23 Ocak 2010 Cumartesi

İşçilerden hükümete karşı dik durun çağrısı

Yüzlerce işçi ve emekçi, İstanbul'da yağan yağmura aldırmadı, TEKEL işçileri için sokağa çıktı. Sokaktan konfederasyon genel başkanlarına çağrı yapıldı: Hükümet karşısında dik durun. Eyleme, direnişteki itfaiye ve Marmaray işçileri ile İstanbul'daki TEKEL işçileri katıldı.

Yüzlerce kişi, Türk-İş'in aldığı sürekli eylem kararının son eyleminde sokağa çıktı, “Genel grev genel direniş” dedi. İşçi ve emekçiler, hükümete 26 Ocak'a kadar süre tanıyan konfederasyon genel başkanlarına çağrı yaptı, “Dik durun” dedi.

Türk-İş, DİSK, KESK'e bağlı sendikalar ile ESP Girişimi, EHP, TKP üyeleri ile demokratik kitle örgütleri, akşam saatlerinde Taksim tramvay durağında bir araya geldi, yağan yağmura aldırış etmedi, sloganlarını TEKEL işçilerini haykırdı. Eyleme, direnişteki itfaiye ve Marmaray işçileri ile İstanbul'daki TEKEL işçileri katıldı. Bin kişi, İstiklal Caddesi'ni sloganlarla çınlattı, TEKEL işçilerinin direnişini selamladı. İşçi ve emekçiler, ilericiler, “Genel grev gnel direniş”, “TEKEL işçisi onurumuzdur”, “AKP yıkılsın Tayyip altında kalsın” dedi. İşçiler, “Grev, grev, grev” şeklinde tempo tuttu, “Hükümet istifa” diye haykırdı.

Ayçin: Dik durun

Yüzlerce kişi Galatasaray Meydanı'na sığmadı, İstiklal Caddesi boyunca kaldı. Burada, işçi ve emekçileri Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin seslendi, Ayçin, bugün burada TEKEL işçilerini sesin duymayan Hükümete, seslerini duyurmak için bir araya geldiklerini ifade etti “Sağır sultanlar duysun diye burada toplandık” dedi. Ayçin, “AKP yıkılsın, Tayyip ölsün” şeklinde atılan slogana atıfta bulundu, “Evet öyle ama, Tayyip ölmesin. Çünkü, TEKEL işçilerini, itfaye işçilerinin, doktorların, öğrencilerin, belediye işçilerinin onunla hesabı var.” dedi.

Atiliy Ayçin, TEKEL işçileri için hükümete 26 Ocak'a kadar süre tanıyan işçi ve memur konfederasyon genel başkanlarına seslendi, “Dik durun. İşçi sınıfının gücünü gösterin” dedi. Ayçin, 26'sında hükümet adım atmaz, konfederasyonlar genel grevi alırsa, “Hayatı durduracak mıyız?” diye sordu, yüzler hep bir ağızdan, “Evet” dedi. Ayçin'in sözleri, “Genel grev genel direniş”

Görgün: 'Söz tükendi'

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün de işçileri hitap etti. Görgün, TEKEL işçilerini selamladı, “Söz bitmiştir. Onlar direnek sözlerini söylüyorlar. Ölmek var dönmek yok sözlerini söylüyorlar. Onlara bir milim bile uzak olmayacağız” dedi. Görgün, sözlerini Can Yücel'in, TEEL işçileri için yazdığı, “TEKEL işçilerir yalnız değildir” şiiriyle bitirdi.

İtfaiye işçileri de açlık grevine başlıyor

Eylemde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde direnişteki itfaiye işçileri ile Esenyurt Belediyesi'nde 150 gündür direnişte olan belediye işçilerinin açlık grevine başlayacağı duyuruldu. İşçilerin örgütlü olduğu Belediye-İş 5 Nolu Şube Başkanı Nihat Altaş, 25 Ocak günü, Esenyurt Beldiye işçileri ile direnişleri açlık greviyle sürdüreceklerine ifade etti.