyunca bu hücrede kalacaksın, teröristler bizim çocuklarımızı öldürüyor, biz de sizi öldüreceğiz’ tehditlerinde bulunulduğu.

Tüm bu sorunun çözümü için her gün cezaevi idaresine dilekçe vermekteler ancak herhangi bir cevap alamamışlar bir muhatap da bulamadıkları gibi resmi mercilere, sivil kurumlara, aile, avukat ve basına gönderdikleri mektup ve faksların zamanında gönderilmediği ve zamanında gelen mektup ve faksların zamanında verilmediği iddiaları.