28 Ocak 2010 Perşembe

TRT 1’e AKP kadrosundan üfürükçü

AKP kadrolarının TRT1 çıkarması, Maranki ile sürüyor. Hiçbir tıp eğitimi olmadığı halde kanserden epilepsiye pek çok hastalığı tedavi ettiğini ileri süren Maranki, 15 hafta boyunca TRT1’de program yapacak.

AKP’li kadroların TRT çıkarması, din soslu şifa reçeteleri nedeniyle tartışılan isim Ahmet Maranki’nin TRT1’de program yapacağının açıklanmasıyla yeni bir boyut kazandı. TRT1’de Salı günleri yayınlanmakta olan “Sabiha Akdemir ile Günbegün” programına önceki gün konuk olan Maranki’nin 15 hafta boyunca programa katılacağı belirtildi.

Bilimsel hiçbir yetkinliği bulunmadığı halde insan sağlığını doğrudan etkileyecek konularda, dini kullanarak halkı etkilemeyi deneyen ve pek çok bilim insanı tarafından hakkında suç duyurusunda bulunulan Maranki’nin TRT’de program yapacak olması, AKP ile yakınlığı ile açıklanıyor.

Din soslu şarlatanlık
Programda “kozmik bilim uzmanı” olarak sunulan, “kozmik bebek maması” ve “kozmik börek” tarifi veren Maranki, hiçbir tıp eğitimi olmadığı halde kanser, Behçet hastalığı, epilepsi, kısırlık gibi pek çok hastalığı bitkilerle tedavi ettiğini iddia etmesi nedeniyle uzun zamandır tartışılan bir isim.

Reçetelerini inanılır kılmak ve hakkındaki tartışmaları perdelemek için sık sık dini mesellerden, hadislerden ve ayetlerden dem vuran Maranki’nin TRT’deki ilk programda, hakkındaki tartışmalar nedeniyle hayli gergin ve saldırgan olduğu gözlendi.

Kendisini “tütün endüstri mühendisi” olarak tanıtan Maranki’nin farklı kanallarda kullandığı profesörlük unvanını, profesör olmadığının deşifre edilmesi sonrasında, TRT’de kullanmaktan kaçındığı görüldü.

Aslen tütün eksperi olan Maranki’nin “ne olduğu” ya da ne okuduğu” ile ilgili yaratıcılığı “tütün endüstri mühendisliği” ile sınırlı değil. “Kozmik bilim uzmanı” olduğunu, “integretif tıp” yaptığını ileri süren Maranki, siyaset bilimi yüksek lisansı ve iktisat doktorası yaptığını dile getirdi. Eğitiminin hiçbir basamağı tıp ya da biyoloji ile ilişkili olmayan Maranki, Birleşmiş Milletler’de (BM) doktora yaptığını da iddia etti. Ancak, programın ilerleyen dakikalarında Maranki’nin BM ile ilişkisinin bir BM kalkınma programında çalışmaktan ibaret olduğu anlaşıldı.

Maranki’den inciler
Sık sık hadis ve ayetlere değinen ve kendisinin ne denli inançlı bir müslüman olduğunu, ibadetlerini aksatmadığını da vurgulayan Maranki, “bilim dışı” olduğu için kendisini eleştiren öğretim üyelerine seslenerek, “sırça köşklerindeki cumhuriyet üniversitelerini, kendisini yasakladıkları” için suçladı. Maranki’nin, üniversitelere yönelik eleştirisini, “biz başkaları gibi meyhanelere gitmedik, porno film izlemedik, biz okuduk, okuduk okuduk” cümlesiyle sürdürmesi dikkat çekti.

Genetiği değiştirilmiş organizmaların insan sağlığı için yarattığı tehlikeyi de Türkiye’de ilk kez kendisinin fark ettiğini ileri süren Maranki, “üniversiteleri yan gelip yatmakla” suçladı. Maranki, “ilaçlar 40 yıldır var, biz yüzlerce yıllık bitki reçetelerini kullanıyoruz” diyerek modern bilimi bir kalemde silip atarken, “bizim diplomaya ihtiyacımız yok, halkımız bizi seviyor” diyerek, bilim karşıtlığını bir kez daha sergiledi.

Havuç, roka ve pırasadan oluşan bebek mamasını, “kozmik bebek maması”, lahana ve kıymayla yapılan sarmayı da “kozmik börek” olarak sunan ve kendisine ait bir buluş gibi pazarlamaya çalışan Maranki, programda, kansere bitki karışımlarıyla çare bulabileceğini de iddia etti. Programdaki türkücüye sadece yüzüne bakarak safra kesesinde sorun olduğu “teşhisi” koyan Maranki, kendisine gelebilecek eleştiriler için, “din okudun mu? ayeti tefsir ettin mi? orada yazıyor benim bilgim… beni eleştirenler birilerinin tetikçiliğini yapıyorlar…” açıklamasında bulundu.

Özellikle “gölgenin ötesi”, “sırların arkası”, “enerji”, “dalga boyu”, “aura” gibi ifadeleri birlikte kullanan ve ne dediği tam olarak anlaşılamayan Maranki, açıklamalarında sıklıkla dini göndermeler yaptı. Gözün “yardımcı mahlukat” olmadan göremeyeceğini, “insan dışı - görünmeyen varlıkların görmeye yardım ettiğini” de söyleyen Maranki, "bu konulardaki açıklamalarını ilerideki haftalarda sırasıyla yapacağını" belirtti.

İddiaları ve açıklamaları program sunucusu Sabiha Akdemir tarafından sık sık onaylanan Maranki, programın sonlarına doğru, açıkça AKP propagandası yapmaya başladı. “Halkın yıllardır süren eziyetinin nihayet son bulduğunu” ileri sürerek, Kadir Topbaş ve İstanbul Belediyesinin hizmetlerini öven Maranki, İstanbul Belediyesi ile anlaştığını ve belediye tarafından işletilen kimi restoranlar için kozmik menüler hazırlayacağını da açıkladı.

Maranki’nin yükselişinin arkasındaki “sır”
Gençliğinde Aydınlar Ocağı’na devam eden Ahmet Maranki, Fazilet Partisinden AKP’ye uzanan ilişkilerini geçtiğimiz yıl Hürriyet gazetesine verdiği röportajda şöyle anlatmıştı: “Doktora hocam Nevzat Yalçıntaş, ‘Ülkene bakan olarak hizmet edersin’ diyerek siyasete davet etti. Sayın Erbakan saygı duyduğum bir insandır, evinde 1,5 saat konuştuk. Ancak ailem asker olduğu için Fazilet Partisi’nin seçimden önce kapatılacağı bilgisi geldi. Bir gün önce istifa ettim ve listelerde ismim yayımlanmadı. Birkaç yıl boyunca devletteki görevime geri dönemedim ve büyük sıkıntılar yaşadım. Sayın Başbakan Erdoğan da sağlık projelerimizi Kemerburgaz’da hayata geçirmek için Eyüp Belediye başkanlığı adaylığı önerdi. Fakat üç gün öncesinde bir bakan dönemin başkanının tercih edileceği, hatta bu yüzden hükümetin yıpranacağı söyleyince adaylıktan vazgeçtim.”

Halen Çalışma Bakanlığı’nda “yurtdışı ilişkiler uzmanı” olduğunu fakat “ücretsiz izinli” sayıldığını da açıklayan Maranki, yaklaşık bin kişiyi istihdam ettiğini de söylüyor.