28 Ocak 2010 Perşembe

Sri Lanka'da savaş başkanı tekrar "seçildi"

Foto: Sri Lanka'da savaş başkanı tekrar

Sri Lanka'da binlerce Tamilli'nin katledilmesinin iki faili arasında gerçekleştirilen başkanlık seçimlerini eski Başkan Mahinda Rajapaksa kazandı.

Sri Lanka devlet televizyonu, devlet başkanlığı seçimlerini eski Başkan Mahinda Rajapaksa'nın kazandığını duyurdu.

Resmi olmayan sonuçlara göre Rajapaksa 5.2 milyon, Tamil katliamı sırasında Genelkurmay Başkanı olan Sarath Fonseka ise 3.6 milyon oy aldı. 14 milyon seçmenin bulunduğu ülkede seçimlere katılım yüzde 70 oranında gerçekleşti.

Gerginliklere sahne olan seçim sonrasında Tamil katliamının mimarlarından Rajapaksa'nın rakibi Genelkurmay eski Başkanı Fonseka'nın kaldığı otel askerlerce ablukaya alındı. Otel etrafında yoğun güvenlik önlemleri alan askerlerin Fonseka'nın güvenliğini korumak için orada bulunduğu belirtildi.

Fonseka'nın sözcüsü Mano Ganeshan, Fonseka'nın can güvenliğinin sağlanması için komşu ülkelerden biriyle temaslarda bulunduğunu açıkladı. Uluslararası basın organları, Ganeshan'ın sözünü ettiği ülkenin Hindistan olduğunu iddia etti.

Seçimlerden birkaç gün önce Fonseka hükümetin oyları çalma ya da kendisini tutuklama gibi planlar yaptığını ileri sürmüştü. Öte yandan, Sri Lanka ordusu bugün yaptığı açıklamada Forsenka'nın tutuklanmasının söz konusu olmadığını bildirdi.

Seçim bombalarla tamamlandı

Olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı seçimlerde, 68 bin polis ve 250 bin memur görev yaptı. Ancak buna rağmen, günün erken saatlerinde, oy kullanma işlemleri başlamadan önce ve hemen sonra kuzeydeki Tamil kenti Jaffna'dan en az altı patlama haberi geldi. Seçim kampanyası sırasında 5 kişi ölürken, 800 seçim kaynaklı şiddet olayı yaşandı.