21 Ocak 2010 Perşembe

Üniversite sınavında neler değişti

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, yeni sınav sistemini anlattı.

ÖSYM Başkanı Yarımağan, yeni sınav sisteminde içerik açısından hiçbir şey değişmediğini, fakat uygulama farklılığı yapıldığını aktarıp şunları söyledi; "Bir sınav yerine 3 sınav, daha çok soru, herkes kendi ilgilendiği sınavlara girecek. Soru kitaplarını ayırıyoruz. Tamamen değişikliklerin tümü uygulama ile ilgili ve amacı da seçme ve yerleştirme işlemlerini daha iyi yapabilmek. Alan dışı yerleşimlerle ilgili oalarak YÖK bu sene almış olduğu karar gereği kat sayılar birbirine çok farklılaştı. Öyle olduğu için de alan dışı programlara yerleşmek eskisine göre çok kolaylaştı. Örneğim sosyal bilimcinin, fen bilimlerindeki bir programa girmesi veya endüstri meslek lisesindeki bir adayın Hukuk fakültesine girmesi alan dışı herkes için geçerli. Kamuoyu olayı sadece meslek lisesi boyunda değerlendiriyor. Ama aslında bu olay liseliler içinde de var."

YARIMAĞAN ÖĞRENCİLERİ BİLGİLENDİRİYOR
ÖSYM Başkanı Yarımağan, yeni sistemi anlatmak için talep gelen yerlere gittiğini, bu zamana kadar İstanbul'da bu tür 10 yerde, Anadolu'da üçüncü defa bu tür toplantılara katılıp merak edilen soruları cevaplandırdığını söyledi.

YENİ BİR DERS DEVREYE SOKULDU
1974 yılından beri üniversitelere seçme ve yerleştirme sınavlarının yapıldığını belirten Yarımağan daha sonra şunları söyledi; "1974 yılından itibaren daha iyiyi araştırmak ve daha iyi sınav yapmak için araştırma içindeyiz. Bundaki amacımız Seçme ve yerleştirme işlevlerinin daha iyi yapılması. Her yüksek öğretim programına o programı isteyen adayların başarılı olasılıkları en yüksek olanları oraya göndermeğe çalışmak.Sınavın içeriğinde hiçbir değişiklik yok. 2009 yılında hangi derslerden sorulan sorular oluyorsa 2010 yılında da aynı derslerden soru soracağız ne yeni bir dersi devreye soktuk, ne de yeni sorular. Ne değişti, niçin bu değişikliği yaptık. 2009 yılındaki sınavda adaylara 8 test veriyorduk, bu adaletsizlik oluyor da aynı süre içinde adayların bazı ilk 4 testi, bazıları 6 testi hatta 8 testi cevaplamak zorunda kalıyorlardı. Bu da adaylar arasında eşitsizliğe neden oluyordu. Yeni sistem bunu çözüyor. Her aday yalnızca cevap vermek istediği testlerin yer aldığı sınava katılacak. Dershane ve rehber öğretmenlerin vereceği taktiklere ihtiyaç kalmayacak. Soru sayısını artırarak ölçme ve değerlendirmenin geçerliliğini artıracağız. Böylece adayların bilgilerini daha sağlıklı ölçmeye çalışacağız. Puan türlerini artırarak yüksek öğretim programları için daha uygun puan türlerini belirlemek ve adayları yetenek ve bilgileri ile uyumlu programlara yerleştirmeye çalıştıracağız. Açık uçlu sorularında sorulabileceği bir sistemin alt yapısını oluşturmak. 2006 yılında büyük bir değişikliğin adımını attık 2010 yılında da ikinci adımını atıyoruz. Üçüncü adımını da 3-5 yıl sonra atacağız. Üçüncü adımda da açık uçlu sorularında sorulacağı bir uygulamaya gidilecek."

LYS (Lisans Yerleştirme Sınavının) ilk adımı 19 Haziran da Matematik, 20 Haziran da Sosyal Bilimler, 26 Haziranda Edebiyat ve Coğrafya, 27 Haziranda ise Fen Bilimleri bölümlerinin sınavı olacak. 19 Haziran Cumartesi günü öğleden sonra ise Yabancı dil sınavı yapılacak. Bu arada ÖSYM başkanının açıklamasından önce bir konuşma yapan Karabük Üniversite Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Karabük'ün üniversite sınavlarında başarılı bir il olduğunu ve başarlı öğrencileri üniversitelerine beklediklerini söyledi.