30 Ocak 2010 Cumartesi

Doğalgaz zammını Erdoğan açıklayacak

Doğalgaza zam gelip gelmeyeceği tartışmalarına dün Başbakan Erdoğan da katıldı. Şu anda böyle bir düşünceleri olmadığını belirten Erdoğan, zam haberini bundan böyle kendisinin vereceğini söyledi.

Erdoğan dün akşam Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştiren Bulgaristan Başbakanı Boyko Borissov ile düzenlediği basın toplantısında, doğalgaza zammı ile ilgili soruları da yanıtladı. "Zammı biz belirlemiyoruz"Erdoğan, konuya ilişkin "Bugün bakanımla da şunu konuştum. Bundan böyle doğalgazla ilgili konularda herhangi bir zam gündeme gelecekse bunun bağlayıcı sebebi uluslararası, çünkü doğal gazı biz ülkemizde çıkarmıyoruz, biliyorsunuz. Petrolü, doğal gazı dışarıdan alıyoruz. Dışarıdan aldığımız için dünyada eğer petrol fiyatları artıyorsa doğal gaz fiyatları da artıyorsa bu bizi de aynı şekilde etkileyecektir. Bunun tamamını sübvanse etmenin bütçemize çok ciddi olumsuz etkileri olacaktır. Buna biz tabii bir yere kadar katlanıyoruz" dedi.

Başbakan kendisiyle çeliştiDoğalgaza olası bir zammının, hükümetin kararı olmayacağı, uluslararası doğalgaz fiyatlarından kaynaklanacağını belirten Başbakan, aynı açıklamasında bu ifadesi ile çelişen sözlere yer verdi. Erdoğan doğalgaza zam yapmaları gerekirken, fiyatları sübvanse ettikleri için 1 Mayıs'tan beri zam yapmadıklarını söyledi: "1 Mayıs'tan bugüne kadar hep katlandık, yine katlanıyoruz. Ama şu anda da yine katlanmaya devam edeceğiz."
Başbakanın bu sözleri, doğalgaz zammına nihai olarak karar verenin hükümet ve zam yapıp yapmama tercihinin de "bütçe politikaları" ile ilişkili olduğunu ortaya koydu.

Zam haberleri de provokasyonmuş
AKP hükümeti döneminde, provokasyon ve komplo sözlüğü genişlemeye devam ediyor. Başbakan Erdoğan, medyada doğalgaz zammını konu eden haberlerin hükümetlerine yönelik provokatif haberler olduğunu belirterek gazetelerin yalan yazdığını söyledi: "Gazetelerde yer alan zam haberlerinin hiçbirisi doğru değildir. Eğer Başbakan bu konuyla ilgili bir açıklama yaparsa yaptığı gün bu doğrudur. Diğer haberlerin hepsi yalandır. Kim bu haberi uyduruyorsa kim veriyorsa hepsi yalandır.

Şu ana kadar bunu yazanlar da bunu yalan haber olarak yapmışlardır. Hükümetimize yönelik bunlar provakatif haberlerdir."

"Zammı ben açıklayacağım"Doğalgaz zammı ile ilgili açıklamalarını bir "müjde" ile bitiren Erdoğan, gündemlerinde doğalgaz zammı olmadığını belirtti. Ancak, zam konusuna açık kapı bırakarak, "Şu anda gündemimizde böyle bir şey yok. Eğer zam yapılacaksa yapacağımız zaman, bunu artık Bakanım da açıklamayacak bizzat ben açıklayacağım. Bunu açıkça söyleyeyim" dedi. AKP hükümeti, enerji fiyatlarını 2008'den bu yana “Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizması”na göre belirlemeye başladı. IMF'nin dayattığı AKP hükümetinin kabul ettiği söz konusu fiyatlama mekanizması doğrultusunda, doğalgazda aylık fiyat düzenlemeleri yapılmaya başlandı. Buna göre, her ayın başında doğalgaz fiyatı yeniden değerlendiriliyor ve zam yapılıp yapılmayacağına karar veriliyor. (Kaynak: soL)