26 Ocak 2010 Salı

El Kaide yasakları

Adana'daki çalışmaların ardından ortaya çıkartılan El Kaide Türkiye yapılanmasının, devletin açtığı cami ve kuran kurslarını yok saydığı, buralardaki imamın arkasında namaza durmayı yasakladığı öğrenildi.
.
ADANA - Örgütün Türkiye yapılanmasına yönelik son 10 gündür tüm ülkede yürütülen operasyonlar, Adana'da Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünün yürüttüğü çalışmayla başladı.
Örgütün yapılanması ve Afganistan kampları için ''adam ve para'' toplaması ile ilgili bilgiler, Adana'daki çalışmayla gün yüzüne çıktı. Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüklerinin ortak çalışması sonucu örgütün Türkiye sorumlusu olduğu belirlenen Ebubekir Aslan'ın Huzurevleri Mahallesi'nde market işlettiği, örgütün haberleşme merkezi olarak da burayı kullandığı öğrenildi. Yılbaşında Aslan'ın Ankara'ya gittiği ve her an bir eylem gerçekleştirebilecekleri bilgisini alan ekipler, Ankara Emniyet Müdürlüğü ile organize halde operasyon için düğmeye bastı. Ankara'da yapılan operasyonla Aslan ve 3 adamı yakalandı. Ardından Adana'da Özel Harekat Şube Müdürlüğüne bağlı ekiplerin tamamının katılımıyla sabaha karşı gerçekleştirilen operasyonda, 20 kişi gözaltına alındı. Örgütün çalışma yöntemleriyle ilgili yapılan incelemede, Afganistan ve Pakistan'da eğitim gören Aslan'ın, Türkiye yapılanmasıyla ilgili tüm çalışmaları organize ettiği tespit edildi. Örgüt üyelerinin öncelikle Afganistan'da siyasi ve askeri eğitimden geçirildiği, ardından ülke içi faaliyetlerde kullanıldığı belirlendi.
.
''SABAHA KADAR SÜREN HEMŞEHRİ TOPLANTILARI''
Zanlıların toplantı yeri olarak kendi evlerini kullandıkları, haftalık düzenlenen toplantıların her sefer farklı bir evde gerçekleştirildiği bildirildi. Eve gelip gidenlerin fazla olması üzerine komşuların sorduğu sorulara da ''Aynı köyden hemşehrilerimiz. Her hafta toplanır, dertleşiriz'' diye cevap verdikleri öğrenildi. Erkeklerin akşam saatlerinden sabaha karşı 03.00-04.00'e kadar oturup konuştukları, kadınların ise farklı evlerde gündüz saatlerinde toplandıkları tespit edildi. Zanlıların çoğunun mahalledeki kişiler tarafından da sevilmediği, komşularla iyi diyalogları olmadığı bildirildi. Çocuklarını okula göndermeyi kabul etmeyen bu kişilerin, çocuklarının veya eşlerinin kendi çevrelerinin dışındakilerle de görüşmelerini yasakladıkları belirtildi.

CAMİ VE KURAN KURSU YASAK
Örgüt üyelerinin cami ya da kuran kurslarına gitmedikleri, eş ve çocuklarını da buralara göndermedikleri ifade edildi. Örgüt yayınlarıyla da vurgulanan bu konunun, devlete karşı alınan bir cephe olarak gösterilmeye çalışıldığı tespit edildi. Zanlıların, devletin açtığı cami ve kuran kurslarının gerçeği yansıtmadığını iddia ederek yok saydıkları, imamın arkasında namaza durmayı ise yasakladıkları bildirildi. Devletin atadığı imamları ''gerçek İslam dinine karşı direnenler olarak'' gösteren zanlıların, bu kişilere karşı da ''kin beslediği'' belirlendi. Örgüte mensup bulmak için, daha önceki operasyonlarda gözaltına alınan ve halen İstanbul'da cezaevinde bulunan Ebu Hanzala'nın, yazdığı kitaplarla cihat çağrısı yaptığı öğrenildi. Matbaasının adı, yayın evi, basım tarihi ve diğer bilgilerinin bulunmadığı Ebu Hanzala'nın kitaplarında, Kur'an-ı Kerim'den alınan ayetlerden yararlanıldığı iddia edildi. Buna karşın Kur'an'daki ayetlerin çarpıtılarak, gerçekleri yansıtmayacak bir şekilde verildiği öğrenildi.

SANAL SOHBET ORTAMLARINI KULLANDILAR
Türkiye yapılanması sorumlusu Aslan'ın, talimatları, Afganistan'daki Serdar E'den aldığı tespit edildi. Teknolojik gelişmeleri din dışı olarak gören zanlıların buna karşın örgüt yapılanması için sanal sohbet ortamlarını kullandıkları öğrenildi. Twitter ve Facebook'un da aralarında bulunduğu sanal ortamlardan kendi gruplarını oluşturan zanlıların, bu sayede çalışmalarla ilgili bilgi akışını sağladıkları bildirildi. Zanlıların, örgütle ilgili mesajları sıradan sohbet veya günlük yaşamla ilgili yazışma şeklinde yayınlayarak, polise yakalanmamaya çalıştıkları kaydedildi.

BANKA VE PARA NAKİL ARACINI SOYACAKLARDI
El Kaide'nin, Türkiye yapılanmasında, finansal krizlerin yaşanması, örgüt üyelerini kiradan kurtarıp, ev ve iş sahibi yapma çalışmaları sonucunda birikimlerin giderek azalması nedeniyle para arayışına girdiği belirtildi. Zanlıların, bu amaçla banka ve para nakil araçlarını soymak için hazırlık yaptığı öğrenildi. Aslan ve diğer zanlıların, soygun ve diğer eylemlerde kullanılmak üzere silah temini için Ankara'ya gittiği bildirildi. Ankara'da yapılan operasyonda ele geçirilen şemada da örgütün yapılanma biçimi gözler önüne seriliyor. Aslan'ın örgütün liderliğini üstlendiği, mali ve idari işlere bakan yardımcıları bulunduğu, onların da altında silahlı gücü oluşturan şuranın yer aldığı belirlendi. Ayrıca, şemada, El Kaide kamplarına eleman bulma ve gönderme konusunda sorumlu olduğu belirlenen Ali Mert de Aslan'ın yardımcısı olarak görünüyor.

Adana'da gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınan zanlılardan 9'unun Emniyet Müdürlüğündeki, 3'ünün ise savcılıktaki sorgulamalarında susma hakkını kullandıkları öğrenildi. Gözaltına alınan 21 zanlıdan 16'sı tutuklanmış, ertesi gün ülke genelinde gerçekleştirilen operasyonlarla 100'ü aşkın gözaltı gerçekleşmişti.