İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (İKCÜKAM) Müdürü Doç. Dr. Leyla Baysan Arabacı, kadınlara yönelik şiddete karşı sessiz kalınmasını eleştirerek “Boşanmış her 10 kadından yedisinin eski eşinin ya da ailesinin şiddetine maruz kalıyor” dedi
Türkiye’de her iki kadından birinin şiddete maruz kaldığını belirten Baysan Arabacı, kadına yönelik şiddet denildiğinde ilk akla gelenin fiziksel şiddet olduğunu ancak cinsel, duygusal, ekonomik olmak üzere başka şiddet türlerinin de konuşulması gerektiğini belirtti.
Baysan Arabacı şu bilgileri verdi: “Türkiye’de ortalama 10 kadından dördü ya eşinden ya da erkek arkadaşından şiddet görüyor. Dünyada kadın cinayetlerinin yüzde 38’i de partnerler tarafından işleniyor. Türkiye’de yaşamlarının herhangi bir döneminde cinsel şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 12, fiziksel şiddete maruz kalanların oranı ise yüzde 36. En az bir kez evlenmiş ve yaşamının herhangi bir döneminde eşinden ya da birlikte olduğu kişiden şiddet gören kadınların oranı ise kentte yüzde 35, kırsalda yüzde 38. Bu rakamlar maalesef ki buz dağının görünen yüzü. Kayıtlara alınmayan, gizli kalan olguları da düşünürsek durumun ciddiyetini daha net ortaya koymuş oluruz.”
Şiddet olaylarında sessiz kalınmaması gerektiğini, her bireyin insani olarak çevresinde şahit olduğu şiddet olgusunu bildirme sorumluluğu olduğunu vurgulayan Baysan Arabacı şunları kaydetti: “Türkiye’de boşanmış ve ayrı yaşayan her 10 kadından yedisi ayrıldığı eşi ya da ailesi tarafından şiddete maruz kalıyor, İşte bu durumda toplum sessiz ya da tepkisiz kalmayı tercih ediyor. Oysa müdahale edilmeyen her olgu, nesilden nesile aktarılıyor. Bu da şiddetin son bulmasını engelliyor.”