23 Ocak 2010 Cumartesi

Koza Grubu'nun önlemez yükselişi

2009 yılında IMKB-30'da en çok değer kazanan hisse Koza Anadolu Metal Madencilik'in (Koza) hissesi oldu. IMKB–30; piyasa değeri ve likiditesien büyük olan 30 şirketin buluştuğu endekstir, başka bir deyimleborsanın şampiyonlar ligidir.

Kamuoyu Koza'yı AKP ve Fethullah Gülen cemaatine yakınlığıyla biliyor. Koza'nın son 8 yıldaki gelişimine bakınca da AKP'nin iktidarının nimetlerini bu şirkete sunduğu görülüyor.

Koza, 1948 yılında Ali İpek tarafından kuruldu. Asıl faaliyet alanıkağıtçılık ve davetiye basımı. Bugün işleri Akın İpek yürütüyor.D avetiyecilikle nam yapan Koza 2003 yılından itibaren halka açılıyor. Halka açıldığı 2003 yılında Koza'nın piyasa değeri 20 milyon dolar. Bugün ise yaklaşık 500 milyon dolar. Yani aradan geçen 7 yıldadeğerini 25 kat arttırmış.

PEKİ, KOZA'NIN SIRRI NEDİR?
Koza'nın altın madenciliğine girdikten sonra atak yaptığı görülüyor. Koza'nın altın madenciliğindeki gelişim süreci ve girdiği ticariilişkiler, ABD'li ve Kanadalı altın avcılarının taşeronluğunu yaptığıgörülüyor.

1989 yılında Eurogold Madencilik adıyla kurulan ve Bergama Ovacık'tasiyanürle altın çıkarma faaliyeti gösteren ABD'li Newmont MiningCorporation'a ait olan şirket 2002 yılında Avusturyalı Normandy Miningfirmasına oradan da 2005 yılında 44.5 milyon dolara Koza'ya satılıyor.Koza altın arama işine bu şekilde giriyor. Ardından yine Newmont firması Gümüşhane'deki Mastra altın madeni ve diğer altın ruhsatlarınıda Koza'ya satıyor.

Aynı şekilde Koza'nın AKP ile kurduğu ilişkiler de ilgi çekici. Yaklaşık 5 yıldır madencilik alanında faaliyet gösteren bir firmanınelinde yüzün üzerinde maden arama ruhsatının bulunması az rastlanırbir olay. Koza şu anda Bergama'dan Artvin'e, Kaz Dağlarından Gümüşhane'ye kadar geniş alanda değerli maden arayabilir. Bergama Ovacık'taki siyanürle altın çıkarmayla ilgili Türk Mühendis veMimar Odaları Birliği'nin hazırladığı raporda bir başka konuya dikkatçekiyor. Ovacık köylüleri ne zaman hukuksal kazanımlarla madenikapatsalar Koza, Çevre ve Orman Bakanlığı'na başvurarak akıldanışıyor. Bakanlık'ta Koza'ya izlemesi gereken yol ve yöntemlerigösteriyor.

Koza'nın iktidarla kurduğu ilişki ruhsat ve fikir almayla sınırlıdeğil. İktidarın yerel yönetim olanaklarını da kullanıyor. ÖrneğinEskişehir'in Kaymaz beldesinde bu sayede altın çıkarma ruhsatı aldı.Eurogold 1995 yılında ruhsat almak istemiş fakat halk birçok eylemyaparak engel olmuş. Engel olanların başını bugün Kaymaz Belediye Başkanı olan AKP'li Mustafa Akkuş çekiyormuş. Koza'nın ruhsatıalmasında da Akkuş başı çekti. Kaymazlıları Akkuş ikna etti. Trabzon'un Tonya ilçesine altın aramaya giden Koza'ya yine AKP'li Belediye Başkanı Ahmet Kurt ve AKP İlçe Başkanı ev sahipliği yaptı. Tonya halkı da siyanürlü altına karşı. Bakalım Belediye Başkanı halkısiyanürlü altın çıkarılmasına ikna edebilecek mi?

Koza'ya AKP'nin en büyük kıyağı ise 2009 yılının Şubat ayında KDVtebliğinde yaptığı değişiklikler oldu. Yapılan değişiklikle altın,gümüş gibi kıymetli maden çıkaran şirketlerin, yurtiçine satıştaüretimde ödedikleri KDV'nin tamamını vergiden indirebilmesinin yoluaçıldı. Yapılan bu değişiklik, borsanın değer kaybettiği bir dönemdeKoza'nın hisselerinin tavan yapmasına neden oldu. Koza, iktidarsayesinde değerini bir kez daha katlamış oldu.

Koza'nın ismi bugünlerde medya sektöründe de oldukça fazla anılmayabaşladı. Elinde Kanaltürk, Bugün Gazetesi ve Bugün TV bulunan Koza, Doğan grubu'nun elinde bulunan Milliyet, Vatan gazeteleri ve Star televizyonuna talip oldu.

Gördüğümüz kadarıyla Koza'nın sırrı iktidar ve cemaat ilişkileri. Kozaiktidar desteğiyle sermayesini büyütüyor. Koza'nın önünü açmak içindoğa katliamlarına göz yuman, yarattığı spekülasyonlarla tüyü bitmemişyetimin hakkını Koza'ya aktaran iktidarı düşününce Başbakan Tayyip Erdoğan'ın TEKEL işçilerine söylediği 'Tüyü bitmemiş yetimin hakkını kimseye yedirmem' sözleri oldukça manidar oluyor. (Mustafa Eberlikose/Odatv.com)