22 Ocak 2010 Cuma

Plan Batı'da 'Balyoz' Doğu'da

Ordunun Balyoz Darbe Planı gündemin ilk sırasına otururken, Bölge illerinde Nisan 2009'dan beri ardı arkası kesilmeyen Kürt siyasetçilerine yönelik operasyonlar dün de sürdü.

4 İLDE EŞZAMANLI OPERASYON
Batman Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla Batman, Diyarbakır, Van ve İstanbul'da eşzamanlı operasyonlar yapıldı. Sabah erken saatlerde birçok eve düzenlenen operasyonlarda 70'i aşkın kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar 'örgüt üyesi olmak'tan suçlandı. Belediye Başkanı Güneş'e kelepçe belediye binasında takıldı.

IĞDIR'DA DA KELEPÇELİ DARBE
BDP'li belediye başkanlarının kelepçeli görüntüleri hala ündemdeki yerini korurken, benzer görüntüler Iğdır'da yaşandı. Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş kelepçelenerek gözaltına alındı. Güneş, 'Halkım görsün bu rezilliği' şeklinde tepki gösterdi.

ASIL BALYOZ BÖLGE'DE
Türkiye kamuoyu ordunun 2003'te planladığı Balyoz Darbe Planı'nı tartışırken, Bölge illerinde Nisan 2009'dan beri Kürt siyasetçilere yönelik başlayan operasyonlar dün de sürdü. Onlarca kişinin gözaltına alındığı operasyonda Iğdır Belediye Başkanı Güneş tartaklandı, elleri kelepçelendi Kürt siyasetçilere yönelik başlayan operasyonlar devam ediyor. Dün de birçok kentte düzenlenen operasyonlarda onlarca kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Iğdır Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş de bulunuyor. Batman Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla Batman, Diyarbakır, Van ve İstanbul'da eşzamanlı operasyonlar yapıldı. Sabah erken saatlerde birçok eve düzenlenen baskınlarda onlarca kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların 'örgüt üyesi olmak', 'Bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmek' ve 'Kırsal alanda faaliyet yürütmek' iddiasıyla suçlandıkları kaydedildi. Operasyonda gözaltına alınanların çoğunun Batman Jandarma Komutanlığı'na getirildiği öğrenildi.

BATMAN
Batman Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi polisleri tarafından dün sabah saat 05.00 sıralarında birçok eve baskın düzenlendi. Saatlerce süren aramaların ardından Bahçelievler Mahallesi'nde oturan Azadiya Welat Gazetesi Batman büro çalışanı Deniz Kılıç, Batman'ın Çay Mahallesi'nde bulunan Ekrem Akman ve Hasan Akman kardeşler ile Alattin Batı ve Alattin Türkoğlu'nun da aralarında bulunduğu onlarca kişi gözaltına alındı. Batman Üniversitesi Öğrenci Yurdu'na da baskın yapıldı. Gözaltına alınan onlarca kişi İl Jandarma Komutanlığı'na götürüldü.

İSTANBUL
İstanbul'un Küçükçekmece, Başahşehir, Bağcılar, Gaziosmanpaşa, Sancaktepe, Sultangazi ve Esenyurt ilçelerinde yapılan ev baskınlarıyla aralarında BDP'li yöneticilerin de bulunduğu 25 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenler şöyle; 'Engin Mısır, Uğur Aracı, Ömer Açık, Nuri Altay, Metin Güler, Ferdi Tanrıverdi, Mustafa Dursun, Cabbar Özdemir, Metin Aslan, Erdoğan Yıldız, Maksut Yıldız, Behçet Bozkurt, Ali Han, Mesut Gürpınar, Ahmet Özbay, Ahmet Cengiz.'

DİYARBAKIR
Silvan'da dün sabah birçok eve eşzamanlı baskın düzenlendi. Silvan Belediye Başkanı Yardımcısı Sadiye Çiçek'in eşi Musa Çiçek, BDP yöneticisi Fikri Ezer ile Abdulrezak Tekçi, Adıl Dalgın, Fazlı Dalgın, Muhterem Alsaç, Sıddık Menge, Cahit Menge ve Hasan Hayme'nin de aralarında bulunduğu 10 kişi; Diyarbakır Bağlar'da Azadiya Welat Gazatesi çalışanı Nevin Erdemir; Diyarbakır Bismil'de yapılan ev baskınlarında Nihat Bülbül ve Eşref Alsaç; Diyarbakır Kulp'ta eski DTP İlçe Başkanı Atilla Öztürk, Nesrettin Ege, Mahmut Bozkurt ve İhsan Bozkurt gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Batman'a götürüldü. VAN Van'da da İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polisler, düzenledikleri ev baskınlarında 2 kişiyi gözaltına aldı. Iğdır ve Batman Cumhuriyet savcılıkların talimatıyla gözaltına alındığı belirtilen üniversite öğrencisi R.D. Iğdır'a, A.K. ise Batman'a götürüldü.

MALAZGİRT
Muş Malazgirt'e bağlı Tatlıca (Hasuna) Köyü'nde yapılan ev baskınında Naif Gümüştaş, Bülent Gümüştaş ve Nevzat Gümüştaş gözaltına alındı. 'PKK'ye yardım yataklık ettikleri ' iddiasıyla gözaltına alınan 3 kişi İlçe Jandarma Komutanlığı'nda sorgulanıyor. Öte yandan Mehtap Çopan İzmir'de, ismi öğrenilemeyen bir kişi de Kars Digor'da gözaltına alındı.

Iğdır'da da kelepçeli darbe manzarası
Kürt siyasetçilere yönelik darbe görüntülerini hatırlatan operasyonlar sürüyor. 24 Aralık'ta Diyarbakır'da düzenlenen operasyonda gözaltına alınan BDP'li belediye başkanlarının görüntüleri hala gündemdeki yerini korurken, benzer görüntüler Iğdır'da da yaşandı. Jandarma ve polislerce Iğdır Belediyesi'ne düzenlenen operasyonda Iğdır Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş kelepçelenerek gözaltına alındı. Güneş'e yönelik saldırgan tutum, jandarma ekiplerinin tartaklama girişimleriyle de devam etti. Öte yandan belediye binasında yapılan aramalarda çok sayıda bilgisayarın hard-disk'ine ve evraka el konuldu. Ayrıca Güneş'in yanı sıra BDP İl Başkanı Şebap Çelik, Hoşhaber Eski Belediye Başkanı Nusret Aras, Mehmet Güven, Aziz Çam, Mecit Yıldız, Mehmet Haşimoğlu, Mecit Baştaş, Ekrem Yakut ve Abdulbari Tendik'in aralarında bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 11 kişi Iğdır İl Jandarma Komutanlığı'na götürüldü. Öte yandan Iğdır'da Karaçomak ve Güngörmez mahalleleri ile Alibey, Nişankaya, Gülpınar köyleri muhtarlarının da jandarma tarafından gözaltına alındığı belirtildi.

Çiçek hedef göstermişti
29 Mart 2009 yerel seçimlerinden sonra DTP'nin Iğdır'da belediye başkanlığını kazanması ardından Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, 'Ermenistan sınırına dayandılar' açıklamasında bulunmuştu.

Gözaltılara tepki
Belediye Başkanı Güneş'in gözaltına alınması ardından yüzlerce Iğdırlı belediye binası önünde protesto gösterisi düzenledi. Oturma eylemi yapan kitle daha sonra basın açıklaması yaptı. Belediye Başkan Vekili Çiğdem Yılmaz, Güneş'in gözaltına alınırken tartaklandığını kaydederek, 'Gözaltına alınan başkanımız Iğdır halkının iradesidir. Sivil legal ve demokratik siyasete darbe vurulmuştur' dedi. Yılmaz, Iğdır halkının buna sessiz kalmayacağını ifade etti. Bu arada belediye binasına Güneş'in 'İrademize kelepçe vurulamaz' yazılı sloganın olduğu dev posteri asıldı.

'Kara Perşembe' protestoları sürüyor
BDP'li belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin 24 Aralık Perşembe günü gözaltına alınarak tutuklanması ardından başlayan tepkiler devam ediyor. Diyarbakır Kayapınar ve Sur Belediyeleri önünde bir araya gelen yüzlerce kişi tutuklamaları protesto ederek, belediye başkanlarının derhal serbest bırakılmasını istedi. Batman Belediyesi önünde her hafta gerçekleştirilen 'Kara Perşembe' eylemi de 5. haftasına girdi. Burada yapılan açıklamada da belediye başkanlarının ve Kürt siyasetçilerin bırakılması talep edildi.

Herkese soruşturma açıyorlar
Ardahan'ın Göle İlçesi'nde Cumhuriyet Savcılığı DTP milletvekillerinin 8 Kasım 2008'de ilçeyi ziyaretleri sırasında karşılamaya gidenlerden 17 kişi hakkında soruşturma açtı. Soruşturma kapsamında 17 kişiden bir bölümü İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne giderek ifade verdi. Kars'ta ise geçen hafta belediye başkanların tutuklanmasını kınamak amacıyla yapılan basın açıklamasına katıldıkları gerekçesiyle 70 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. Savcılık tarafından başlatılan soruşturma kapsamında ifade vermek üzere İl Emniyet Müdürlüğüne çağrılar 20'sinin açıklama sırasında kentte olmadığı belirtildi. DTP'nin Adana Ceyhan İlçe Örgütü tarafından 26 Mart 2008 tarihinde düzenlenen basın açıklaması nedeniyle DTP PM Üyesi Abdullah Aydemir, DTP İlçe Başkanı Seyfettin Aydemir ve ilçe yöneticilerinin aralarında bulunduğu 15 kişi hakkında açılan dava sonuçlandı. DTP'lilere, ayrı ayrı 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Doğubeyazıt'ta da baskın
Ağrı Doğubayazıt'ta İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polisler, sabah saatlerinde onlarca eve baskın düzenledi. Gözaltına alınan 12 kişiden bazılarının isimleri şöyle: BDP Yöneticisi Ahmet İnan, Belediyle Başkanı şoförü Mehmet Bubilik, Belediye Meclis üyesi Burhan Karatay, Mustafa Karatay, Doğubayazıt Su ve Kanalizasyon Birimi Müdürü Yusuf Söğüt, Mehmet Tunç, Yenimahalle Muhtarı Hasan Tuncer, İl Genel Meclis üyesi Kanan Alkan. Öte yandan Ağrı'da da 4 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.

BDP operasyonları kınayacak
BDP Grup Başkanı Nuri Yaman ve Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, dün Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde bulunan tutuklu belediye başkanları ile BDP'li siyasetçileri ziyaret etti. Yaman, ziyaret öncesinde, dün gerçekleşen operasyonu da değerlendirdi. Yaman, cezaevi ziyaretleri ile dünkü operasyona ilişkin bugün bir basın toplantısı düzenleyeceklerini söyledi.

Norşîn'de 13 kişi tutuklandı
Bitlis Norşîn'de (Güroymak) 4 gün önce düzenlenen ev baskınlarında gözaltına alınan 3'ü çocuk 15 kişi dün Bitlis Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından Bitlis Cumhuriyet Savcılığı'na çıkarıldı. İfadeleri alınan 15 kişiden 2'si serbest bırakılırken, 18 yaşından küçük olan S.A, E.E. ve G.Y. ile Hüseyin Siri, Cüneyt Gençtürk, Yunus Tunus, Kerem Arat, Lütfi Yılmaz, Yunus Balkaya, Güven Yeşilımak, Suat Yıldırım, Ziyaülhak Mete ve Önder Mete ise tutuklanma talebiyle Bitlis Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi. Yapılan yargılamada 13 kişi 'Örgüt propagandası yapmak' ve 'Görevli memura mukavemet' iddialarıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. / Iğdır