23 Aralık 2017 Cumartesi

TV 10’un kapatılmasına karşı her Cumartesi Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirilen eylem bu hafta HDK Halklar ve İnançlar Komisyonu’nun gerçekleştirdiği Maraş eylemiyle birlikte gerçekleştirildi.Eylem katliamda yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başladı.
“Katiller cezalandırılmak yerine ödüllendirildi”
İlk olarak TV 10 adın söz alan Veli Büyükşahin; Maraş Katliamı’nın yıldönümü olduğunu belirtti, katledilenler için saygı duruşu yapıldı. Maraş Katliamı’nda rol alanların cezalandırılmamalarının yanı sıra ödüllendirildiğini, milletvekili yapıldıklarını hatırlatan Büyükşahin, katilleri ödüllendiren zihniyetin bugün de Maraş’taki anmaları yasaklamasını teşhir etti.
Alevilerin yaşadığı Terolar bölgesinde kurulmak istenen kamp ile Alevlieri bölgeden tamamen atmak istediklerini söyleyen Büyükşahin, 2018 bütçesine de değinerek bütçede de ayrımcılık yapıldığını, Alevilere hiçbir bütçe ayrılmadığını ifade etti.
“Katliamlarla yüzleşilmesi gerekiyor”
Ardından söz alana HDK Eşbaşkanı Gülistan Koçyiğit ise, Maraş Katliamı vesilesiyle Türkiye'de gerçekleştirilen katliamları lanetledi. Maraş’ta Alevilerin yurtlarından edilmek istediklerini söyledi. “İnançlar coğrafyada yaşar” diyerek Alevilerin yaşadıkları yerden sürülerek inançlarının bitirilmek istendiğini ifade etti. “Halen Alevilerin kapısı işaretleniyor yaşamları tehdit ediliyor” diyerek diğer azınlıkların da biat etmeyip itaati reddettikleri için her an ölümle karşı karşıya olduğunu ifade etti.
Önce bu katliamlarla, tarihle yüzleşilmesi gerektiğini söyleyen Koçyiğit, “kardeşlik” söylemlerine değinerek, kardeşliğin sadece bu sözlerle olmayacağını ifade etti. Ayrımcılığa ve katliamlara karşı mücadele çağrısıyla konuşmasını sonlandırdı.
HDK Halklar ve İnançlar Komisyonu adına İmam Balsever tarafından okunan basın açıklamasında ise Maraş Katliamı’nın tarihçesi anlatıldı. 39 yıl sonra hâlâ aynı zihniyetin iktidarda olduğu belirtilerek azınlık inançlara yönelik saldırıların sürdüğü belirtildi. 19 Aralık ve Roboski katliamları da hatırlatılarak sorumluların yargılanması için ortak mücadele çağrısı ile açıklama sonlandırıldı.
Eylemde "Maraş Dersim Koçgiri unutulmaz hiçbiri!", "Maraş'ı unutma unuttturma!" sloganları atıldı.