24 Aralık 2017 Pazar

En zengin yüzde 10'un geliri, en fakir yüzde 10'u 53'e katladı..!

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’nın haftalık ekonomi raporuna göre, Türkiye’de en üstteki yüzde 10’luk kesimin vergi öncesi gelirleri, en alttaki yüzde 10’un 53 katına ulaşmış durumda.
“Türkiye’de gelir dağılımındaki bozulma güncellenen Dünya Servet ve Gelir Dağılımı Veri Tabanı’nda yaptığımız incelemeye göre, Türkiye’de özellikle 2013 sonrasında gelir eşitsizliği hızla artıyor” ifadelerinin kullanıldığı raporda ayrıca, Türkiye’de en üstteki yüzde 10’luk kesimin vergi öncesi gelirlerinin, en alttaki yüzde 10’un 53 katına ulaştığı belirtiliyor.
Rapora göre, en üstteki yüzde 1’lik kesim toplam gelirin yüzde 23,1’ini, en üstteki yüzde 10’luk kesim ise toplam gelirin yüzde 53,9’unu alıyor.
“SOSYAL YARDIM SİSTEMİ YOKSULLUĞU SONA ERDİRMİYOR”
Raporda ayrıca şu ifadelere yer veriliyor:
“Türkiye’deki politika yapımı ve vergi sistemi göz önünde bulundurulduğunda, bu veriler daha da çarpıcı hale gelmektedir. Türkiye’de sosyal yardım sistemi yoksul vatandaşların yoksulluklarının sona ermesine neden olacak etkiye sahip değildir. Aynı zamanda vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 70’i dolaylı vergilerle temin edilmektedir.
Devletin vergi politikası iyi tasarlanmış bir artan oranlı vergilendirme anlayışına dayanmadığı için gelir vergisinin bu adaletsizliği hafifletmesi söz konusu değildir. Dolaylı vergilerin vergi yükü içindeki ağırlığının bir sonucu olarak vergi sonrası gelir dağılımında adaletsizliğin arttığı görülmektedir.

Vergi politikasının, bir bütün olarak bu adaletsizliği ağırlaştırıcı etkisi nedeniyle de yoksulların sırtındaki vergi yükünü hafifletecek bir vergi reformu acil ihtiyaçtır.”