22 Ocak 2010 Cuma

Sarı – Gülen

Uzun yıllar ABD'de gazetecilik yapmış Savaş Süzal Haber Gazete'ye "Sarıgül ve Amerika yalanları" adlı bir makale yazdı. İşte Savaş Süzal'ın yazısı: "Türkiye’de AKP iktidarının yedi yıldır Türk halkına söylediği yalanlar, icraatlarındaki fiyaskolar ve beceriksizlerle Türkiye’ye verdiği zararlar, hazırladığı yeni tuzaklar bir bir ortaya çıkıyor.

Öncelikle yapılan birçok şey yeni bir seçim hazırlığı. Bunun başında daha önceki seçimde MHP’ye Cem Uzan ile kurulan tuzağın bir benzeri şimdilerde CHP için kuruluyor. Sarıgül olayı. Ben kendisini ilk Amerika ziyareti sırasında tanıdım. 2004 yılında Washington’a o zamanlar ABD Dışişlerinden ayrı olan Amerikan Haberler Merkezi USIA daveti ile gelmişti. ABD’nin yoğun gündemi içinde Şişli Belediye Başkanı haber olamayacağı için ben ve birçok Türk gazeteci kendisi ile ilgilenmemişti. O zamanlar Vatan gazetesinin başında bulunan Zafer Mutlu’nun talimatıyla kendisiyle görüşmek için Ritz Carlton oteline gittim. Adamın görüşmeleri konusunda anlattıkları hiç hoşuma gitmemişti. İçi boştu hatta haber olacak hiçbir şey yoktu, ama onun bana söylediği bir şey ABD’ye gelme amacını açıklıyordu. “Amerikalı yetkililer beni CHP Genel Başkanı olarak görmek istiyor”. Dikkatinizi çekerim yılın 2004 olması konusunda.

Bana çok sayıda Amerikalı yetkili ile görüştüğünü söylemişti ama gerçekte böyle bir şey olmamıştı. Genelde USIA tarafından düzenlenen bu tür geziler 3 hafta sürmesine rağmen bu kişinin gezisi kısa kesildi ve gezi iptal edildi. Sonradan duyduğumuz Sarıgül ile kendisine ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından tahsis edilen ve Türk olan bayan tercümana cinsel tacizde bulunduğu ve bu nedenle gezinin öteki ayaklarının iptal edildiği yolundaydı. Amerika’da cinsel taciz ciddi bir suç. Bu yüzden ne milletvekilleri, senatörler, valiler, yerlerinden oldu bilemezsiniz. O zamanki söylemlere göre bayan tercüman resmen şikâyette bulunmuş.

Bu konudaki ayrıntılar arkadaşım Yılmaz Polat’ın Washington’da akrobasi adlı kitabının 72’inci sayfasında mevcut. Orada Washington’da bir zamanlar darbe söylentilerini başlatan Zeyno Baran ile yemek yediği de var. Aslında bu beni şaşırtmadı, zira Zeyno Baran Zafer Mutlu’nun üvey kızıydı. O da benim gibi talimat almış olabilir. Baran ayrıca İstanbul’da Gürcü devlet başkanı ile Sarıgül’ü tanıştırdığını da söylemişti.

Amerikalılar Sarıgül’ün ne olduğunu kapasitesini ve arkasından hangi pisliklerin çıkabileceğini gayet iyi biliyor. Bu nedenle bu denli açıkları fazla bir siyasetçi üzerine Washington yatırım yapmaz. Ama bizdeki siyasetçiler, Amerika tarafından destekleniyormuş izlenimi vererek kendilerini kuvvetli göstermeye de bayılırlar. Biz burada bu havaya giren kimleri gördük kimleri. Aklımdayken Sarıgül’e mali ve çevre bakımından destek sağlayan Erdoğan’a yakın bir işadamının da burada düzenlediği seks turları da dilden dile geziyor.

Evet, bu konunun dışında daha önce sizlere yazdığım gibi Ermenistan, Protokol konusunda açıkça soykırımı konusunda geri adım atmayacağını aksine bu konuyu tartışmak bile istemediğini açıkladı. Bizim Türk gazetelerine göre Dışişleri bakanı Davutoğlu sert çıkmış Ermeni Dışişleri Bakanına. Oysa Ermeni gazeteleri de Ermenistan Dışişleri Bakanının Davutoğlu’na sert çıktığını yazıyor. Buyurun bakalım kime inanacaksınız?Anayasa değişikliği konusunda gelince, bu konunun da ne amaçla hazırlandığı ortada. Artık saklanacak gizlenecek tarafı kalmadı. Olay referandumlu veya referandumsuz, AKP’nin ayakta kalan Cumhuriyetin son kalelerini yıkmak amacıyla bu süreci başlatması kaçınılmazdı. Hele hele ekonomik krizin tüm ağırlıklarının şiddetle hissedilmeye başlandığı bu günlerde erken seçiminde kaçınılmaz hale gelmesi bu durumu hızlandıracaktır.Nasıl emekli zamlarını alabildi mi? Memur herhalde mutluluktan uçuyor olmalı. Doğalgazı vatandaş bütçesi yetmediği için gene sobaya odun kömüre döndü. Olacağı buydu. Bakın önümüzdeki günlerde daha neler göreceğiz. (Savaş Süzal)