22 Ocak 2010 Cuma

TEKEL işçileri kar fırtına dinlemiyor!

TEKEL işçileri, eylemlerini soğuk hava ve zaman zaman yağan kar altında 39. gününde de sürdürüyor.

Eylemlerinin ilk gününden bu yana çeşitli zorluklara karşı mücadelelerini sürdüren işçiler, bastıran soğuk hava ve kar yağışına karşı sokaklardan ayrılmıyor. Yağışa karşı Türk-İş Genel Merkezi çevresine kurdukları brandanın altına sığınan işçiler, battaniyelere sarılarak ısınmaya çalışıyor. Çankaya Belediyesinden temin ettikleri çöp varillerini soba olarak kullanan işçiler, çevredeki esnafın verdiği odun ve çeşitli malzemeleri yakıyor. İşçiler, ısınmak için zaman zaman da çevredeki bar ve kafelere misafir oluyor. Isınmak için varillerin etrafında toplanan işçiler, hükümet aleyhine sloganlar atıyor.

Çeşitli sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve sendikalarla, öğrenci grupları ve bazı vatandaşların işçilere desteği de sürüyor. İşçiler, yardımlarla kurulan çay ocaklarından sıcak çay ve yemek ihtiyaçlarını karşılıyor. Bazı vatandaşlar da evlerinde yaptıkları yemekleri işçilerle paylaşırken, yardımlar kapsamında işçilere meyve ve tatlı da dağıtılıyor.

SONUÇ ÇIKMAZSA TÜRKEL DE AÇLIK GREVİNE BAŞLAYACAK
Tekgıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, Tekel işçilerinin durumuyla ilgili hükümetle yapılacak görüşmelerden sonuç alınamaması halinde kendisinin de açlık grevine başlayacağını söyledi. Tekel işçilerinin açlık grevine dün ara verilmesinin ardından, Türk-İş Genel Merkezi'nde eylemin yapıldığı salon boşaltıldı. Salonun boşaltılmasından önce açlık grevi yapan işçilere hitap eden Tekgıda-İş Genel Başkanı Türkel, dün bir araya gelen konfederasyonların hükümetle yapılacak görüşmeler süresince açlık grevine ara verilmesini istediğini anımsattı.

İşçilere özverilerinden dolayı teşekkür eden Türkel, ''Bu ayın 26'sına kadar hükümetle görüşmelerden sonuç alınmazsa ben de açlık grevine başlayacağım'' dedi. Türkel, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Devlet Personel Daire Başkanlığının, sorunlarına yönelik çalışmalar yaptığını anlattı. Süreç boyunca toplu olarak hareket edeceklerini, kişisel kararlara izin vermeyeceklerini belirten Türkel, örgüt disiplini dışındaki kararların beklenmeyen sonuçlara yol açabileceğini ifade etti.

Toplumun her kesiminden destek gördüklerini dile getiren Türkel, ''Başbakan ve bakanlar dışında herkes bize destek veriyor'' dedi.

Bu arada, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık da işçilere destek ziyaretinde bulundu.

DESTEK EYLEMLERİ SÜRÜYOR
Türk-İş'e bağlı çeşitli sendikalara üye bir grup, Tekel ve itfaiye işçilerine destek yürüyüşü yaptı. Taksim Tramvay Durağı'nda toplanan kalabalık grup, yağış altında sloganlar atarak İstiklal Caddesi boyunca Galatasaray Lisesi'ne kadar yürüdü. Açıklama yapan Belediye-İş Sendikası 5 No'lu Şube Başkanı Nihat Altaş, 14 Aralıkta başlatılan ''İstanbul itfaiyesinin özelleştirilmesine 'Hayır' eylemi''nin devam ettiğini söyledi. Altaş, Saraçhane Parkı'ndaki ''Demokrasi Çadırı''na 9 Ocakta sabaha karşı polis gözetiminde 150-200 kişilik resmi, sivil, zabıta ve özel güvenlikle yapılan falçatalı saldırıda 4 arkadaşlarının darp edildiğini öne sürerek, ''Saraçhane Parkındaki eylemimiz devam ederken Başbakanla ilgili döviz ve pankartlarımız da İstanbul Büyükşehir Belediyesi zabıtasının kapkaç zihniyetiyle alınmıştır'' dedi.

Bazı basın yayın organlarında itfaiyecilerin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'tan özür dileyerek eylemi bitirdikleri yönünde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını söşleyen Altaş, ''Aldığımız eylem kararını İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ya da başka birisinin bitirmesi mümkün değildir. Eylem kararını biz alırız, biz bitiririz'' diye konuştu.

2 GÜNLÜK AÇLIK GREVİ
Nihat Altaş, Şaraçhane'deki eylemlerine 25 Ocak Pazartesi günü son vereceklerini belirterek, aynı gün başlatacakları açlık grevini de 27 Ocak Çarşamba gününe kadar sürdüreceklerini bildirdi. Altaş, ''Esenyurt Belediyesinde işten çıkarılan ve 150 gündür belediye önündeki direnişini sürdüren işçilerle yapacağımız açlık grevine tüm emek dostlarının desteğini bekliyoruz. Tekel işçilerine de bu haklı mücadelelerinde başarılar dileriz'' şeklinde konuştu. Tekgıda-İş Sendikası 10 No'lu Şube Başkanı Muzaffer Dilek de, Tekel çalışanlarının mücadelesinin haklı olduğunu belirterek, Hükümetin bu konudaki tavrını eleştirdiklerini söyledi. DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, Hava-İş Sendikasına ait minibüsün üzerinde kısa birer konuşma yaptı. Eyleme, DİSK ve çeşitli sivil toplum kuruluşları da destek verdi.

Adana, Samsun ve İzmir'de de çeşitli sendika ve partiler TEKEL işçilerine destek yürüyüşü yaptı.