23 Ocak 2010 Cumartesi

TEKEL işçilerini haklı çıkartan gelişme

TEKEL'in sigara bölümünü alan BAT, Tire'de kurduğu fabrikayı kapatmaya karar verdi. Fabrikada 600 işçi çalışmaktaydı.

Türkiye'nin gündemine oturan TEKEL işçilerinin direnişi sürerken, TEKEL'in sigara fabrikalarını satın alan dünyanın ikinci büyük tütün üreticisi British American Tobacco (BAT) Tire'deki fabrikasını kapatmaya karar verdi. BAT yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre şirket Samsun ve Tire'de yürüttüğü üretim faaliyetlerini bundan böyle tek merkezde, Samsun'da yürütecek. BAT, Tire Organize Sanayi Bölgesi içindeki fabrikanın makinelerini Samsun'a taşıyacak.

Kararın dün fabrikada çalışan 600 işçiye tebliğ edildiği bildirildi. Şirketin işçilerden 250'sine Samsun'da aynı şartlarda çalışma önerisi götürdüğü belirtiliyor. Kalan 350 işçi ile Tire'den Samsun'a gitmek istemeyen işçiler işsiz kalacaklar.

'Firmanın verimliliği gereği'
BAT Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Tuna Turagay konuya ilişkin olarak, "Üretimi tek merkeze indirme konusu düşünülen bir süreçti, ancak hangi fabrikanın seçileceğinin kararı son dönemde verildi. Tire fabrikasında genişleme imkanı yoktu. Samsun'daki alan ise İzmir'deki fabrikanın yaklaşık 4 katı kadar. Samsun fabrikası TEKEL'in en modern fabrikasıydı. BAT'ın Türkiye'yi ihracat üssü haline getirme hedefi kapsamında büyümeye imkan verebilen Samsun'daki tesis ön plana çıktı" dedi.

Taşınma kararının arkasında başka bir neden aranmaması gerektiğini belirten Turagay, "Biz Tire'deki çalışmamızdan memnunduk. Çalışanlarımızı aynı şartlarla çalışmak üzere Samsun'a davet ettik. Gelemeyenleri de mağdur etmemek için çeşitli paketler hazırladık" şeklinde konuştu. Şirketin işçilerin bir kısmına yaptığı önerinin, Tire'den Samsun'a taşınmayı göze alamayacakları için işçiler tarafından kabul edilmesinin zor olduğu belirtiliyor. Türkiye verilen bu kararla bir kez daha, özelleştirmenin işsizlik yanında işçilere "zorunlu göç" dayatılması gibi bir sonucu olduğuna tanık oldu. Öte yandan bu gelişmenin, özelleştirmelerin ve özel sektör yatırımlarının iddia edildiği gibi üretim ve istihdam artışı sağlamayacağının hem tütün tarımı hem de tütün işleme sektörü için açık bir kanıtı olduğu belirtiliyor.

"TEKEL'in satışı vatana ihanettir"
BAT'ın, TEKEL'in sigara bölümünü satın almasının ardından üretimi tek fabrikaya indirme stratejisi çerçevesinde böyle bir kararı uygulamaya koyduğu ifade ediliyor. Bu strateji doğrultusunda şirket, TEKEL'den satın aldığı Tokat Sigara Fabrikası'nı 6 Mayıs'ta kapatmıştı. Tire Fabrikasının kapatılmasından sonra BAT, üretimini Samsun Fabrikasında sürdürecek.

Üretim artırılması, yeni istihdam olanaklarının yaratılacağı ve ülkeye ciddi bir kaynak gireceği söylemiyle gerçekleştirilen özelleştirmelerden biri olan TEKEL Sigara Bölümünün satışı sonrası, üretim kapasitesinde düşme yaşandı.

Tütün sektöründe yaşananlar, Yaprak Tütün İşleme Tesislerinin kapatılması ve kendilerinin 4-C statüsüne geçirilmelerine karşı direnen TEKEL işçilerinin "TEKEL'in satılması vatana ihanettir" sloganını doğrulayan gelişmeler olarak değerlendiriliyor. (Kaynak: soL)