25 Ocak 2010 Pazartesi

Asıl darbe Kürtlere

Türk devlet güçlerinin Kürtleri sindirme operasyonlarında evlerine baskın yapılmak suretiyle gözaltına alınanlardan 58’i haftasonu çıkarıldıkları mahkemeler tarafından tutuklandı. Tutuklananlar arasında Îdir Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş ile BDP’li yöneticiler de bulunuyor.

Êlîh’te 28 tutuklama
Êlîh’te beş gün önce gözaltına alınan 60 kişi’den 15’i cuma akşamı mahkemeye çıkarıldı. 8 kişi tutuklanırken, 7 kişi de serbest bırakıldı. Önceki gün de Batman Cumhuriyet Savcılığı’na sev edilen 27 kişinin sorgusu gece geç saatlere kadar sürdü. Sorgu ardından 7 kişi serbest bırakılırken, 20 kişi de tutuklama talebi ile nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Mahkemede ifadeleri alınan Azadiya Welat Batman büro çalışanı Deniz Kılıç ile Şakir Noyan, Sıdık Kartal, Reşat Hayme, Naif Dadak, Musa Çiçek, Mahmut Bozkurt, İhsan Osan, Hasan Hayme, Fesih Şimşek, Fazıl Özel, Eşref Alsaç, Cahit Dargın, Adem Kanak ile Abdulrezzak Tekçi’nin de aralarında bulunduğu 20 kişi „Örgüt üyesi olmak“, „Örgüte yardım etmek“, „Örgüte eleman kazandırmak“, „Kırsal alanda faaliyet yürütmek“ iddiasıyla tutuklandı. Batman’da önceki gün tutuklanan 8 kişinin isimleri ise şöyle: Mesut Yılmaz, Mustafa Dursun, Metin Güler, Metin Aslan, Ferit Tanrıvermiş, Cabbar Özdemir, Mehmet Bayram, Muhittin Çeter, Engin Mısır, Ugur Aracı, Ömer Açık, Hakan Açık, Nuri Alkala, Behçet Bozkurt, Ahmet Özbay, Ali Han. Batman Jandarma Komutanlığı’nda tutulan 18 kişinin ise bugün Cumhuriyet Savcılığı’na çıkarılması bekleniyor.

İstanbul’da 17 tutuklama
İstanbul’da 20-21 Ocak tarihlerinde Bağcılar, Küçükçekmece, Esenyurt, Sultangazi, Sancaktepe ve Ataşehir’de evlere yapılan baskınlarda 30’a yakın kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlardan 24’ü İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ndeki sorgularının ardından Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Savcılıkta ifadelerinin ardından 7 kişi serbest bırakılırken 17 kişi „örgüt üyesi olmak“ ve „yasa dışı gösteriye katılmak“ iddialarıyla tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme 17 kişinin de tutuklanmasına karar verdi. Tutuklananların isimleri şöyle: „Mesut Yılmaz, Mustafa Dursun, Metin Güler, Metin Aslan, Ferit Tanrıvermiş, Cabbar Özdemir, Mehmet Bayram, Muhittin Çeter, Engin Mısır, Ugur Aracı, Ömer Açık, Hakan Açık, Nuri Alkala, Behçet Bozkurt, Ahmet Özbay, Ali Han ve soyadı öğrenilemeyen Tarık adındaki kişi.“

Îdir Belediye Başkanı tutuklandı
Îdir’da 21 Ocak’ta jandarmalar tarafından yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan ve aralarında BDP İl Başkanı Şebbap Çelik ile Belediye Başkanı M. Nuri Güneş’in de bulunduğu 12 kişi, önceki gün savcılığa çıkarıldı. Dün sabaha kadar süren ifade işlemlerinin ardından 4 kişi serbest bırakılırken; Belediye Başkanı M. Nuri Güneş, BDP İl Başkanı Şebbap Çelik, Hoşbaher Beldesi eski belediye başkanı Nusret Aras ile Mehmet Güven, Aziz Çam, Mehmet Haşimoğlu, Mecit Baştaş ve Abdülbahri Tendik ise tutuklanma talebiyle Iğdır Sulh Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği’ne sevk edildi. Yargılama sonucunda 8 kişi „PKK üyesi“ oldukları iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Adana’da biri çocuk 3 kişi tutuklandı
Adana’nın merkez Seyhan İlçesi’ne bağlı Gülbahçe Mahallesi’nde önceki gün akşam yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan aralarında çocukların da bulunduğu 12 kişi emniyetteki sorgularının ardından savcılığa sevk edildi. Savcılıktaki ifadelerin ardından 12 kişi tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye çıkarıldı. Mahkeme 9 kişinin serbest bırakılmasına, E.N., Yusuf Işık ve ismi öğrenilemeyen bir kişinin ise „Yasadışı örgüt adına eylem yapmak“ iddiasıyla tutuklanmasına karar verdi. E.N. Pozantı M Tipi Kapalı Cezaevi’ne, Yusuf Işık ve ismi öğrenilemeyen bir kişi de Kürkçüler F Tipi Cezaevi’ne götürüldü.

Cizre’de iki kişi tutuklandı
Şirnex’in Cizîr (Cizre) İlçesi’nde 5 Aralık’ta KCK Önderi Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarını protesto amacıyla yapılan gösteriye katıldıkları iddiasıyla önceki gün gözaltına alınan Hanım Akman ve Şöhret Akman emniyetteki ifadelerinin ardından Cizre Cumhuriyet Savcılığı’na sevk edildi. İfadeleri alınan 2 kişi tutuklama talebiyle nöbetçi mahkemeye çıkarıldı. Mahkeme 2 kişinin „Örgüt üyesi olmak“, „2911 sayılı Toplu Gösteri ve Yürüyüş Kanunu’na muhalefet etmek“, „Polise mukavemet etmek“ iddialarıyla tutuklanmasına karar verdi. DİHA/HABER MERKEZİ